Planinarenje

Planinarenje

Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeVeliko Cerje / Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje
   Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje (mimo Borojevićevega prestola)  
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Kostanjevica na Krasu (259 m)
Cilj: Veliko Cerje (343 m)
Visinska razlika: 84 m
Visinska razlika (po putu): 135 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od glavne ceste se usmerimo na makadamsko pot v smeri Lokvice in Cerja, cesta po kateri hodimo pa se sprva lahkotno spušča. Pot nas z izjemo nekaj ovinkov vodi proti severozahodu, kjer hodimo po kraškem svetu, občasno pa ob poti opazimo rove iz časa prve svetovne vojne. V nadaljevanju se v levo odcepi pot, kjer je bil v času prve svetovne vojne tabor Segeti, mi pa nadaljujemo naravnost po širši makadamski cesti. Pot naprej nas vodi še mimo manjšega znamenja, nato pa se nam z desne priključi še pot mimo Ruske jame.
Od razpotja naprej se cesta zmerno vzpne, ko se položi pa že prispemo do Borojevićevega prestola, kjer stoji več spominskih obeležij.
Le malo naprej se v levo odcepi približno 5 minut dolga pot do jame Pečinka, mi pa nadaljujemo naravnost ter cesti sledimo do naslednjega označenega razpotja, s katerega pa gremo desno na pešpot v smeri Cerja. Sledi kratek vzpon, nato pa se pot položi in z leve se nam priključi še steza, ki vodi mimo jame Pečinka. Sledi še krajši sprehod in dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno do bližnjega parkirišča.
S parkirišča sledi še 5 minut zmernega vzpona po cesti in prispemo do spomenika na Cerju, od koder se nam odpre lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje februarja 2020.
Pristup do ishodišta:
a) Hitro cesto skozi Vipavsko dolino zapustimo na izvozu za Šempeter in Novo Gorico, nato pa iz bližnjega križišča nadaljujemo naravnost proti industrijski coni in Italiji. Nekoliko naprej zavijemo levo proti Vrtojbi in Mirnu, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Miren, Komen in Opatje Selo. Ko se naselje Miren konča se v nekaj serpentinah vzpnemo na Kraško planoto, mi pa cesti sledimo do naselja Kostanjevica na Krasu, kjer se na začetku vasi v levo odcepi makadamska cesta, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
b) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Šempetru pri Gorici ter dalje Vrtojbi in Mirnu, v nadaljevanju pa sledimo oznakam za Miren, Komen in Opatje Selo. Ko se naselje Miren konča se v nekaj serpentinah vzpnemo na Kraško planoto, mi pa cesti sledimo do naselja Kostanjevica na Krasu, kjer se na začetku vasi v levo odcepi makadamska cesta, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu v bližini.
Pokraj puta:
Borojevićev prestol (281m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Fajti hrib, Renški vrh, Veliki vrh (Črni hribi), Vrtovka, Lešenjak, Stolovec, Stjenkova koča na Trstelju, Stol (Črni hribi), Trstelj
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kostanjevica na Krasu - Veliko Cerje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje