Planinarenje

Planinarenje

Rovte - Medvedje Brdo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Rovte - Medvedje Brdo (čez Kamnikov Grič)  
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Rovte (596 m)
Cilj: Medvedje Brdo (814 m)
Visinska razlika: 218 m
Visinska razlika (po putu): 230 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa nas sprva vodi ob Globovškem potoku. Višje se potoku umaknemo desno, oz. preidemo v sosednjo dolinico, kjer nas pot vodi mimo dveh domačij. Pri drugi domačiji (na zemljevidu domačija Kamnik) nadaljujemo desno, še naprej po asfaltni cesti ter se v nekaj ovinkih vzpnemo do križišča ob klopci in križu.
Z omenjenega križišča nadaljujemo levo (desno domačija Luka) ter pot nadaljujemo po zložni makadamski cesti. Pri nekaj minut oddaljeni lovski opazovalnici nadaljujemo desno, nato pa se ob prehodnih lepih razgledih vrnemo v gozd. Cesta, katera je razmeroma dobro označena, nas nato mimo domačije Nartar popelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno domačija Rupe). V nadaljevanju nas pot vodi še mimo starih italijanskih kavern iz časa Rapalske meje, mi pa se po zmerno strmi cesti vzpnemo do križišča, kjer se priključimo cesti Medvedje Brdo - Zavratec.
Omenjeni cesti sledimo v levo, mi pa po njej po dobrih 100 m prispemo do mesta, kjer se priključimo na asfaltno cesto, kateri tudi sledimo v levo. V nadaljevanju hodimo po asfaltni cesti, ki poteka po razglednem slemenu, nato pa nas mimo gasilskega doma na Medvedjem Brdu pripelje do križišča ob kapelici. Tu nadaljujemo desno, na naslednjem križišču pa levo v smeri kmetije odprtih vrat Šinkovc. Sledi še kratek vzpon in že stopimo na vrh Medvedjega Brda, kjer na levi opazimo vojaške objekte nekdanje JLA, na desni strani pa razgledno ploščo na Medvedjem Brdu.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu, kateri sledimo do oznake ceste med 13 in 12,5 km, oz. do mesta, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta, ob kateri se nahaja avtobusna postaja in planinske oznake za Medvedje Brdo. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti (najprimernejše mesto je takoj za manjšim mostom).
Iz Žirov (od križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Idriji) pa do izhodišča je približno 9 km.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do oznake ceste med 12,5 in 13 km. Tu bomo na levi strani opazili avtobusno postajo in manjše križišče, ob katerem se nahajajo planinske smerne table za Medvedje Brdo in Vrh Svetih Treh kraljev. Tu zavijemo levo in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti (najprimernejše mesto je takoj za manjšim mostom).
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Še pred koncem Idrije zavijemo levo na strmo cesto, ki se prične vzpenjati proti vasici Gore. Višje dosežemo planoto, cesta pa se položi. V križiščih nato sledimo oznakam proti sosednjemu naselju Dole ter pozneje naselju Zavrate. Za koncem omenjenega kraja se pričnemo spuščati proti dolini Sovre, kjer tudi dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Omenjeni cesti sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do oznake ceste med 13 in 12,5 km oz. do mesta, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta, ob kateri se nahaja avtobusna postaja in planinske oznake za Medvedje Brdo. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti (najprimernejše mesto je takoj za manjšim mostom).
Od mesta, kjer smo dosegli cesto Žiri - Logatec, pa do izhodišča je približno 900 m.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sveti Urh (Zavratec)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rovte - Medvedje Brdo
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje