Planinarenje

Planinarenje

Rovte - Medvedje Brdo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Rovte - Medvedje Brdo (po Trtovški grapi)  
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Rovte (605 m)
Cilj: Medvedje Brdo (814 m)
Visinska razlika: 209 m
Visinska razlika (po putu): 209 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Medvedjega Brda ter se pričnemo vzpenjati ob potoku Trtovška grapa. V nadaljevanju se kar nekaj časa zložno vzpenjamo, nato pa nas cesta mimo nekaj učnih tabel pripelje do travnika, za katerim cesta postane nekoliko bolj strma. Na delu, kjer cesta postane bolj strma se tudi dvignemo iz Trtovške grape. Sledi nekajminutni prečni vzpon proti levi in priključimo se na asfaltno cesto, kateri sledimo v desno, mi pa po njej hodimo do nekakšnega trikotnega križišča, v bližini katerega se nahaja kapelica.
Tu, kjer se priključimo markirani poti čez Kamnikov Grič nadaljujemo levo in po krajšem vzponu prispemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri kmetije odprtih vrat Šinkovc (rahlo desno Dom Medved). Sledi še kratek vzpon in že stopimo na vrh Medvedjega Brda, kjer na levi opazimo vojaške objekte nekdanje JLA, na desni strani pa razgledno ploščo na Medvedjem Brdu.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu, kateri sledimo do oznake ceste med 12 in 11,5 km, oz. do mesta, kjer se v desno odcepi makadamska cesta proti Medvedjemu Brdu in Lanevšam. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Iz Žirov (od križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Idriji) pa do izhodišča je približno 9,5 km.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do oznake ceste med 11,5 in 12 km. Tu bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi makadamska cesta proti Medvedjemu Brdu in Lanevšam. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Še pred koncem Idrije zavijemo levo na strmo cesto, ki se prične vzpenjati proti vasici Gore. Višje dosežemo planoto, cesta pa se položi. V križiščih nato sledimo oznakam proti sosednjemu naselju Dole ter pozneje naselju Zavrate. Za koncem omenjenega kraja se pričnemo spuščati proti dolini Sovre, kjer tudi dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Omenjeni cesti sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do oznake ceste med 12 in 11,5 km, oz. do mesta, kjer se v desno odcepi makadamska cesta proti Medvedjemu Brdu in Lanevšam. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od mesta, kjer smo dosegli cesto Žiri - Logatec, pa do izhodišča je približno 1,5 km.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sveti Urh (Zavratec)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo Rovte - Medvedje Brdo
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rovte - Medvedje Brdo
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje