Planinarenje

Planinarenje

Mrše - Sveti Socerb (Artviže)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Mrše - Sveti Socerb (Artviže)   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Mrše (749 m)
Cilj: Sveti Socerb (Artviže) (817 m)
Visinska razlika: 68 m
Visinska razlika (po putu): 115 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na markirano pešpot v smeri Artviž. Pot, ki sprva poteka po kolovozu, gre takoj v gozd, skozi katerega se nekaj minut nadaljuje skoraj brez sprememb višine. Po dobrih 5 minutah hoje, pa nas markacije usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz, kateri se prične zložno vzpenjati in nas pripelje skoraj povsem do bližnje asfaltne ceste. Pot nadaljujemo vzporedno s cesto in pri tem pazljivo sledimo markacijam, saj lahko zaradi večje zaraščenosti, hitro izgubimo pravo pot. Pot nekoliko višje preči slabši kolovoz, za katerim se prehodno zmerno vzpne, nato pa se položi in nas mimo nekaj jas, pripelje do širšega kolovoza, kjer nadaljujemo ostro levo. Kratek čas nadaljujemo po širokem kolovozu, nato pa na mestu, kjer se ta prične vidneje spuščati, nadaljujemo ostro desno (odcep je slabše označen) na nekoliko ožji, a markiran kolovoz. Od tu še kratek čas nadaljujemo skozi gozd oz. pas grmičevja, nato pa nas pot mimo lovske opazovalnice, pripelje do večjega travnika, s katerega se nam odpre lep razgled na vas Artviže in cerkvico sv. Socerba nad njo. Nekaj minut hodimo po razglednem travniku, nato pa nas pot pripelje do asfaltne ceste, po kateri se hitro vzpnemo do križišča v neposredni bližini vasi Artviže.
Tu nadaljujemo levo v vas in se mimo ekološke kmetije sprehodimo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo desno (levo 20 metrov vpisna skrinjica na Artvižah).
Od središča vasi nadaljujemo po asfaltni cesti, ki pa naprej ni markirana. V križiščih se držimo levih smeri (odcepe na dvorišče spregledamo), nas pa cesta hitro pripelje nad vas, kjer se asfalt konča. Vzpon nadaljujemo po razglednem travnatem pobočju, po katerem se v nekaj minutah sprehodimo do cerkve sv. Socerba, ki se nahaja na najvišjem vrhu Brkinov.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Hrpelje-Kozina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Ilirske Bistrice. Le malo za krajem Materija, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo na lokalno cesto v smeri vasi Hotična, Mrše in Artviže. Naprej se peljemo po ožji vzpenjajoči cesti, le ta pa nas kmalu pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Hotični, mi pa tu nadaljujemo desno ter se peljemo do naslednjega križišča, v katerem pa zavijemo levo proti Mršam in Artvižam (desno Markovščina). Nadaljujemo vzpon in cesta nas pripelje do naslednjega križišča, kjer gremo ponovno levo (desno Orehek pri Materiji). Naprej se peljemo skozi Mrše, mi pa kmalu nad vasjo parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Artviže (787m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže) Mrše - Sveti Socerb (Artviže)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mrše - Sveti Socerb (Artviže)
B2     
1.11.2011
Pot je del SPP, nova kontrolna točka pa je tudi Artviže (vpisna knjiga je v, žig pa je montiran na skrinjici).Za omenjeno novo KT in del SPP od Razdrtega do Vremščice in dalje v Škocjanske jame (nova KT SPP, žig je v recepciji in tudi na skrinjici zunaj, v skrinjici je tudi vpisna knjiga)ter v Podgrad pri Vremah in na Artviže ter Mrše in v Markovščino pa skrbi PD Sežana.
smatjaz     
4.5.2013
Ali morda kdo ve kje točno se nahaja žig v Artvižah ? Hvalazadrega
julius     
4.5.2013
V skrinjici nasproti spomenika. Možno pa je, da so ga namstili pod skrinjico.
B2     
5.5.2013
Zgoraj sem napisal: "Vpisna knjiga je v, žig pa je montiran na skrinjici". - Že od tedaj, ko smo jo montirali...
Šuška     
24.5.2015
Danes obiskala Artviže, štartala iz parkirišča, ki je na sliki. Naj samo povem, da so table zdaj ko je poraščeno z listjem slabo vidne, prav tako je slabo vidnih kar nekaj markacij v gozdu. Sicer pa pot primerna za vse in je lahko prav en tak lep nedeljski izlet. Žig za SPP pa je pri lastnikih v hiši nasproti stebra, kjer je vpisna skrinjica. nasmeh
balon     
8.6.2016
Pozdravljeni,

zanima me koliko je dolga tura, če pot od Artviž podaljšamo do Škocjanskih jam? In kje poteka ta pot?

Balončki nasmeh
Tadej     
8.6.2016
Na spodnji povezavi je opisana pot v obratni smeri. Od sv. Mavricija do Škocjanskih jam je približno 15 minut.
http://www.hribi.net/izlet/sveti_mavricij_sveti_socerb_artvize_/26/1702/3539
pojoča travica     
8.6.2016
V smeri od Škocjanskih jam do Artviž je označeno 2uri 30min.V obratni smeri verjetno manj, ker greš navzdol. Pot poteka po gozdu, travniku, malo tudi po cesti. Iz Mrš prideš gor, potem pa greš na drugo stran dol, mimo kraja Podgrad pri Vremah. Lepo je.
Kleemen     
23.3.2020
Na začetku poti iz Mrš do Artviž katastrofalno označena pot, veliko poti in skoraj nikjer nobene markacije. Tudi sredi vasi nobene oznake/markacije za spomenik/žig.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje