Planinarenje

Planinarenje

Kubed - Lačna

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Kubed - Lačna   
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Kubed (233 m)
Cilj: Lačna (451 m)
Visinska razlika: 218 m
Visinska razlika (po putu): 235 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Za kapelico, bomo na stebru električne napeljave, opazili markacije, ki nas usmerijo desno navzdol do potoka, katerega prečimo ter se nato na drugi strani pričnemo najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati po flišnih skladih. Pot nam sprva še nudi nekaj razgleda na Kubed, nato pa preide v borov gozdič, skozi katerega se prehodno strmeje vzpne. Nad kratko skalno stopnjo se pot položi, mi pa naprej zaradi številnih razpotij pazljivo sledimo sicer precej gostim markacijam. Naprej razmeroma zložna pot, se nadaljuje skozi grmičevje, deloma pa tudi skozi borov gozdič ter po kraških travnikih, le ti pa so v poletnem času kar precej zaraščeni. Tej zložni poti, ki je ves čas razmeroma dobro označena, sledimo vse do vrha Lačne, le tega pa dosežemo po približno 45 minutah hoje od izhodišča.
Z vrha se lahko povzpnemo še na razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled proti Slavniku, Učki, Tržaškemu zalivu, ob lepem vremenu pa vse do Dolomitov in Julijskih Alp.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo do kraja Kubed, kjer bomo ob avtobusni postaji opazili kapelico in ob njej primeren parkirni prostor (izhodišče se nahaja v neposredni bližini gostilne Jakomin).
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri obale in sicer skozi kraje Prade, Pobegi, Čežarji, in Sveti Anton.
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna Kubed - Lačna
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kubed - Lačna
wolphgang     
21.2.2011
a je res, da vodi na lačno tudi ena zelo zahtevna pot? vsaj tako sem nekaj zasledil, pa se ne spominjam več kje
Tadej     
22.2.2011
Verjetno misliš zelo zahtevno plezalno pot bratov Ivančičev čez Majino polico na Zjat (vrh nad Kraškim robom, točneje nad Podpečjo).
Slika
wolphgang     
22.2.2011
aha, verjetno bo ta tista, ki sem mislil. A mi jo zna kdo primerjat s kakšno drugo po zahtevnosti(npr. z Gradiško Turo)
Tadej     
22.2.2011
Sicer nisem prepričan, ampak kolikor sem zasledil, je omenjena plezalna pot zaprta. Menda, da zaradi gnezdenja redkih vrst ptic.
janezz     
6.5.2012
Če nadaljujete pot v Komare doline in nato do sv. Kvirika in Orlovega gnezda, bodite pozorni na odcep poti na desno. To je bil tudi naš načrt, ampak nas je pot pripeljala v vas Smokvice. Do kolovoza na grebenu smo se prebili kar skozi gozd ...
B2     
7.5.2012
Ja oglašam se malo kasno. Pot iz Podpeči na Zjat (je bila) zelo zahtevna! Pot pa je zaprta zaradi tega, ker so domačini v spodnjem delu porezali skobe in kline in je sedaj neprehodna... Zaprta je tudi pot skozi steno Štrkljevico (po Majini polici) in to zaradi gnezdenja ptic. Tudi ta pot (je bila) zelo zahtevna, stopi so s strani domačinov zabetonirani in klini populjeni... Na priporočilo DOPS-a pa je opuščena (in ni zaprta) tudi planinska pot mimo orlovega gnezda nad Mlini pri Velem Badinu...
vyjana     
5.6.2020
Lehká, dobře značená, většinou po lesní pěšině.
Příjemná procházka.
montura     
6.6.2020
jsem rada, že se vam to libilo nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje