Planinarenje

Planinarenje

Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad)   
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Hrastovlje (165 m)
Cilj: Sveti Štefan (Zanigrad) (246 m)
Visinska razlika: 81 m
Visinska razlika (po putu): 145 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po ožji asfaltni cesti, ki se vzpenja proti bližnji cerkvi sv. Trojice. Tik preden pridemo do cerkve, pa se cesta razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji levi markirani cesti (po desni cesti v nekaj korak prispemo do že omenjene cerkve, ki je poznana po freskah Mrtvaški ples), ki se prične spuščati skozi vas. Skozi vas pazljivo sledimo markacijam, da v kakšnem križišču ne zaidemo na napačno pot. Po nekajminutnem spustu se cesta položi, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti, s katere se nam odpirajo lepi pogledi na Kraški rob. Cesta nas hitro pripelje do manjšega križišča pod električno napeljavo, kjer nadaljujemo naravnost, oz. rahlo levo po markirani cesti. Nekaj časa nadaljujemo po dnu doline, nato pa slabša cesta preči potoček ter za njim zavije rahlo v desno ter se prične zmerno vzpenjati. Nekoliko višje se slabša cesta razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo rahlo levo ter pot nadaljujemo po širšem kolovozu, po katerem v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do podvoza pod železniško progo.
Na drugi strani železniške proge je neoznačeno razpotje, mi pa nadaljujemo ostro desno (naravnost Podpeč in Zjat) ter pot nekaj časa nadaljujemo vzporedno z železniško progo. Nadaljujemo po markirani poti, s katere se nam odpre pogled roti cerkvi sv. Štefana v Zanigradu, Hrastovljam in okoliškem hribovju. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne, nato pa preide v pas grmičevja, skozi katerega se vzpenja po deloma razglednem grebenu. Po nekaj minutah postanemo pozorni, saj nas markacije usmerijo ostro v desno na precej zaraščeno stezico, po kateri v minuti nadaljnje hoje prispemo do cerkvice sv. Štefana v Zanigradu.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Naprej se peljemo proti omenjenemu mejnemu prehodu, mi pa cesti sledimo le nekaj km, saj nas nato oznake za vas Hrastovlje usmerijo levo na lokalno cesto. Po nekaj km nadaljnje vožnje prispemo v Hrastovlje, kjer v križišču ob manjši kapelici nadaljujemo levo ter nato parkiramo na urejenem parkirišču pod cerkvijo svete Trojice v Hrastovljah, katera je svetovno znana po freskah Mrtvaški ples.
Pokraj puta:
Sveta Trojica (177m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad) Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Hrastovlje - Sveti Štefan (Zanigrad)
Kigeot     
18.11.2014
Naj dodam, da je cerkev zaprta, tako ostankov fresk ne moreš videti. 26.decembra pa imajo tradicionalno žegnanje konj.
Macesna     
18.11.2014
Hm, glede fresk v hrastoveljski cerkvi, ki so res izredno lepe: cerkev je res zaklenjena, toda še nedolgo nazaj, ko sem bila nazadnje, so prišli iz vasi odklenit in prižgat luči, pa tudi razložili so na kratko. Če se prav spomnim, je visel listek o tem, pri kateri hiši je treba pozvoniti, na cerkvenih vratih, sicer pa to zagotovo vedo vsi v vasi.
Se splača potruditi, ker je notranjost res nekaj posebnega!
Kigeot     
27.12.2014
Macesna, nesporazum - sem mislila na cerkev Sv. Štefana v Zanigradu, tudi tam naj bi bili še ostanki fresk.
V Hrastovljah se da res priti v cerkev Sv Trojice, načeloma je odprto vsak dan nekaj ur dopoldan in popoldan; zaprto je le ob torkih.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje