Planinarenje

Planinarenje

Podpeč - Zjat

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Podpeč - Zjat   
Vrijeme hodanja: 0 h 25 min
Ishodište: Podpeč (312 m)
Cilj: Zjat (449 m)
Visinska razlika: 137 m
Visinska razlika (po putu): 137 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem
Opis puta:
Začetek poti bomo našli tik pred tablo, ki označuje konec Podpeči. Tu nas markacije usmerijo levo v gozd, skozi katerega se pričnemo strmo vzpenjati. Strma pot se kmalu prehodno položi ter zavije v levo, kjer preči precej strma in za zdrs nevarna pobočja. Na koncu prečenja pot zavije v desno ter se s pomočjo verižne ograje strmo vzpne proti obrambnemu stolpu iz 11. stoletja. Stolp, ki je običajno zaprt obidemo po desni strani ter se naprej vzpenjamo po nekoliko manj strmem pobočju. Po nekaj minutah hoje od stolpa se pot položi in nas pripelje na prostrane kraške travnike nad strmo stopnjo Kraškega roba. Tu nadaljujemo levo ter se ob robu pečin povzpnemo na neizrazit, a zelo razgleden Zjat.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Ker v Podpeči ni primernih parkirnih mest, lahko parkiramo na primernem prostoru ob cesti pred ali za vasjo (to nam pot podaljša za 5 do 15 minut).
Pokraj puta:
Obrambni stolp nad Podpečjo (385m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat Podpeč - Zjat
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podpeč - Zjat
Kigeot     
18.11.2014
Pot ni zahtevna, stopnice so varovane z verigo. Škoda, ker so lesene stopnice ob stolpu polomljene in se tako ne moreš povzpeti bližje/višje.
Ko prideš na vrh na rob stene, sicer so markacije, ampak razpotje ni označeno. Levo je markirana pot po robu, desno pa je z rumeno markacijo slabše označena peš pot P2 proti Brežcu in še naprej Zazidu.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje