Planinarenje

Planinarenje

Krog - Sveti Kvirik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Krog - Sveti Kvirik   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Krog (215 m)
Cilj: Sveti Kvirik (408 m)
Visinska razlika: 193 m
Visinska razlika (po putu): 225 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se usmerimo na markirano pešpot v smeri Naravnega mostu in sv. Kvirika. Pot nas že po nekaj korakih pripelje na neoznačeno razpotje, kjer se le ta razcepi na staro levo in novo desno pot.
Hoja po stari sicer bolj zanimivi poti, ki vodi mimo Naravnega mosta, se zaradi ohranjanja redkih vrst ptic odsvetuje, zato nadaljujemo po desni, na novo urejeni planinski poti. Pot naprej se zložno do zmerno vzpenja, pri tem pa preči z grmičevjem porasla pobočja proti desni. Nekoliko višje zapustimo široko pot, saj nas markacije usmerijo ostro v levo na sprva še lepo sledljivo stezico, ki se prične strmeje vzpenjati. Kmalu se steza izgubi med visokimi travami in grmičevjem, mi pa nadaljujemo po pobočju kar naravnost navzgor, kjer hitro dosežemo pot, ki vodi od sv. Kvirika proti spodmolom Velega badina.
Tu, kjer se nam z leve priključi tudi stara precej bolj zanimiva pot, nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se nadaljuje ob robu deloma prepadnega grebena. Pot naprej preči še kratek pas gozda, nato pa ponovno preide na neporaščena pobočja, s katerih se nam odpirajo lepi razgledi. Pot naprej se hitro vrnemo na greben, kateremu z nekaj vzponi in krajšimi spusti sledimo do mesta, kjer se v levo odcepi 50 m dolga pot, ki vodi do bližnjega Bunkerja (manjše naravno okno v katerem je vpisna knjiga). Tu nadaljujemo naravnost in po krajšem vzponu prispemo do RTV pretvornika nad Sočergo.
Pretvornik obidemo po desni strani, mi pa stezi, ki se prične zložno spuščati sledimo do bližnje cerkvice sv, Kvirika.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed do vasi Gračišče, kjer v križišču zavijemo levo v smeri Rakitovca, Movraža in Smokvice. Od Gračišča se peljemo do vasi Movraž, tam pa zavijemo desno v smeri Dvorov. Pred vasjo Dvori pridemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo ostro desno (levo Dvori), mi pa se po cesti peljemo še nekaj 100 m do planinskih smernih tabel, ki jih vidimo ob cesti. Parkiramo na primernem mestu ob planinskih tablah.
Pokraj puta:
Bunker (390m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Orlovo gnezdo (Veli Badin)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik Krog - Sveti Kvirik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Krog - Sveti Kvirik
Hribovc88     
10.3.2011
Super izlet, a je Esti vse letnce pregledala na britofu?velik nasmehnasmehmežikanje
VanSims     
20.11.2011
Pri dostopu do izhodišča zadnji odcep desno morda laže opazimo, iz smeri Dvorov(kjer obrnemo če smo zgrešili). V tem primeru gremo blago levo tam kjer piše v opisu 'ostro desno'. V prvem ovinku pa tudi ne zapeljemo naravnost na makadam temveč ostro zavijemo na levo t.j. ostanemo na razmahanem asfaltu dokler ne pridemo do smerokazov.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje