Planinarenje

Planinarenje

Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeOrlovo gnezdo (Veli Badin) / Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)
   Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)   
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Sveti Kvirik (408 m)
Cilj: Orlovo gnezdo (Veli Badin) (359 m)
Visinska razlika: -49 m
Visinska razlika (po putu): 35 m
Zahtijevnost: laki označeni put, zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem
Opis puta:
Opisana je stara pot, ki je v zadnjem delu zaradi gnezdenja redkih vrst ptic že nekaj časa zaprta. Nova pot v zadnjem delu poteka nekoliko bolj levo in tehnično ni zahtevna.
Od kapele sv. Kvirika nadaljujemo po označeni poti v smeri bunkerja in naravnega mostu. Pot sprva poteka po zložnem deloma travnatem kolovozu, po katerem se v nekaj minutah sprehodimo do bližnjih RTV pretvornikov.
Od pretvornikov se pot prične postopoma spuščati, le ta pa nas vodi deloma čez razgledna pobočja, deloma pa po in ob občasno prepadnem grebenu (pot je ves čas umaknjena od prepadov). Po nekaj minutah prispemo do manjšega razpotja, kjer se v desno odcepi 50 m dolga pot k bližnjemu bunkerju (manjše naravno okno), mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se z izjemo nekaj krajših vzponov, po večini zložno do zmerno spušča. Nižje prečimo pas gozda, nas pa pot pripelje na rob grebena. Tu se pot še naprej rahlo spušča, pri tem pa preči nekaj rahlo izpostavljenih mest. Pot se nato položi in nas pripelje na prepadno razgledišče Orlovega gnezda.
Z Orlovega gnezda nadaljujemo po zavarovani planinski poti, ki se najprej s pomočjo jeklenice, nato pa še s pomočjo skob, spusti do bližnje grape. Med spustom skozi grapo nam je v pomoč še nekaj varoval, nato pa se pot položi in zavije ostro v levo. Sledi kratko prečenje, nato pa nas pot pripelje do mogočnih spodmolov Velega Badina. Od spodmolov pot nadaljujemo v isti smeri, mi pa le malo naprej opazimo oznake za naravni most, ki nas usmerijo levo. Omenjeni most hitro dosežemo, mi pa nadaljujemo pod lokom ter se nato po neoznačeni, a lepo vidni poti povzpnemo nazaj do Orlovega gnezda.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed in Gračišče do Sočerge. Tu bomo na začetku kraja, v bližini bivšega zadružnega doma, opazili začetek ozke asfaltne ceste, po kateri se hitro povzpnemo do cerkvice sv. Kvirika, ki je izhodišče za naš izlet.
Pokraj puta:
Bunker (390m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)
SunnyDay     
20.2.2014
Opis bi bilo treba malo popraviti. Steza je namreč speljana nižje dol po pobočju, umaknjena od skalnega previsa, tudi jeklenica in stope so v slabem stanju, hoja pod spodmoli pa zaradi ptic prepovedana.

Ko se spuščaš od cerkve oz. oddajnika navzdol, prideš v gozdiček, ena taka mala dolinica je, tam je tudi škatla z žigom. In modre puščice + markacije kažejo LEVO proti dolini (če se ne motim, je na eni skali tudi ime ene vasi napisano), steza (malo slabše opazna) pa je tudi naravnost - to je stara steza, po kateri hodiš neposredno nad previsom, po mestoma izpostavljenih skalah, steza se vmes malo izgublja ... V gozdičku/dolinici pri škatli z žigom je treba torej slediti puščici oz. poti levo navzdol, pelje zmerno navzdol skozi gozd in ko prideš "na dnu" ven iz gozda na križišče nedaleč od širokega makadama, greš desno in potem samo naravnost še par minut (pot zavije potem rahlo desno), pa prideš do naravnega mostu in spodmolov.

V opisu je opisana stara pot: "Nižje prečimo pas gozda, nas pa pot pripelje na rob grebena. Tu se pot še naprej rahlo spušča, pri tem pa preči nekaj rahlo izpostavljenih mest. Pot se nato položi in nas pripelje na prepadno razgledišče Orlovega gnezda."

In potem naprej omenja še zajlo pa stope, ki verjetno sploh ne bi bile varne za uporabo. Poleg tega gibanje neposredno nad/pod spodmoli seveda moti ptice (redke, ogrožene vrste, nekatere živijo samo tukaj).
gustavs     
20.5.2014
Pred kratkim smo si ogledali spodmole po popravljeni poti kot jo opisuje SunnyDay.
Bi pa želel dodati sledeči detajl: "...in ko prideš "na dnu" ven iz gozda na križišče nedaleč od širokega makadama, greš desno..." - desno moraš jit po travnati poti, ki se odcepi na jasi - PRED makedamsko cesto. Če greš desno po makedamu prideš do zapornice na meji SLO-HR in ne do spodmolov.
Ta zavoj na jasi v desno ni označen/markiran zato smo ga sprva zgrešili.
Glede na spremnjeno pot in slabo stanje jeklenic (oz. kar je od njih ostalo) bi bilo korektno od urednikov da se opis poti popravi.
Kigeot     
26.1.2015
Krasna pot, čudovite kotičke Istre, Bunker, naravni most, spodmoli...
Mi smo se tudi zmedli v gozdičku, kjer je škatla in vpisna knjiga. Oznake usmerjajo levo po poti dol za vas Dvori. Se nam ni zdelo, da je to prava pot... Nadaljevali smo pot naravnost po manj opazni stezi ob previsu. Pogoste so še stare markacije. Od jeklenic starim markacijam so dodane oznake z rdečim šprejem, tako veš, kje je pot. Pot pripelje točno pred naravni most.
vikikrema     
30.4.2016
Svetujem, da upoštevate zgornje komentarje oz. napis na tabli "Prosimo, da poti ne nadaljujete!" Danes smo namreč po nekaj letih opravili zgoraj opisano pot in se "po spominu" želeli vrniti ob spodmolih nazaj. Presenečeni smo ugotovili, da je pot zelo zaraščena, na nekaterih delih ji sploh ni več mogoče slediti. Jeklenic nam ni uspelo najti, smo se pa nekako po brezpotju vrnili nazaj na stezo. V gozdičku torej sledimo markaciji levo v dolino, nato pa je potrebno zaviti desno še pred cesto. Odcep ni označen!
Badi     
16.2.2017
V kratkem planiramo iti po omenjeni poti. Morda kdo ve, kakšno je stanje? Je še vedno vse zaraščeno ali so v 2016 pot uredili?
garmont     
17.2.2017
Pot, zavarovana z jeklenicami in skobami je zaradi motenja ptic opuščena. Lažja pot, ki je opisana zgoraj pa je povsem lahko prehodna in dovolj markirana, tako, da z orientacijo ne bi smeli imeti težav. nasmeh
Lunca     
29.5.2017
Včeraj sva s kolegico naredili krožno. Ob vpisni knjigi v gozdu sva zavili levo v smeri Dvori in se po poti spustili v dolino. Potem sva zgrešili 2x nasmeh Prvič sva se po makadamski cesti odpravili desno in prišli do zgoraj omenjene zapornice na meji. Potem sva se vrnili do mesta, kjer sva prišli na makadamsko cesto, cesto prečili in nadaljevali v smeri table Učna pot, naravnost. Ko sva prišli do skale s puščico in napisom Lačna, sva vedeli, da tudi to ne bo prav. Potem sva prebrali komentarje, napisane tukaj nasmeh Na jasi, tik preden pridemo na makadamsko cesto, moramo biti pozorni na res slabo vidno pot, ki se ne odcepi samo v desno, ampak desno in nazaj, navzgor. Kmalu za tem smo pri kamnitem mostu in spodmolih. Nazaj sva šli po poti, ki gre pri gozdičku z vpisno knjigo naravnost. Tako sva takoj za kamnitim mostom zavili levo in v breg, ter nadaljevali po poti, ki večinoma poteka po vrhu spodmolov, ob robu.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje