Planinarenje

Planinarenje

Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeRakitna / Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna
   Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna (Gozdna in arheološka učna pot Rimski zid - Rakitna)  
Vrijeme hodanja: 1 h
Ishodište: Rakitna (Rakiško jezero) (789 m)
Cilj: Rakitna (789 m)
Visinska razlika: 0 m
Visinska razlika (po putu): 75 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Gozdna in arheološka učna pot Rimski zid - Rakitna se začne na vzhodni strani jezera, oz. tam, kjer je dostop do Hotela Rakitna. Na začetku poti stoji informativna tabla, kjer je vrisan zemljevid z vsemi 22 učnimi tablami. Sprva hodimo ob jezeru, kjer že opazimo prve markacije, pot pa hitro preide na južno stran jezera, kjer najprej prečimo mokrišče, nato pa se sprehodimo do asfaltne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hodimo le kratek čas, nato pa na levem ovinku nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, po katerem se nadaljuje učna pot. Pot nadaljujemo ob desnem robu travnika, v rahlem vzponu pa hitro prispemo do informativne table št. 6, kjer se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo levo čez zgornji rob travnika, ko pa stopimo v gozd se steza ponovno pojavi. Skozi gozd se najprej zmerno vzpnemo, nato pa stopimo na naslednjo senožet, kjer se steza prične izgubljati. Pot sprva zavije levo, kjer nas vodi mimo klopce, nato pa se počasi v polkrogu prične obračati desno. Na tem delu je pravi poti nekoliko težje slediti, a če pazljivo sledimo na zemljevidu vrisani poti in občasnim markacijam, bomo šli prav. Ko postane pot spet lažje sledljiva, nas le ta vodi mimo balvana in nato preko še enega travnika do učne table št. 10, za katero stopimo v gozd. Skozi gozd se za kratek čas vidneje vzpnemo, nato pa pot zavije desno in nas mimo tabel s št. 11 do 13 pripelje do "živalskih sledi" v betonu. Nekoliko naprej dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa hodimo do levega ovinka. Z omenjenega ovinka pri tabli št. 15 nadaljujemo naravnost na kolovoz, po katerem običajno teče manjši potoček, z njega pa gremo že po nekaj korakih levo v gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa, ko se pot položi, nas markacije usmerijo desno, kjer hitro prispemo do table št. 17 (Schengenski sistem iz 3. stoletja). Tu pot najprej zavije levo, nato pa se polkrožno obrne v desno in nas pripelje na kolovoz, po katerem običajno teče potoček. Po omenjenem kolovozu sestopimo nazaj do table št. 15, kjer stopimo na cesto, po kateri smo že hodili, po njej pa hodimo vse do mesta, kjer smo v smeri "navzgor" dosegli cesto, nato pa po pešpoti do table št. 14, kjer za klopco zavijemo levo ter se spustimo do travnika pri tabli št. 6, od koder po poti "vzpona" sestopimo nazaj do izhodišča.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do Rakitne (za odcepom za Krim se cesta prične spuščati), kjer na parkirišču ob Rakiškem jezeru parkiramo (parkirišče je plačljivo).
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Ko prispemo na Rakitno parkiramo na parkirišču ob Rakiškem jezeru parkiramo (parkirišče je plačljivo).
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rakitna (Rakiško jezero) - Rakitna
nejcf     
23.9.2018
V rahlem rosenju in megli sva šla danes po tej krožni poti. Ponekod je malo slabše označena, drugače pa kratka in razgibana. V gozdu je bilo polno močeradov.
egg     
4.5.2020
Z družino (od 4 letnikov naprej) prehodili 2.5. Pot je sedaj lepo označena, table so še vedno vzdrževane in dobro vidne.

En od otrok je na poti pozabil zelen Deuter nahrbtnik z sliko lisičke. Dan kasneje ga ni bilo več... bo vesel, če ga morda dobi nazaj. Najditelju bomo hvaležni. moj gsm 040 504 pet šest štiri
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje