Planinarenje

Planinarenje

Volče - Mengore

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Volče - Mengore   
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Volče (215 m)
Cilj: Mengore (453 m)
Visinska razlika: 238 m
Visinska razlika (po putu): 238 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
V bližini spomenika NOB, bomo opazili oznake za Mengore, ki nas usmerijo na pešpot, ki hitro preide v gozd. Ob poti, ki se sprva vzpne skozi pas grmičevja, bomo že kmalu opazili prvo kapelico od štirinajstih (križev pot na Mengore).
Pri drugi kapelici prispemo na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi pot na Brce, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnji poti, ob kateri se nadaljujejo postaje križevega pota. Višje se pot prične strmeje vzpenjati ter nas vodi mimo stare vojaške kaverne, nato pa nas pripelje do širšega kolovoza, kateremu pa sledimo v desno. Ko stopimo na kolovoz se najprej nekoliko spustimo, nato pa nas pot mimo brezna in manjše kaverne pripelje do muzeja na prostem, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica.
Od informativnih tabel in spominskih obeležij nadaljujemo po širšem kolovozu, katerega nekoliko višje seka neoznačena pot s prevala Poljance. Nadaljujemo naravnost ter še mimo dveh postaj križevega pota hitro prispemo na Mengore.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bovcu. Le malo za vasjo Čiginj zavijemo desno proti bližnji tovarni, mi pa na prvem križišču zavijemo levo na stransko cesto, ki se konča pri bližnjem spomeniku NOB. Parkiramo ob omenjeni cesti (na bližnjem urejenem parkirišču je dovoljeno parkirati le zaposlenim).
b) Iz osrednje Slovenije se zapeljemo v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bovcu. Ko prispemo do krožišča, pa zapustimo cesto, ki vodi proti Bovcu in z vožnjo nadaljujemo v smeri Nove Gorice (do omenjenega krožišča lahko pridemo tudi iz smeri Bovca). Nad vasjo Volče, točneje le nekaj 10 m za spomenikom NOB, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti bližnji tovarni. V manjšem križišču pred tovarno zavijemo levo na slepo ulico, ki se konča ob že prej omenjenem spomeniku.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore Volče - Mengore
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Volče - Mengore
Lj     
17.5.2011
Mengore smo obiskali lani med dopustom v Drežniških ravnah. Moram reči, da tako lepih postaj križevega pota še nisem videla, prave umetnine!
sPolonca     
17.5.2011
Več o mozaikih lahko preberete tukaj http://www.centroaletti.com/slo/opere/slovenia/60.htm So delo p. Marka Ivana Rupnika in drugih umetnikov iz Centra Aletti v Rimu. V opisu poti ni nikjer omenjeno kdo je avtor teh umetnin, na fotografijah spodaj pa so že vidne.
Lj     
18.5.2011
Polonca, hvala za zanimiv link.nasmeh
LpLj
Stolar     
19.5.2011
Teh koncev pa ne poznam najbolje, bo treba it enkrat pogledat. Zgleda leponasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje