Planinarenje

Planinarenje

Strahomer - Krim

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Strahomer - Krim (čez Strmec)  
Vrijeme hodanja: 2 h 10 min
Ishodište: Strahomer (309 m)
Cilj: Krim (1107 m)
Visinska razlika: 798 m
Visinska razlika (po putu): 798 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki preko mostu preči reko Iško. Cesta se naprej prične rahlo vzpenjati in nas mimo cerkve pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Krima čez Strmec (naravnost Krim čez Kramarco).
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki gre ob gospodarskem poslopju v gozd. Sprva zložen kolovoz se hitro strmo vzpne, nato pa se obrača vse bolj proti desni. Višje strmina popusti in kolovoz, ki preči cesto nas pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi precej zaraščena pot iz Vrbljen.
Nadaljujemo v smeri Krima po zložni poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se priključimo širokemu kolovozu. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Krima (desno navzdol Tomišelj) po nekoliko bolj strmem kolovozu, ki višje preči gozdno cesto. Kolovoz, ki ves čas poteka skozi gozd, se ponovno položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz Podpeči in Preserij. Nadaljujemo po širokem, zmerno strmem kolovozu, ki nas višje pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas hitro pripelje do večjega parkirišča, oz. obračališča, kjer se nam z leve priključi pot iz Iškega Vintgarja (tudi pot iz Iške vasi in pot čez Kramarco, po slednji lahko tudi sestopimo). Tu nadaljujemo desno čez travnik, po poti, ki nas mimo križa v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh Krima.
Pristup do ishodišta:
Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V križišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo levo proti vasi Strahomer, tam pa na urejenem asfaltiranem parkirišču ob reki Iški tudi parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim Strahomer - Krim
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Strahomer - Krim
golobm     
3.6.2012
GPS sled: http://www.hribi.net/gpszemljevid.asp?id=329
bojanu     
29.11.2015
Pot je zaradi širitve kolovoza in vleke lesa po trasi poti zaprta vsaj do aprila 2016.
Eisheth     
6.7.2016
Danes šla po tej poti navzdol. Spodnji del je razbrazdan in uničen zaradi vleke lesa. Priporočam pot čez Kramarco.
pclop     
12.3.2017
Gozdna dela so že nekaj časa bolj ali manj zaključena, zato je pot zopet normalno prehodna. Za razliko od "starih časov" je pot na spodnjem delu zamenjala gozdna cesta. Meni je ljubša od "razvlečene" Kramarce.
robi2107     
22.4.2018
Glede na podatke iz Geopedie je pristop čez Kramarco za cca. 400 m krajši od varante čez Strmec. Je pa tudi meni ta bolj všečna. Stvar okusa. Si pa lahko tole pot skrajšate za kakšnih 500 m, če potem, ko pridete do ceste (sl. 18), ne zavijete levo in nadaljujete po cesti, temveč cesto le prečkate in se na drugi strani takoj spet podate med drevje. Do doma tako pridete z zadnje stani. Ta del sicer ni markiran, vendar je pot dovolj uhojena, da je sledljiva. Sicer pa je celotna pot iz Strahomera do vrha brez posebnosti, le tu in tam vas pričaka kakšno padlo drevo, ki pa ga boste brez težav prečkali oz. zaobšli.
Mikens     
23.6.2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
pclop     
6.4.2021 8:45:31
Fotografije spodnjega dela poti so zastarele in zavajajoče, saj je tam že par let gozdna cesta.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje