Planinarenje

Planinarenje

Vrbljene - Krim

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Vrbljene - Krim   
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Vrbljene (307 m)
Cilj: Krim (1107 m)
Visinska razlika: 800 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Za gasilskim domom opazimo markacije, ki nas povedejo na široko peš pot, ki se začne ob hipodromu. Pot se kmalu priključi manjši lokalni cesti, kateri sledimo v desno in ji sledimo približno 5 minut. Na mestu, kjer cesta zavije desno, bomo opazili širok kolovoz, ki nas že po nekaj korakih hoje pripelje do planinske smerne table. Tu nas oznake za Krim usmerijo v levo, na še naprej povsem zložno pot, ki pa kmalu preko mostu preči reko Iško. Takoj za mostom pot preide v gozd, kjer se nato zmerno do strmo vzpenja po širokem in v poletnem času tudi precej zaraščenem kolovozu. Dobro označena pot, višje preči nekaj kolovozov, nato pa se priključi bolj uhojeni poti iz vasi Strahomer.
Nadaljujemo v smeri Krima po zložni poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se priključimo širokemu kolovozu. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Krima (desno navzdol Tomišelj) po nekoliko bolj strmem kolovozu, ki višje preči gozdno cesto. Kolovoz, ki ves čas poteka skozi gozd, se ponovno položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz Podpeči in Preserij. Nadaljujemo po širokem, zmerno strmem kolovozu, ki nas višje pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas hitro pripelje do večjega parkirišča, oz. obračališča, kjer se nam z leve priključi pot iz Iškega Vintgarja (tudi pot iz Iške vasi in pot iz Strahomera čez Kramarco). Tu nadaljujemo desno čez travnik po poti, ki nas mimo križa v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh Krima.
Pristup do ishodišta:
Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V krožišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo levo, nato pa se peljemo še približno 100 m, nakar ob cesti opazimo gasilski dom. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na parkirišču v bližini hipodroma Vrbljene.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim Vrbljene - Krim
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vrbljene - Krim
rs56     
1.2.2010
Vidim,da si hodil z krpljami.Kako se je hodilo po celem snegu in pa po gazi.Kakšnje uporabljaš.Tudi sam sem pred nakupom krpelj,pa me zanima tvoja izkušnja.
Tadej     
1.2.2010
Iz Vrbljen do mesta, kjer se pot priključi poti iz Strahomera sva hodila po celem snegu in so se zelo dobro obnesle (vmes sem poizkusil nekaj časa hoditi brez njih, da primerjam razliko, a se je brez njih globoko prediralo). Naprej je bila pot shojena, a sva še naprej hodila s krpljami, saj je bila gaz dovolj široka.
Uporabljam krplje Inook VXm, katere sem uporabil tudi pri vzponu na Triglavska jezera.
http://www.hribi.net/izlet/_koca_pri_savici_koca_pri_triglavskih_jezerih_cez_komno/1/133/108
http://trgovina.hribi.net/artikel/krplje_inook_vxm/1
rs56     
1.2.2010
A misliš,da bi bile za 100 kg dovolj velike,ali bi potreboval večje, naprimer TSL 227 80-140 kg. Če slučajno poznaš razliko
Tadej     
2.2.2010
Dolge so 60 cm, široke pa 20 cm, kako dolge so TSL 227, pa ne vem.
Tadej     
2.2.2010
Podatki za krplje Inook.
Inook VXm:
Velikost krpelj: 62,0 x 20,5 cm
Priporočljiva teža: 50 - 100 kg
Priporočljiva velikost: 165 - 200 cm

Inook VXl:
Velikost krpelj: 57,0 x 19,0 cm
Priporočljiva teža: 35 - 80 kg
Priporočljiva velikost: 150 - 180 cm
rs56     
2.2.2010
Hvala Tadej,danes sem kupil v Iglu sport TSL 227. Bile so znižane iz 160€ na 95€. Sedaj pa na kakšno tako turo kot ti,da jih sprobam.Me pa še zanima pot,če poznaš iz Jezera na Krim preko Planince. Za prvi maj smo šli z prijatli po tej poti.Je shojena,ali bo treba gazit
Tadej     
2.2.2010
Kakšna je pot v spodnjem delu ne vem, v zgornjem delu pa je lepo shojena.
jbs     
30.3.2019
V vednost. Pot z Vrbljen na Krim od 1. 1. 2017 ni več vzdrževana in je opuščena.
Mikens     
23.6.2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje