Planinarenje

Planinarenje

Tomišelj - Krim

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Tomišelj - Krim   
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Tomišelj (315 m)
Cilj: Krim (1107 m)
Visinska razlika: 792 m
Visinska razlika (po putu): 792 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se najprej sprehodimo do župnišča, tam pa opazimo številne stopnice po katerih se hitro povzpnemo do cerkve v vasi. Na vrhu stopnic opazimo oznake za Krim, ki nas usmerijo desno na kolovoz, ki takoj preide v gozd. Kolovoz, ki se zmerno, le občasno nekoliko bolj strmo vzpenja, višje preči nekaj gozdnih cest, nato pa se priključi običajno bolj uhojeni poti iz Strahomera.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Krima (levo navzdol Vrbljene in Strahomer) po nekoliko bolj strmem kolovozu, ki višje preči gozdno cesto. Kolovoz, ki ves čas poteka skozi gozd, se ponovno položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz Podpeči in Preserij. Nadaljujemo po širokem, zmerno strmem kolovozu, ki nas višje pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas hitro pripelje do večjega parkirišča, oz. obračališča, kjer se nam z leve priključi pot iz Iškega Vintgarja (tudi pot iz Iške vasi in pot iz Strahomera čez Kramarco). Tu nadaljujemo desno čez travnik po poti, ki nas mimo križa v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh Krima.
Pristup do ishodišta:
Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V krožišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo desno in z vožnjo nadaljujemo do vasi Tomišelj, kjer na parkirišču ob športnem igrišču tudi parkiramo.
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči. V Podpeči nadaljujemo v smeri vasi Jezero, nato pa sledimo oznakam za Tomišelj, kjer na parkirišču ob športnem igrišču tudi parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim Tomišelj - Krim
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tomišelj - Krim
miamia     
4.5.2015
25.4.2015 smo šli po tej poti, zelo prijetna, in naš 5-letnik jo je brez težav premagal, hodili pa smo 2,5 uri - res počasi.
bobeka     
11.5.2015
Pot je sicer super, manjka pa malce označb za manj izkušene pohodnike. Na začetku je veliko gozdnih poti, ki se križajo z pravo potjo in so zaradi dela dela v gozdu precej sveže in zavedejo pohodnike. Sicer če se držiš levih poti se ni moč preveč zgubiti, vseeno pa ni fajn z nekim dvomom hoditi po gozdu.
Mikens     
23.6.2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje