Planinarenje

Planinarenje

Dolenja Brezovica - Krim

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Dolenja Brezovica - Krim   
Vrijeme hodanja: 2 h 10 min
Ishodište: Dolenja Brezovica (375 m)
Cilj: Krim (1107 m)
Visinska razlika: 732 m
Visinska razlika (po putu): 745 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Skozi vas sledimo markacijam, le te pa nas pri kapelici usmerijo desno na makadamsko cesto, tam pa za igrali nadaljujemo levo na kolovoz, ki se prične prečno vzpenjati. Kolovoz se najprej vzpenja skozi pas grmičevja, nato pa se nekoliko strmeje vzpne in nas pripelje do glavne ceste, ki vodi proti Rakitni.
Glavno cesto previdno prečimo, nato pa nadaljujemo po makadamski cesti, ki po krajšem vzponu zavije ostro v levo. Sledi zložen vzpon po gozdni cesti, ki višje preči tudi nekaj večjih travnikov. Markirana cesta se višje za kratek čas spusti, nato pa zavije rahlo proti levi in se prične zmerno vzpenjati. Po cesti hodimo še nekaj minut, nato pa nas oznake za Krim usmerijo rahlo levo na vzpenjajoč kolovoz. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati skozi gozd, le ta pa se višje priključi poti iz Preserja.
Tu nadaljujemo desno ter se še naprej vzpenjamo po kolovozu, le ta pa preči nekaj gozdnih cest in kolovozov. Višje se pot za kratek čas povsem položi ter se priključi poti, ki vodi iz vasi Vrbljene, Tomišelj in Strahomer.
Naprej se za kratek čas strmo vzpnemo, nato pa se pot položi ter nekaj časa poteka skozi strnjen gozd, skoraj brez sprememb višine. Po nekaj minutah markirana pot zavije v desno ter se prične prečno vzpenjati proti desni. Višje pot zavije v levo, kjer se položi, nato pa sledi le še kratek vzpon proti desni in pot nas pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Cesti sledimo v levo, le ta pa nas po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje pripelje do velikega parkirišča in obračališča pod vrhom Krima. Tu nadaljujemo desno ter po cesti ali pešpoti v 3 minutah prispemo na vrh Krima.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči. V Podpeči nadaljujemo desno v smeri Krima, Rakitne, Preserja in Borovnice. Že kmalu pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto, ki nas hitro pripelje v Preserje. Tu se cesta najprej spusti, nato pa nas pripelje do križišča, kjer se priključimo cesti, ki vodi iz vasi Kamnik pod Krimom. Tu nadaljujemo ostro levo v smeri Rakitne, mi pa glavni cesti sledimo do konca vasi Preserje, kjer ob avtobusni postaji opazimo oznake za Dolenjo Brezovico. Nadaljujemo v omenjeni smeri, nas pa nekoliko ožja, a ves čas asfaltirana cesta hitro pripelje do Dolenje Brezovice, ki je izhodišče za našo turo. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest (parkiramo lahko v Preserju, to pa nam pot podaljša za od 20 do 30 minut).
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim Dolenja Brezovica - Krim
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dolenja Brezovica - Krim
balon     
31.8.2013
Imava dva otroka in pot dolga 2 uri 10 min v eno smer je prenaporna zanju. Po kateri poti naj peljem, da pridem do slike 17, če se peljem iz Domžal in koliko je časovno hoje od te slike do vrha.

Hvala vsemnasmehvelik nasmeh
laik     
31.8.2013
kar po obvoznici/avtocesti-izvoz BREZOVICA-levo proti Vrhniki-na Brezovici v semaforiziranem križišču levo proti Podpeči-v Podpeči na napol narejenem krožišču desno (smer Preserje/Rakitna).....potem pa samo po asfaltirani cesti Preserje in nato Rakitna....časovno je pa.....recimo dobra urica......"balon" ,mislim,da sem ti dolžan še "poročilo iz Kokrskega sedla"..se bo zgodilo,samo gor moram prit.... lep pozdrav vsem..glede časovnice naj me kdo popravi,prosim
balon     
1.9.2013
Hvala in še 1x hvalavelik nasmeh
julius     
1.9.2013
Balon@
Na zastavljeno vprašanje nisi dobil pravilen odgovor!
Ko zapustiš vas Preserje se odpelješ proti vasi Gorenja Brezovica (ne zaviješ desno v Dolenjo Brezovico) Dober kilometer nadaljuješ v smeri Rakitna in na levi strani bo odcep gozdne ceste (slika 10 na zgornjem opisu). Po cesti se nato odpelješ do slike 17. Do slike 17 ni nobenih odcepov, da bi se lahko izgubil.
Če pa z vožnjo po gozdni cesti nadaljuješ boš po približno dveh kilometrih prišel do naslednjega izhodišča (na levi strani ceste), ki vodi na Krim mimo zavetišča na Kavcu.
Vse poti so vzorno markirane in tudi smerne table so na vseh križiščih poti.
laik     
1.9.2013
julius,imaš prav......površno prbral,mislil sem,da se vprašanje nanaša na pot iz domžel do izhodišča.....@balon sori @julius hvala
balon     
1.9.2013
hvala obemamežikanje, laik, takoj ko pridem na kokrsko sedlo objavim slike velik nasmehnasmeh
balon     
21.9.2013
danes bili pri koči. Julius hvala za natančne napotke glede poti. Pot čudovita na momente pa dolga kot jara kačamežikanje.
Povzetek; priporočamo vsem družinam z otroci po 4 letu starosti.
velik nasmehnasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje