Planinarenje

Planinarenje

Zamlake - Krim

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Zamlake - Krim   
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Zamlake (903 m)
Cilj: Krim (1107 m)
Visinska razlika: 204 m
Visinska razlika (po putu): 204 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Krima. Na samem začetku nas pot vodi po pobočjih 1005 metrov visokega Korena, katerega obidemo po desni strani, nato pa kaj hitro preidemo na pobočja Malinovca, vrha, ki je le 1 meter nižji od Krima in katerega obidemo po levi strani. Cesta po kateri hodimo se nadaljuje večinoma proti severu, pri tem pa nas vodi še mimo enega manj znanega vrha in sicer 983 metrov visokega Gnojevca, katerega obidemo po desni strani. Nekoliko naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi pot od Lovske koče Plehanov laz.
Na omenjenem razpotju zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo ostro desno na razmeroma strm kolovoz v smeri pešpoti na Krim. V manjši dolinici se kolovoz konča, mi pa nadaljujemo nekoliko proti levi, po dobro uhojeni stezici, ki nas le malo višje pripelje do ograje, ki omejuje oz. prepoveduje dostop do bližnjega vojaškega območja. Kratek čas hodimo ob ograji, nato pa že stopimo na cesto, ki vodi proti Domu na Krimu. Cesti sledimo v levo, mi pa po njej v manj kot minuti nadaljnje hoje prispemo na vrh Krima, od koder se nam odpre lep razgled na Ljubljansko barje in Alpe v ozadju.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Iške vasi in Iškega Vintgarja. Takoj za Iško vasjo bomo prišli v vas Iška, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Gornjemu Igu in Rakitni. Usmerimo se na omenjeno vzpenjajočo cesto, po kateri se peljemo mimo Gornjega Iga ter višje do odcepa cesta za Krim. Pri odcepu nadaljujemo desno in nato po nekaj metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki vodi proti Gornjemu Igu in Krimu. Za Brancljevo senožetjo, kjer se nahaja spomenik NOB se cesta prične spuščati in nas popelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Krima. Parkiramo takoj za križiščem na parkirišču ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo desno, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki vodi proti Gornjemu Igu in Krimu. Za Brancljevo senožetjo, kjer se nahaja spomenik NOB se cesta prične spuščati in nas popelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Krima. Parkiramo takoj za križiščem na parkirišču ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 8,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim Zamlake - Krim
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zamlake - Krim
Mikens     
23.6.2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje