Planinarenje

Planinarenje

Podtabor - Šilentabor

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Podtabor - Šilentabor   
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Podtabor (554 m)
Cilj: Šilentabor (751 m)
Visinska razlika: 197 m
Visinska razlika (po putu): 260 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem
Opis puta:
Od križišča na začetku Podtabora, se usmerimo za oznakami Podtabor, nas pa cesta takoj pripelje na naslednje križišče. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti (naravnost navzgor Šembije), ki nas naprej vodi mimo nekaj hiš. Malo naprej asfaltna cesta zavije v levo, mi pa jo takoj za napisom, ki označuje nadmorsko višino zapustimo in pot nadaljujemo desno po vzporedni makadamski cesti, ki nas hitro pripelje pod strme pečine bližnjega Brkinškega roba. Sprva precej slikovita pot nas nato pripelje do tunela, skozi katerega nadaljujemo po makadamski cesti. Na drugi strani tunela, se pečine postopoma spremenijo v manj strma pobočja, nas pa pot naprej vodi po rahlo vzpenjajoči makadamski cesti, katera pa nas po 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na manjše križišče. Nadaljujemo rahlo desno ter pot nadaljujemo skozi gozd, pri tem pa se večinoma rahlo vzpenjamo. Čez čas nas cesta pripelje do še enega skalnatega dela, za katerim pa se postopoma prične spuščati.
Nadaljujemo po cesti, le ta pa nas ob občasnih razgledih proti zahodu, pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ratečevemu Brdu, v desno pa pešpot proti bližnjemu križu ob prevalu Klanec. Mi ponovno nadaljujemo naravnost, nas pa cesta pripelje do še enega odcepa v desno k bližnjemu križu in prevalu Klanec. Tudi tokrat nadaljujemo naravnost, nas pa pot hitro pripelje do mesta, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Narina.
Pot naprej nas vodi mimo manjšega izvira, za katerim prispemo do odcepa slabšega kolovoza v levo (če nadaljujemo po omenjenem kolovozu, bomo prišli do nekdanje Rimske ceste, katera se nekaj 100 m naprej konča).
Nadaljujemo naravnost ter se mimo še enega izvira, v nekaj minutah nadaljnje hoje sprehodimo do cerkve sv. Martina.
Od sv. Martina se vrnemo nekaj metrov nazaj, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki se nadaljuje proti severu. Sledi kratek spust in prispemo do označenega razpotja, kjer se priključimo poti iz Zagorja.
Od razpotja oz. križišča se usmerimo rahlo levo v vas Šilentabor (desno navzdol Zagorje), kjer se mimo nekaj hiš, sprehodimo do mesta, kjer se nam z desne priključi še markirana pot iz Pivke.
Nadaljujemo naravnost ter se mimo vpisne skrinjice in oddajnikov v nekaj minutah sprehodimo do razglednega vrha.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, za katero pa zavijemo ostro desno proti Podstenju in Podtaboru. Po nekaj 100 m nadaljnje vožnje pa prispemo do križišča v Podtaboru, ki je izhodišče za našo turo. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, moramo parkirati nekje v bližini, na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Še preden prispemo v Šembije, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti vasi Podtabor. Na začetku Podtabora prispemo na križišče večih cest, kjer začnemo našo pot. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, moramo parkirati nekje v bližini, na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Sveti Martin (Šilentabor) (723m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor Podtabor - Šilentabor
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podtabor - Šilentabor
ločanka     
23.2.2022 18:30:39
Krasna pot! Delala včeraj krožno pot in sicer začela po tej opisani poti, vračala pa po Brkinškem robu in se tako vrnila na izhodišče polna lepih vtisov.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje