Planinarenje

Planinarenje

Šembije - Ahac

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Šembije - Ahac   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Šembije (597 m)
Cilj: Ahac (799 m)
Visinska razlika: 202 m
Visinska razlika (po putu): 300 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti in po njej hodimo 5 minut, oz. do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi še nekoliko slabša cesta. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki se prične prečno vzpenjati proti desni. Ko dosežemo nekakšen greben, od koder se nam odpre pogled proti Brkinom, cesta zavije ostro v levo ter preide na drugo stran hriba. Cesti, ki se postopoma spreminja v kolovoz ter, ki se počasi spušča, pa sledimo nekaj minut, nato pa na levi strani opazimo nadaljevanje, sicer razmeroma slabo označene markirane poti.
Naprej se vzpenjamo po nekoliko bolj zaraščeni stezici, katera nas v nekaj minutah pripelje do drugega kolovoza, kateremu sledimo v desno. Pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki nas hitro pripelje do roba strmih pečin, od koder se nam odpre lep razgled. Markirana pot se nadaljuje skozi gozd in nas nekoliko višje pripelje do prostranega pašnika Pečkova dolina. Omenjeni pašnik, katerega čuva pes ovčar, obidemo po desni strani, pot pa za njim zavije nekoliko levo ter s pobočij preide na planoto. Sledi še kratek spust in pot nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Po cesti se še nekaj časa zložno spuščamo, nato pa prispemo do manjšega križišča v bližini strelišča Modras. Nadaljujemo rahlo levo in cesta nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do brunarice Črne njive, kjer je večji travnik in parkirišče.
S parkirišča na Črnih njivah, se sprehodimo do ceste, ki vodi proti Sviščakom ter po njej nadaljujemo vzpon. Cesta, ki se zmerno vzpenja nas vodi skozi gozd, le ta pa nas po dobrih 10 minutah hoje pripelje do levega ovinka, na začetku katerega se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi na Ahac. Nadaljujemo po markirani poti, ki se zložno vzpenja skozi gozd in grmičevje. Nekoliko višje po desni strani obidemo majhno kočo, pot pa se nekoliko nad njo priključi razmeroma sveži traktorski vlaki. Sledi nekaj zaporednih razpotij, kjer pazljivo sledimo markacijam (pazimo, da nas ne zavedejo oznake za Smolarjevo pot). Še nekoliko višje, se nam z desne priključi še označena, a nemarkirana pot iz vasi Jasen. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter nato nekoliko bolj strmi poti, sledimo do bližnjega vrha Ahac, katerega dosežemo po 5 minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer postanemo pozorni na prvi odcep v levo. Torej z glavne ceste zavijemo ostro levo in vožnjo nadaljujemo po slabši makadamski cesti, kateri sledimo približno 1 km, oz. točneje do table "gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost". Tik pred tablo je dovolj prostora, kjer lahko pustimo avtomobil.
b) Zapeljemo se v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Ko prispemo v Šembije, postanemo pozorni na zadnji desni odcep v vasi. Z glavne ceste zavijemo desno in vožnjo nadaljujemo po slabši makadamski cesti, kateri sledimo približno 1 km, oz. točneje do table "gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost". Tik pred tablo je dovolj prostora, kjer lahko pustimo avtomobil.
Pokraj puta:
Črne njive (610m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac Šembije - Ahac
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Šembije - Ahac
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje