Planinarenje

Planinarenje

Matevljek - Petelinjek

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Matevljek - Petelinjek   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Matevljek (840 m)
Cilj: Petelinjek (1212 m)
Visinska razlika: 372 m
Visinska razlika (po putu): 400 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S križišča, ob katerem smo parkirali nadaljujemo po zgornji desni cesti (gledano v smeri dostopa do izhodišča), ki se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Cesti, ob kateri lahko opazimo tudi kakšno staro markacijo, sledimo do mesta, kjer se gozd prehodno konča. Tu nadaljujemo desno na kolovoz, le ta pa se vrne v gozd. Nadaljujemo skozi precej redek gozd, kolovoz pa nas hitro pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po najbolj levem kolovozu. Kolovoz, ki se v nadaljevanju zmerno vzpenja, nas le nekaj minut višje pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se v desno odcepi nekoliko bolje markirana pot proti Votli steni in Veliki Jazbini, mi pa nadaljujemo naravnost ter precej slabo markirani poti, v naslednjih razpotjih sledimo rahlo levo. Pot naprej nas vodi mimo mrazišča, na drugi strani le tega pa se počasi prične izgubljati. Vzpon nadaljujemo po komaj vidni stezici, ki se prične strmeje vzpenjati po manjši ter razmeroma strmi dolinici. Tudi tu lahko med vzponom opazimo nekaj starih markacij, nas pa pot po nekaj minutah pripelje iz gozda, kjer stopimo na makadamsko cesto.
Omenjeno cesto le prečimo ter se sprehodimo do bližnjega travnika. Tu se markacije dokončno končajo, mi pa lahko nadaljujemo po levem zložnejšem ali desnem nekoliko strmejšem kolovozu. Če nadaljujemo po levem kolovozu, hodimo po njem toliko časa dokler se le ta povsem ne položi. Na tem mestu ga zapustimo in se usmerimo desno na lažji brezpotni svet. Od mesta, ko zapustimo kolovoz, pa do vrha Petelinjeka imamo približno 5 minut vzpona skozi gozd.
Če nadaljujemo po desnem kolovozu, pa se po njem povzpnemo do manjšega prevala med Veliko Jazbino na desni in Petelinjekom na levi. Na prevalu zapustimo kolovoz in pot nadaljujemo levo v gozd, skozi katerega se v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na z gozdom poraščen vrh.
Pristup do ishodišta:
a) S ceste Ljubljana - Kočevje se pri kraju Žlebič usmerimo na cesto v smeri Sodražice. V Sodražici zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja Hrib - Loški potok. Naprej se peljemo po sprva vzpenjajoči in precej ovinkasti cesti, kateri sledimo do že prej omenjenega kraja. Ko se nam z desne priključi cesta iz Nove vasi na Blokah nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču desno v smeri Srednje vasi. Tu se cesta prične strmeje spuščati, mi pa nekoliko nižje na naslednjem križišču nadaljujemo naravnost v smeri Šegove vasi. V Šegovi vasi izberemo levo cesto, nato pa se mimo nekaj hiš vzpnemo na obsežne travnike, preko katerih prispemo do zaselka Matevljek. Nad zaselkom cesta izgubi asfaltno prevleko ter postopoma preide v gozd. Ko prispemo do križišča večih cest, pa parkiramo na primernem mestu ob križišču. Parkiramo tako, da ne oviramo morebitnega gozdarskega dela.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cerknici in naprej do Nove vasi. V Novi vasi, na neizrazitem, a vseeno dobro označenem križišču nadaljujemo naravnost po cesti v smeri Sodražice, nato pa po približno 1 km nadaljnje vožnje desno v smeri Studenca na Blokah. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri naselja Hrib - Loški Potok. Ko se priključimo cesti iz Sodražice nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču desno v smeri Srednje vasi. Tu se cesta prične strmeje spuščati, mi pa nekoliko nižje na naslednjem križišču nadaljujemo naravnost v smeri Šegove vasi. V Šegovi vasi izberemo levo cesto, nato pa se mimo nekaj hiš vzpnemo na obsežne travnike, preko katerih prispemo do zaselka Matevljek. Nad zaselkom cesta izgubi asfaltno prevleko ter postopoma preide v gozd. Ko prispemo do križišča večih cest, pa parkiramo na primernem mestu ob križišču. Parkiramo tako, da ne oviramo morebitnega gozdarskega dela.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek Matevljek - Petelinjek
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Matevljek - Petelinjek
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje