Planinarenje

Planinarenje

Topol - Belovka

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
    Topol - Belovka   
Vrijeme hodanja: 0 h 15 min
Ishodište: Topol (783 m)
Cilj: Belovka (848 m)
Visinska razlika: 65 m
Visinska razlika (po putu): 65 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do bližnjega križa, od tam pa nadaljujemo po kolovozu, ki se prične vzpenjati proti severu, le ta pa nas takoj pripelje do prostranih pašnikov (v času pašne sezone je prehod preko pašne ograje prepovedan, takrat moramo narediti obhod po levi strani pašnika ter se višje vrniti na kolovoz). V nadaljevanju se vzpenjamo po razmeroma zložnem kolovozu, ki se vzpenja preko vse bolj razglednega travnatega pobočja. Višje kolovoz zavije nekoliko bolj v desno ter se vzpne skoraj do grebena, katerega pa ne doseže, saj se nadaljuje levo od njega. Nekoliko naprej se kolovoz postopoma konča, a so tudi še naprej vidne kolesnice preko razglednega travnatega pobočja. Sledi še nekaj minut lahkotne hoje in že prispemo na vrh 848 metrov visoke Belovke, katere vrh prepoznamo po manjšem zidanem objektu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa cesti sledimo v smeri Cerknice ter naprej v smeri Bloške Police in Nove vasi. Iz Nove vasi z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti Sodražici, mi pa se po njej peljemo do bližnjega križišča, kjer se v desno odcepi nekoliko ožja cesta proti Studencu na Blokah in naselju Hrib - Loški Potok. V nadaljevanju se peljemo skozi Studenec na Blokah, za kateri kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Ravne na Blokah, v smeri naravnost se nadaljuje cesta proti naselju Hrib - Loški Potok, v desno pa se odcepi cesta proti vasi Topol. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
b) S ceste Ljubljana - Kočevje se pri kraju Žlebič usmerimo na cesto v smeri Sodražice. Iz Sodražice nadaljujemo po glavni cesti proti Novi vasi na Blokah, mi pa se po omenjeni cesti peljemo do naselja Runarsko, oz. križišča nekaj 100 metrov za koncem kraja. Z omenjenega križišča nadaljujemo ostro levo v smeri Studenca na Blokah in naselja Hrib - Loški Potok. V nadaljevanju se peljemo skozi Studenec na Blokah, za kateri kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Ravne na Blokah, v smeri naravnost se nadaljuje cesta proti naselju Hrib - Loški Potok, v desno pa se odcepi cesta proti vasi Topol. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
 Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka Topol - Belovka
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Topol - Belovka
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje