Planinarenje

Planinarenje

Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeSveti Primož in Felicijan (Osredek) / Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek)
   Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek)   
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Sveti Vid (Vidovska planota) (846 m)
Cilj: Sveti Primož in Felicijan (Osredek) (751 m)
Visinska razlika: -95 m
Visinska razlika (po putu): 60 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča pri cerkvi sv. Vida se vrnemo do glavne ceste, od tam pa nadaljujemo proti Osredku. Že po nekaj 10 metrih prispemo do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo levo v smeri Osredka ter le malo naprej na neoznačenem križišču ponovno levo. Asfaltna cesta, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine oz. se celo rahlo spušča, nas čez čas pripelje do naselja Zala. Tu se nam sprva odpre lep razgled na okoliško hribovje, nato pa se sprehodimo še mimo nekaj hiš v vasi.
Za vasjo se levo navzdol odcepi pot k 20 minut oddaljenemu slapu Kotel, mi pa nadaljujemo naravnost, kjer nas pot oz. cesta vodi mimo kamnoloma Zala. Za kamnolom se cesta obrne proti vzhodu, kjer najprej po južni strani obide Presko (Preska je 805 m visok vrh nekoliko nad cesto), nato pa se nadaljuje po in ob grebenu Debelega hriba.
Z Debelega hriba sledi nekoliko daljši spust, nato pa prispemo do naslednjega označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi markirana pot z Rakitne, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Bukovca, Krvave Peči in Iškega Vintgarja po cesti, ki se nekoliko vzpne.
Od razpotja naprej se gozd razredči, cesta pa preide na razgledne travnike, od koder se odpre lep razgled na hribovje nad reko Iško ter na hribovja nad njenimi pritoki. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do začetka vasi Osredek, mi pa nadaljujemo še nekoliko naprej do bližnje turistične kmetije, kjer se lahko okrepčamo, ali pa še nekoliko naprej do cerkve svetega Primoža in Felicijana.
Pristup do ishodišta:
a) Z Iga, Črne vasi ali Brezovice pri Ljubljani se zapeljemo v Podpeč, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Rakitni in dalje proti Cerknici. Malo pred prelazom in naseljem Pikovnik zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Svetega Vida po sprva makadamski cesti. Po nekaj kilometrih se priključimo cesti, ki vodi iz vasi Župeno proti Svetemu Vidu, mi pa ji sledimo v levo. Ko prispemo do naselja Sveti Vid (iz smeri katere prihajamo ni oznak za začetek naselja) v križišču nadaljujemo levo ter se peljemo še približno 100 m do parkirišča ob cerkvi sv. Vida (v bližini parkirišča se nahaja še gasilski dom in na njem spominsko obeležje NOB).
b) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cerknici. Malo pred Cerknico zavijemo levo proti Begunjam pri Cerknici, od Begunj pa z vožnjo nadaljujemo proti Rakitni, mi pa se po glavni cesti proti omenjenemu kraju peljemo le do konca naselja Selšček, saj od tam nadaljujemo desno proti naselju Topol pri Begunjah. V nadaljevanju se peljemo še skozi nekaj vasi, mi pa sledimo oznakam proti naselju Sveti Vid. Ko prispemo v omenjeno vas parkiramo na parkirišču pred cerkvijo.
c) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju, nato pa v naselju Velike Lašče zavijemo desno (iz smeri Kočevja levo) v smer "Nova vas 18km". Nadaljujemo vožnjo skozi Malo Slevico, Karlovico, Podstrmec in po vzpenjajoči serpentinasti cesti skozi Zakraj in pridemo do križišča, kjer zavijemo desno proti naseljem Lahovo, Ravnik, Zavrh, Polšeče, Jeršiče in Sveti Vid, pri slednjem tudi parkiramo na parkirišču pred cerkvijo.
d) Najprej se zapeljemo v Sodražico, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Novi vasi na Blokah. Iz Nove vasi nadaljujemo desno proti Nemški vasi in dalje proti Svetemu Duhu. Še pred omenjenim naseljem pa gremo levo proti naseljem Lahovo, Ravnik, Zavrh, Polšeče, Jeršiče in Sveti Vid, pri slednjem tudi parkiramo na parkirišču pred cerkvijo.
Pokraj puta:
Zala (847m), Debeli hrib (792m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek) Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti,
Diskusija o izletu Sveti Vid (Vidovska planota) - Sveti Primož in Felicijan (Osredek)
Laščan     
12.11.2013
Tadej-prosim za popravek pri opisu dostopa do izhodišča c.), saj po opisanem nikakor ni dostopno:.... Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju, nato pa v naselju Velike Lašče zavijemo desno (iz smeri Kočevja levo) v smer "Nova vas 18km". Nadaljujemo vožnjo skozi Malo Slevico, Karlovico, Podstrmec in po vzpenjajoči serpentinasti cesti skozi Zakraj in pridemo do križišča, kjer zavijemo desno proti naseljem Lahovo, Ravnik, .... nato sledi opis kot pri opisu d.)
Tadej     
12.11.2013
Hvala za obvestilo, sem popravil.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje