Planinarenje

Planinarenje

Lipe - Iški morost

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Lipe - Iški morost   
Vrijeme hodanja: 0 h 30 min
Ishodište: Lipe (288 m)
Cilj: Iški morost (289 m)
Visinska razlika: 1 m
Visinska razlika (po putu): 1 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od mesta, kjer smo parkirali najprej previdno prečimo glavno cesto, nato pa se usmerimo na ožjo asfaltno cesto, ki se nadaljuje med reko Iško na levi in okrepčevalnico Kolišče na desni. V nadaljevanju nas cesta vodi še mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča in pot nas vodi med travniki in polji Ljubljanskega barja. Ob pogledu na Krim, Sveto Ano ter okoliško hribovje, pa hitro prispemo do manjšega križišča, ob katerem se nahaja informativna tabla "Pot ob reki Iški".
Pri tabli zapustimo makadamsko cesto in pot nadaljujemo levo preko mostička čez reko Iško. Takoj za mostom prispemo do začetka krožne poti imenovane Koščeva učna pot. Omenjeni poti sledimo v levo, mi pa po njej hodimo do bližnjega razpotja, kjer se v desno odcepi kratka pot k razgledišču Iški morost. Zadnji del poti proti opazovalnici je tlakovan.
Vrnemo se lahko po isti poti, lahko pa od razpotja v bližini opazovalnice nadaljujemo po krožni poti, katera nas pripelje do zgoraj omenjenega mostu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči. Na začetku Podpeči, še pred glavnim krožiščem zavijemo levo v smeri Črne vasi in Ljubljane. V nadaljevanju se peljemo skozi del vasi Jezero, nato pa kmalu prispemo do naselja Lipe. Pri tabli za konec naselja zavijemo levo na makadamsko parkirišče, ki se nahaja ob reki Iški ter nasproti okrepčevalnice Kolišče. Izhodišče se nahaja le nekaj metrov preden glavna cesta preči reko Iško.
b) Iz Ljubljane ali južne ljubljanske obvoznice (izvoz industrijska cona Rudnik) se zapeljemo na Ižansko cesto, kateri sledimo do semaforiziranega križišča, kjer se odcepi cesta proti Črni vasi in Podpeči. V nadaljevanju se peljemo skozi Črno vas, kjer nas cesta vodi mimo znamenite Plečnikove cerkve. Pri mostu preko reke Iške se Črna vas konča in začne vas Lipe. Takoj za mostom zavijemo desno na makadamsko parkirišče, ki se nahaja ob reki Iški in nasproti okrepčevalnice Kolišče.
Prosječna ocjena izleta: 8,8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost Lipe - Iški morost
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Lipe - Iški morost
Lj     
10.11.2013
Lepo, da je tale izlet opisan, sama grem včasih na tale sprehod spotoma na poti iz službe, za sprostitev... Zelo primerno in poučno za družine z otroci nasmeh
polh     
10.11.2013
Ta leseno tlakovana pot je bilo res prijetno odkritje ko sem jo po naključnem raziskovanju odkril s kolesom par let nazaj.

Je pa ta opazovalnica pravi fenomen, tam sem bil že najmanj desetkrat s kolesom in še nikoli nisem videl kakega ptiča ali katerokoli drugo žival, razen sršenov ki imajo v drevesu zraven gnezdo. nasmeh

Bi bilo noro hudo če bi bila taka lesena potka speljana po neobljudenem barju kake 20km v dolžino. To bi bilo res nekaj posebnegazavijanje z očmi
Dema     
10.11.2013
Lep popoldanski izlet, ki ga običajno opravim s kolesom.Počakati je potrebno do večera,takrat narava oživi.(srne,čaplja,ujede...)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje