Planinarenje

Planinarenje

Iški morost - Iški morost

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Iški morost - Iški morost (Koščeva učna pot)  
Vrijeme hodanja: 0 h 35 min
Ishodište: Iški morost (289 m)
Cilj: Iški morost (289 m)
Visinska razlika: 0 m
Visinska razlika (po putu): 5 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Ob izhodišču opazimo oznake za Koščevo učno pot, ki nas usmerijo na pot, ki se nadaljuje ob desnem bregu reke Iške. Pot, ob kateri je nekaj oznak učne poti, nas hitro pripelje na manjše razpotje, s katerega nadaljujemo po tlakovani poti do bližnje opazovalnice ptic.
Od opazovalnice se vrnemo do razpotja, nato pa nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po Koščevi učni poti. V nadaljevanju se pot, ki poteka po poplavnem območju Ljubljanskega barja, vse bolj obrača v desno, nato pa nas pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo v desno in jo tudi takoj zapustimo, saj se desno od ceste nadaljuje vzporedna pešpot. Malo naprej se vrnemo na cesto, ko pa cesta zavije levo, pa mi nadaljujemo desno na pešpot, katera v nadaljevanju preči nekaj manjših potočkov. Pot naprej nas vodi še mimo lovske opazovalnice, malo naprej pa dosežemo drugo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa se sprehodimo do mesta, kjer smo pot začeli.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (november).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči. Na začetku Podpeči, še pred glavnim krožiščem zavijemo levo v smeri Črne vasi in Ljubljane. V nadaljevanju se peljemo skozi del vasi Jezero, nato pa kmalu prispemo do naselja Lipe. Pri tabli za konec naselja zavijemo desno na ožjo asfaltno cesto, ki se nadaljuje ob reki iški, mi pa se po njej peljemo približno 1,5 km, nato pa pri informativni tabli zavijemo levo in se preko mostu zapeljemo na drugo stran Iške, kjer parkiramo.
b) Iz Ljubljane ali južne ljubljanske obvoznice (izvoz industrijska cona Rudnik) se zapeljemo na Ižansko cesto, kateri sledimo do semaforiziranega križišča, kjer se odcepi cesta proti Črni vasi in Podpeči. V nadaljevanju se peljemo skozi Črno vas, kjer nas cesta vodi mimo znamenite Plečnikove cerkve. Pri mostu preko reke Iške se Črna vas konča in začne vas Lipe. Takoj za mostom zavijemo levo na ožjo asfaltno cesto, ki se nadaljuje ob reki iški, mi pa se po njej peljemo približno 1,5 km, nato pa pri informativni tabli zavijemo levo in se preko mostu zapeljemo na drugo stran Iške, kjer parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Podpeč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Igu. Ko se Tomišelj konča postanemo pozorni, saj tik pred mostom preko reke Iške zavijemo levo cesto, ki se nadaljuje ob levem bregu Iške. Po malo manj kot 1,5 km vožnje ob Iški, prispemo do informativne table, kjer zavijemo desno in se čez most zapeljemo na drugo stran reke, kjer parkiramo.
d) Zapeljemo se na Ig, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeči. Za naseljem Brest postanemo pozorni, saj za mostom preko reke Iške zavijemo desno na makadamsko cesto, ki se nadaljuje ob levem bregu Iške. Po malo manj kot 1,5 km vožnje ob Iški, prispemo do informativne table, kjer zavijemo desno in se čez most zapeljemo na drugo stran reke, kjer parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost Iški morost - Iški morost
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Iški morost - Iški morost
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje