Planinarenje

Planinarenje

Strmca - Bloško jezero

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Strmca - Bloško jezero   
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Strmca (788 m)
Cilj: Bloško jezero (748 m)
Visinska razlika: -40 m
Visinska razlika (po putu): 40 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S križišča nadaljujemo po lokalni cesti v smeri Mramorovega, nas pa dokaj zložna cesta najprej pripelje do nekaj hiš v naselju Strmca, kjer na manjšem križišču nadaljujemo rahlo levo. Sledi še nekaj minut hoje po asfaltni cesti, ki nas vodi preko razglednih travnikov, s katerih se nam odpre pogled, ki seže vse do Snežnika. V Mramorovem pri Lužarjih nadaljujemo v smeri vasice Kotel, za zadnjo hišo v Mramorovem pa cesta izgubi asfaltno prevleko. V nadaljevanju hodimo po makadamski cesti, ob kateri so markacije evropske pešpoti E6. Ko po nekaj minutah makadamska cesta proti Kotlu zavije nekoliko v levo, pa mi nadaljujemo naravnost na kolovoz, po katerem se nadaljuje evropska pešpot. Pot naprej nas vodi deloma skozi gozd, deloma pa čez prostrane travnike Bloške planote, pri tem pa najprej prečimo Blatni potok, pozneje pa še Runarščico. Kmalu za prečenjem Runarščice se nam z leve priključi še pot iz naselja Runarsko. Na nekaj naslednjih, kot tudi na prejšnjih razpotjih sledimo oznakam evropske pešpoti E6, ki nas pripelje skoraj do Bloškega jezera, katerega pa pot E6 obide po levi strani. Ko se najbolj približamo jezeru nadaljujemo desno ter nato v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do omenjenega jezera.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno, a le do naselja Velike Lašče, kjer nadaljujemo desno (iz smeri Kočevja levo) v smeri Nove vasi na Blokah. V nadaljevanju se peljemo po občasno nekoliko bolj ovinkasti in tudi vzpenjajoči cesti, ki nas vodi mimo nekaj manjših naselij. Višje prispemo na rob Bloške planote, kjer se cesta položi, mi pa pripeljemo v vas strmca, kjer se v levo odcepi lokalna cesta proti naselju Mramorovo pri Lužarjih. Ob omenjenem križišču, kjer se začne opisana pot, ni urejenih parkirnih mest. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Novo vas na Blokah, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikih Lašč, mi pa se nato peljemo mimo naselja Nemška vas na Blokah, nato pa se proti Velikim Laščam peljemo do naselja Strmca, kjer opazimo oznake za Mramorovo pri Lužarjih, ki usmerjajo desno. Ob omenjenem križišču, kjer se začne opisana pot, ni urejenih parkirnih mest. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Mramorovo pri Lužarjih (769m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero Strmca - Bloško jezero
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Strmca - Bloško jezero
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje