Planinarenje

Planinarenje

Brancljeva senožet - Županov vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeŽupanov vrh / Brancljeva senožet - Županov vrh
   Brancljeva senožet - Županov vrh   
Vrijeme hodanja: 0 h 50 min
Ishodište: Brancljeva senožet (930 m)
Cilj: Županov vrh (999 m)
Visinska razlika: 69 m
Visinska razlika (po putu): 150 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča ob spomeniku NOB nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Rakitne (če smo do izhodišča prišli po opisu dostopa do izhodišča b ali c, potem hodimo v smeri, od koder smo prišli). Cesta že po nekaj metrih preide v gozd, skozi katerega se razmeroma zložno spušča. Cesta, ki se nadaljuje v glavnem proti jugu nas sprva vodi po gozdnatih pobočjih vrha Kamenica (1050 m), nato pa zavije nekoliko desno in nas popelje na pobočja nad Lepo dolino. Še preden makadamska cesta naredi daljši desni, pa nas planinske oznake za Rakitno usmerijo levo na markirano pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot se po nekaj minutah priključi na gozdni kolovoz, kjer se tudi položi. Kolovoz se nadaljuje po neizraziti dolinici med Rotovcem (964 m) na levi in Županovim vrhom (999 m) na desni. Nekaj minut naprej se kolovoz razcepi na dva dela in sicer na opaznejši in markiran levi kolovoz ter manj izrazit desni nemarkiran kolovoz.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo po slabšem desnem kolovozu, ob katerem običajno stoji manjši možic. Star komaj sledljiv kolovoz nekoliko naprej zavije rahlo v desno ter se spremeni v sprva slabše sledljivo stezico, kateri pa se na neizrazitem grebenu Županovega vrha priključi še stezica s sedla (pot z Rakitne preko sedla). Od tu naprej je steza lažje sledljiva in tudi razmeroma dobro uhojena. Sledi nekoliko bolj strma pot, ki nas vodi skozi občasno bolj redek gozd, katerega pa je kot večino drugih gozdov v Sloveniji v začetku februarja 2014 nekoliko prizadel žled. Malo pod vrhom, ko smo še v gozdu, se steza ponovno razcepi na dva dela. Nadaljujemo levo preko manjše pašne ograje in po nekaj korakih stopimo iz gozda na prostran Županov vrh. Najvišja točka se nahaja malo pred antenskim stolpom, katerega zagledamo, ko stopimo iz gozda, na njem (vrhu) pa stoji trigonometrična točka. Ker je vrh prostran se moramo za razgled na različne strani malo sprehoditi po vrhu.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Iške vasi in Iškega Vintgarja. Takoj za Iško vasjo bomo prišli v vas Iška, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Gornjemu Igu in Rakitni. Usmerimo se na omenjeno vzpenjajočo cesto, po kateri se peljemo mimo Gornjega Iga ter višje še mimo odcepa ceste na Krim. Nekaj 100 m naprej od odcepa za Krim prispemo na večjo senožet, kjer se cesta položi, na drugi strani senožeti pa zavije levo ter se vrne v gozd. Le nekaj metrov preden cesta preide v gozd, pa bomo na levi strani opazili spomenik NOB in ob njem primeren prostor za parkiranje.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo desno, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Rotovc
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh Brancljeva senožet - Županov vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Brancljeva senožet - Županov vrh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje