Planinarenje

Planinarenje

Col - Špiček (Špečk)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Col - Špiček (Špečk) (čez Križno goro)  
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Col (627 m)
Cilj: Špiček (Špečk) (986 m)
Visinska razlika: 359 m
Visinska razlika (po putu): 370 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča se vrnemo do glavne ceste Ajdovščina - Godovič, nato pa po njej hodimo proti Godoviču in Črnemu Vrhu. Že kmalu se v desno odcepi ožja cesta proti Vodicam, po kateri se nadaljuje markirana pot proti Javorniku, mi pa še naprej nadaljujemo ob glavni cesti. Pot naprej nas vodi mimo cestne baze CPG, za njo pa nas pripelje na manjše križišče, kjer se levo navzdol odcepi slabša cesta oz. kolovozna pot po kateri nadaljujemo (če nadaljujemo po glavni cesti lahko pridemo na Špiček in Križno goro preko Špička).
V nadaljevanju nas kolovoz vodi zložno čez senožet, nato pa na manjšem razpotju pred daljnovodom nadaljujemo desno, za daljnovodom pa še enkrat desno, tokrat na komaj vidno stezico, ki se prične zmerno vzpenjati med redkim grmičevjem. Med grmičevjem je steza prehodno bolje vidna, nato pa se na travniku povsem izgubi. Nadaljujemo naravnost navzgor do zgornjega dela senožeti, kjer steza postane razločnejša in v nadaljevanju lažje sledljiva. Pot se nadaljuje skozi gozd, višje preči pašno ograjo, za njo pa zavije levo in nas popelje na širok kolovoz. Po kolovozu se vzpenjamo nekaj 10 m, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje poti. Pot naprej se vzpenja skozi gozd, deloma pa tudi preko razglednih travnatih pobočij. Višje se gozd konča, pot, ki pa zavije desno in, ki se položi, pa kar naenkrat izgine. Ker se steza izgubi je orientacija nekoliko težja, a če nadaljujemo proti manjši osamljeni smreki sredi senožeti, bomo naredili kar prav, saj se le malo nad smreko steza ponovno pojavi. Sledi še kratek nekoliko bolj strm vzpon in že prispemo do klopce na Križni gori. Neizrazit in neoznačen vrh pa je še nekaj korakov naprej.
S Križne nadaljujemo po nemarkirani stezici, ki se zložno spušča ob grebenu in robu gozda, nato pa, ko se spust konča stopimo na slabši kolovoz, kateremu sledimo v desno. Kolovoz se hitro konča, mi pa pot nadaljujemo po gozdni poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu. Tej poti nato sledimo še približno 10 minut in pot nas pripelje na razgleden Špiček.
Pristup do ishodišta:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.
Pokraj puta:
Križna gora nad Colom (957m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križna gora nad Colom
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk) Col - Špiček (Špečk)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Col - Špiček (Špečk)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje