Planinarenje

Planinarenje

Cenc - Špiček (Špečk)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Cenc - Špiček (Špečk)   
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Cenc (850 m)
Cilj: Špiček (Špečk) (986 m)
Visinska razlika: 136 m
Visinska razlika (po putu): 160 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Od križišča oz. razpotja pri Cencu nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Špičastega vrha. Vzpenjajoča cesta nas najprej vodi pod daljnovodom, nato pa zavije nekoliko v desno. Na tem delu se v levo odcepi markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Po kolovozu se najprej prečno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se gozd razredči in s poti se nam odpre lep pogled proti Nanosu, zahodnim vrhovom Hrušice, nekoliko višje pa tudi na Malo Polje. Po nekaj minutah pot zavije desno in nas pripelje do makadamske ceste, katero dosežemo ravno na manjšem prevalu, kjer se nahaja označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo rahlo levo, na kolovoz oz. slabšo cesto v smeri "Špečk - Križ", kateri se nadaljuje po severozahodnem pobočju (desno vodi markirana pot na Špičasti vrh). Pot, ki se nadaljuje po ožji makadamski cesti, večinoma poteka skozi strnjen gozd, le na enem delu se nam odpre lep pogled na Veliki kamen (1076 m) in Mali kamen (1045 m). Cesta se hitro vrne v gozd, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. do mesta, kjer se v levo odcepi kolovoz, ki vodi proti Špičku. Kolovoz po katerem hodimo se nato kratek čas nadaljuje skozi smrekov, višje pa še skozi listnati gozd. Ko se malo višje pot položi, nas oznake za "Križ - Špečk" usmerijo levo na nekoliko ožjo stezico (ob mestu, kjer zapustimo kolovoz se nahaja tudi možic), po kateri se nato v 5 minutah povzpnemo na razgleden vrh, na katerem stoji kovinski križ, pod njim pa še vpisna skrinjica.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) S ceste Logatec - Idrija se pri kraju Godovič usmerimo na cesto v smeri Črnega Vrha in Ajdovščine. Za Črnim Vrhom se cesta začne vzpenjati v nekaj serpentinah, nato pa se nekoliko zravna. Na tem manj ovinkastem delu bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Javorniku, na istem mestu pa bomo na desni strani opazili makadamsko cesto in ob njej planinske smerne table za Špičasti vrh. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Vipavske doline se zapeljemo na Col, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na mestu, kjer se v desno odcepi cesta proti Javorniku nadaljujemo ostro levo na makadamsko cesto, ob kateri opazimo planinske smerne table. Ob omenjeni cesti parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Križna gora nad Colom
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk) Cenc - Špiček (Špečk)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Cenc - Špiček (Špečk)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje