Planinarenje

Planinarenje

Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan   
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Jeršiče (650 m)
Cilj: Lovska koča Trešnja ravan (818 m)
Visinska razlika: 168 m
Visinska razlika (po putu): 240 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S križišča ob obeležju NOB nadaljujemo po spodnji desni cesti v smeri Javornikov in Svete Trojice (levo Pečna reber). Nekaj korakov naprej ob cesti opazimo znak, da bomo pot nadaljevali po gozdni cesti, mi pa po njej hodimo le minuto ali dve, nato pa prispemo do naslednjega križišča, kjer nas sicer malo dvoumna tabla za Sveto Trojico usmeri na spodnjo desno cesto. Da smo na pravi cesti nam kaj hitro potrdijo dokaj pogoste markacije ob poti. Pot naprej nas vodi rahlo navzdol, med tem pa obidemo najprej manjši zapuščen objekt, za večjo jaso, kjer nadaljujemo naravnost pa še nekoliko večji opuščen vojaški objekt. Za omenjenim objektom, pot preide v bolj strnjen gozd, katerega je v začetku leta 2014 močno prizadejal žled. Markirana pot, ob kateri opazimo tudi nekaj oznak za Sveto Trojico, se postopoma prične lahkotno vzpenjati ter nas popelje v vojaško območje, kjer je v času vaj prehod prepovedan in tudi smrtno nevaren. Cesta, ki se je med tem že spremenila v kolovoz, nas nato vodi še mimo vzdrževane lesene koče, nekoliko naprej pa se prične prečno vzpenjati po zmerno strmem pobočju. Na manjši jasi se nam odprejo prvi razgledi na Nanos, nekoliko naprej, ko pa stopimo iz gozda na večje travnato pobočje pa še proti okoliškem hribovju, med drugim tudi Sveti Trojici, katere vrh smo sicer med vzponom že lahko videli.
Na delu, kjer stopimo na omenjeno travnato pobočje, opazimo tudi oznake, da smo vstopili v rajon ciljev (smrtno nevarno), kar s pogledom na močno poškodovana tla od granat oz. drugih ubojnih sredstev niti ni težko opaziti.
Na tem delu, kjer je v času opisa stala samotna breza, pa naletimo na večjo orientacijsko zanko, saj na kamnu, pod visokimi travami opazimo oznake, ki nas z lepo sledljive stezice usmerijo desno navzdol na sprva nič kaj vidno stezico, ki se prične spuščati proti vznožju hriba Poček (826 m). Po nekaj 10 metrih spusta ujamemo travnat kolovoz, po katerem se spustimo do drugega, nekoliko bolj kamnitega kolovoza, kateremu sledimo levo navzdol. Sledi še nekaj spusta preko obsežnih travnikov, katere krasijo številne breze. Ko se nižje, ob neizrazitem prevalu Vratca pot povsem izravna, pa na križišču, kjer dosežemo širšo makadamsko cesto, nadaljujemo levo, na kar nas opozarja tudi puščica oz. markacija na drevesu. Po položni cesti, v nekaj minutah prispemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri Svete Trojice. Cesta, ki se ponovno prične zmerno vzpenjati, pa nas hitro pripelje do Lovske koče Trešnja ravan, katera se nahaja nekaj korakov s ceste v levo.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2014 (december).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa se zapeljemo proti centru Postojne. V omenjenem kraju bomo opazili oznake za Pečno reber in železniško postajo, ki nas usmerijo desno, nato pa približno 200 m pred železniško postajo zavijemo levo (križišče ni označeno) na cesto, ki nas kmalu popelje preko avtoceste. Na drugi strani avtoceste pridemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Stari vasi, mi pa nadaljujemo v smeri Javornika in Svete Trojice. Nekoliko naprej, ob spomeniku NOB, se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, mi pa tu na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Uncu in Cerknici. V naselju Unec zapustimo glavno cesto proti Cerknici in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Postojne. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, katera se nadaljuje vzporedno z avtocesto. Ko po nekaj kilometrih skozi podvoz prispemo na drugo stran avtoceste, pa na prvem križišču nadaljujemo naravnost. Ko se ponovno vrnemo na prvotno stran avtoceste pa v križiščih nadaljujemo levo oz. v smeri Pečne rebri in Svete Trojice. Ko kaj kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, v desno pa se nadaljuje cesta proti Sveti Trojici, bomo med obema cestama opazili obeležje NOB. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sveta Trojica
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Jeršiče - Lovska koča Trešnja ravan
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje