Planinarenje

Planinarenje

Rodik - Ajdovščina

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Rodik - Ajdovščina   
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Rodik (579 m)
Cilj: Ajdovščina (804 m)
Visinska razlika: 225 m
Visinska razlika (po putu): 225 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Od črpališča Rodik 2 nadaljujemo po makadamski cesti, ki je zaprta za javni promet in ki vodi proti Artvižam. Sprva se cesta dokaj strmo vzpne, nato pa nas pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost Artviže). Vzpon nadaljujemo po še naprej strmi cesti, ki se vzpenja po pobočjih vrha Ajdovščina. Višje se cesta obrača vse bolj v levo, med tem pa se spreminja v kolovoz. Ko prispemo na neizrazit greben Čuk, postanemo pozorni, saj bomo kmalu zapustili širši kolovoz in z vzponom nadaljevali levo na ožji kolovoz, ki se zmerno vzpenja (če prispemo do bližnje lovske koče, smo že predaleč). Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa nas pot pripelje na vrh Ajdovščine, kjer stoji pločevinast kontejner.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (september).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Divača, nato pa iz krožišča nadaljujemo na izvoz v smeri Kozine in Škocjanskih jam. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, po glavni cesti proti Kozini pa se peljemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Rodik. Ko prispemo v Rodik, v križišču pri hiši s hišno št. Rodik 2, nadaljujemo levo, nato pa se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi med številnimi hišami. Skozi vas sledimo "občutku", da moramo prispeti nad vas, kjer se začne kolesarska pot (makadamska cesta), ki vodi proti Artvižam (v Rodiku so oznake za omenjeno kolesarsko pot). Parkiramo nad vasjo na primernem mestu v bližini črpališča Rodik 2. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kozina, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ilirski Bistrici. Iz semaforiziranega križišča v Kozini nadaljujemo naravnost (levo Trst, desno Ilirska Bistrica) na Rodiško cesto, po kateri nadaljujemo do naselja Rodik. Ko prispemo v Rodik, v križišču pri hiši s hišno št. Rodik 2, nadaljujemo levo, nato pa se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi med številnimi hišami. Skozi vas sledimo "občutku", da moramo prispeti nad vas, kjer se začne kolesarska pot (makadamska cesta), ki vodi proti Artvižam (v Rodiku so oznake za omenjeno kolesarsko pot). Parkiramo nad vasjo na primernem mestu v bližini črpališča Rodik 2. Nadaljnja vožnja je prepovedana.
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina Rodik - Ajdovščina
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Rodik - Ajdovščina
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje