Planinarenje

Planinarenje

Mesnice - Baba (pri Javornikih)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Mesnice - Baba (pri Javornikih)   
Vrijeme hodanja: 0 h 25 min
Ishodište: Mesnice (940 m)
Cilj: Baba (pri Javornikih) (1085 m)
Visinska razlika: 145 m
Visinska razlika (po putu): 145 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo desno, po cesti, ki se prične rahlo spuščati, z nje pa gremo že po nekaj korakih desno, na neoznačeno, a lepo sledljivo stezico, ki se prvih nekaj korakov nadaljuje dokaj zložno, nato pa se prične po pobočju vzpenjati kar naravnost navzgor. Med vzponom prečimo nekaj kolovozov, pot pa nad njimi zavije rahlo v levo ter preide iz gozda. sledi nekaj minut prečnega vzpona, nato pa prispemo na neizrazit greben Babe, kjer nadaljujemo desno, po razgledni poti, ki se v nekaj minutah rahlega do zmernega vzpona, vzpne na prostran in razgleden travnat vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (december).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa se zapeljemo proti centru Postojne. V omenjenem kraju bomo opazili oznake za Pečno reber in železniško postajo, ki nas usmerijo desno, nato pa približno 200 m pred železniško postajo zavijemo levo (križišče ni označeno) na cesto, ki nas kmalu popelje preko avtoceste. Na drugi strani avtoceste pridemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Stari vasi, mi pa nadaljujemo v smeri Javornika in Svete Trojice. Nekoliko naprej, ob spomeniku NOB, se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, mi pa nadaljujemo po rahlo desni cesti. V nadaljevanju se peljemo po makadamski cesti, s katere se že kmalu v desno odcepi markirana pot proti Sveti Trojici, mi pa nadaljujemo naravnost in z vožnjo nadaljujemo do približno 2,5 km oddaljenega križišča, kjer se v levo odcepi cesta in markirana pot proti Javornikom. Tudi tu nadaljujemo naravnost, cesta pa za tem preide v dolino med Javorniki na levi in Babo na desni. Med vožnjo bomo na levi opazili večjo udornico (Javorniška koliševka), le malo naprej pa bomo prišli do naslednjega križišča, ob katerem opazimo stare lesene oznake za Postojno in Sveto Trojico. Ob omenjenem križišču parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Uncu in Cerknici. V naselju Unec zapustimo glavno cesto proti Cerknici in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Postojne. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, katera se nadaljuje vzporedno z avtocesto. Ko po nekaj kilometrih skozi podvoz prispemo na drugo stran avtoceste, pa na prvem križišču nadaljujemo naravnost. Ko se ponovno vrnemo na prvotno stran avtoceste pa v križiščih nadaljujemo levo oz. v smeri Pečne rebri in Svete Trojice. Ko kaj kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, v desno pa se nadaljuje cesta proti Sveti Trojici, bomo med obema cestama opazili obeležje NOB. Tu gremo rahlo desno. V nadaljevanju se peljemo po makadamski cesti, s katere se že kmalu v desno odcepi markirana pot proti Sveti Trojici, mi pa nadaljujemo naravnost in z vožnjo nadaljujemo do približno 2,5 km oddaljenega križišča, kjer se v levo odcepi cesta in markirana pot proti Javornikom. Tudi tu nadaljujemo naravnost, cesta pa za tem preide v dolino med Javorniki na levi in Babo na desni. Med vožnjo bomo na levi opazili večjo udornico (Javorniška koliševka), le malo naprej pa bomo prišli do naslednjega križišča, ob katerem opazimo stare lesene oznake za Postojno in Sveto Trojico. Ob omenjenem križišču parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih) Mesnice - Baba (pri Javornikih)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mesnice - Baba (pri Javornikih)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje