Planinarenje

Planinarenje

Skrilje - Skrivski izvir

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Skrilje - Skrivski izvir (Skrlanka)  
Autor opisa:Andi77
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Skrilje (160 m)
Cilj: Skrivski izvir (500 m)
Visinska razlika: 340 m
Visinska razlika (po putu): 340 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča gremo po cesti med OŠ in cerkvijo naravnost, nato pa se držimo desno. Skrlanka se prične ob križišču (150 m zahodno od cerkve), ko se z asfalta odcepi travnati kolovoz, kjer je prva oznaka poti (lesena puščica z modro črko "S"). Po začetnem ravninskem delu, nadaljujemo čez betonski mostiček, kjer zavijemo desno, pot pa se prične zlagoma vzpenjati. Sledimo stezici, ki se vije skozi gozd, preden ga zapustimo pa pridemo do točke, kjer se prične krožni del poti. Ves čas sledimo oznakam, ki nas tu usmerjajo po ravnem, kmalu pa zavijemo levo navzgor in mimo obdelovalnih površin zapustimo ožje območje vasi. Po nekaj minutah vzpona preidemo na križišče kolovozov, kjer nas puščica usmeri desno in takoj levo navzgor, proti vasi Stomaž. Vzpon je večinoma zmerno položen, z vmesnimi ravninskimi deli, okolje je pa raznoliko, od gozda, senožeti, do obdelanih površin. V višini vasi Stomaž, ki se nam pokaže na desni, nas na poti spremljajo tudi nekateri zanimivi leseni objekti, nato pa se prične nekoliko strmejši del, ki poteka večinoma skozi gozd, z enim večjim travnikom vmes, za katerim nas čaka še zadnji vzpon, preden se pot s kolovoza, odcepi levo - skozi leseno ogrado in nato po levi, ob nekdanji parcelni razmejitvi. Tik zatem smo pri urejenem izviru, kjer je tudi vpisna knjiga, od tu pa pot prečka še en potoček in preide na travnik, kjer se prične položen spust. Steza je tukaj zelo udobna, ves čas je okolje raznovrstno in večinoma neokrnjeno. Ob pozornem sledenju oznakam se bomo brez težav bližali Skriljam, proti koncu nas čaka nas še markantna brv čez, občasno presušen potok, in kratek vzponček, po katerem prečkamo makadamsko cesto in nadaljujemo po travniku še zadnjič v gozd, proti točki, kjer se krožni del poti konča.
Zadnjih 500 m se vračamo po isti poti kot na začetku. Pot je primerna za vsakogar, v vseh letnih časih, lahko je pa tudi lepo izhodišče za vzpone na Čaven, Malo goro ali Kucelj.
Pristup do ishodišta:
a) Peljemo se po hitri cesti od Razdrtega proti Novi Gorici in se usmerimo na izvoz Ajdovščina. Nato v križišču zavijemo levo v smeri Nove Gorice in se peljemo po magistralni cesti skozi vas Cesta, po enem kilometru zavijemo v Skrilje, nato pa sledimo oznakam za osnovno šolo, kjer je parkirišče.
b) Iz smeri Nove Gorice se usmerimo na izvoz Selo, za Dobravljami zavijemo na drugem odcepu levo v Skrilje.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir Skrilje - Skrivski izvir
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Skrilje - Skrivski izvir
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje