Planinarenje

Planinarenje

Temnica - Sveti Ambrož (Tabor)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Temnica - Sveti Ambrož (Tabor)   
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Temnica (402 m)
Cilj: Sveti Ambrož (Tabor) (531 m)
Visinska razlika: 129 m
Visinska razlika (po putu): 160 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča ob pokopališču se usmerimo na cesto, ki vodi proti severovzhodu, po njej pa hitro prispemo do obeležja NOB. Iz križišča ob obeležju gremo levo, nato pa se počasi pričnemo spuščati in kmalu tudi zapustimo vas Temnica. Nižje prečimo glavno cesto in nadaljujemo na stransko cesto proti Trstelju. Sledi nekaj minut lahkotne hoje, kjer gremo mimo še enega obeležja NOB, za obeležjem pa se postopoma pričnemo vzpenjati.
Iz naslednjega križišča, ob katerem je postavljeno obeležje v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991 nadaljujemo desno, nato pa se prečno vzpenjamo. Nekoliko za tem, ko prečimo traso visokonapetostnega daljnovoda, se v desno odcepi kolovoz, ki vodi proti vrhu Sv. Ambroža oz. vrha Tabor. Kolovoz se kmalu spremeni v širšo pot, po kateri prispemo najprej do ostankov cerkvice sv. Ambroža, nekoliko naprej pa še do vrha.
Pomembno obvestilo (februar 2020): Še preden prispemo do ruševin nekdanje cerkvice nam prehod zaustavi ograja znotraj katere prebiva oseba, ki ne dovoli dostopa na vrh tudi, če ograjo obidemo. Bile so tudi že prijave na Policijo.
Tudi pot, ki pride na vrh z druge strani je težje dostopna in ograjena z vejevjem in napisom "no way".
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Dornberk (do sem z vipavske hitre ceste izvoz Selo, ali iz Šempetra pri Gorici), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Braniku. Še v Dornberku zapustimo cesto proti Braniku in gremo desno v smeri naselja Potok in Trstelja. V nadaljevanju se pričnemo strmo vzpenjati, za Železnimi vrati pa se cesta položi, mi pa sledimo oznakam za naselje Lipa in dalje Kostanjevica na Krasu. Kmalu za tem, ko se naselje Lipa konča gremo levo v vas Temnica, kjer se zapeljemo do cerkve in pokopališča, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Sežano, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Komnu in dalje Kostanjevici na Krasu. Kmalu za naseljem Vojščica zavijemo desno v smeri naselja Temnica, ko pridemo v omenjeno vas pa parkiramo na parkirišču ob pokopališču.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor) Temnica - Sveti Ambrož (Tabor)
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Temnica - Sveti Ambrož (Tabor)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje