Planinarenje

Planinarenje

Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovjeVojkova koča na Nanosu / Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu
   Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Furlanovo zavetišče pri Abramu (900 m)
Cilj: Vojkova koča na Nanosu (1240 m)
Visinska razlika: 340 m
Visinska razlika (po putu): 380 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri Vojkove koče in Podnanosa. Zložna cesta pa nas hitro pripelje do manjšega zaselka, kjer nadaljujemo po zgornji levi cesti. Cesta nas naprej vodi ob robu gozda, od koder se nam odpre lep pogled na Dolomite. Le malo naprej cesta preide v strnjen gozd ter nas pripelje na naslednje križišče, kjer pa nadaljujemo naravnost. Skozi gozd hodimo še nekaj minut, nato pa nas cesta pripelje na vse bolj razgledna pobočja. Tu bomo opazili oznake za Vojkovo kočo, ki nas usmerijo levo na markirano, a na dele nekoliko zaraščeno pešpot. Po začetnem vzponu se pot hitro položi in nas pripelje na planotast svet. Nekoliko naprej prečimo kratek pas grmičevja, pot pa se nato še nekaj časa nadaljuje čez prostrane in deloma zaraščene kraške travnike. Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje do naslednje ceste, kateri pa sledimo desno navzdol. Po krajšem spustu, pa ponovno zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo, na markiran kolovoz, po katerem se pričnemo najprej razmeroma strmo, nato pa zložno vzpenjati. Naprej se vzpenjamo ob robu neizrazite dolinice Ječmenovec, pot pa višje preide v gozd, skozi katerega se vzpne na neporaščeno sedlo, severozahodno od Laniškega vrha (1236 m).
S sedla sledi spust do bližnje ceste, katera vodi do Vojkove koče, mi pa jo le prečimo in pot nadaljujemo po markirani planinski poti. Pot kmalu zavije rahlo v levo ter se višje vrne na omenjeno cesto. Zmerno strma pot, s katere se nam občasno odpre nekaj razgleda, se nato izmenično nadaljuje skozi gozd, deloma pa po makadamski cesti. Tej poti, nato sledimo vse do Vojkove koče na Nanosu.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Razdrto in z vožnjo nadaljujemo po stari cesti skozi Razdrto proti Vipavski dolini. Po nekaj kilometrih spusta po precej ovinkasti cesti, bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Nanosu. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki se začne strmeje vzpenjati. Ko se višje cesta položi in prevesi iz strmega pobočja na planoto, pa bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Abrama. Tudi v vseh naslednjih križiščih sledimo cesti proti Furlanovem zavetišču pri Abramu. Parkiramo na velikem parkirišču ob bližnjem lovskem domu.
b) S hitre ceste Nova Gorica - Razdrto, se usmerimo na izvoz Vipava in cesti naprej sledimo proti Podnanosu. Od Podnanosa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Razdrtem. Že kmalu pa pridemo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Nanosu. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki se začne strmeje vzpenjati. Ko se višje cesta položi in prevesi iz strmega pobočja na planoto, pa bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Abrama. Tudi v vseh naslednjih križiščih sledimo cesti proti Furlanovem zavetišču pri Abramu. Parkiramo na velikem parkirišču ob bližnjem lovskem domu.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Vojkova koča na Nanosu, Suhi vrh (Nanos)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Furlanovo zavetišče pri Abramu - Vojkova koča na Nanosu
Kokta     
15.1.2012
V soboto 14.1.2012 smo prehodil pot od Furlanovega zavetišča na Abramu do Vojkove koče. Moram omeniti da je pot odlično markirana in da ni varjante da bi zašli. V Vojkovi koči sprobali fajn štrudl in jo ubrali nazaj po grebenu mimo Hieronimove cerkve in se nato zopet dvignili malo višje nazaj na pot proti Abramu. Naj omenim da nas je celi dan spremljalo lepo sončno vreme z malo ali skoraj nič veterca nasmeh. V glavnem prelepa sobota z fajn družbo in odličnimi njoki pri Abramu. Toplo priporočam.
sportnick     
2.5.2012
Pot od Furlanovega zavetišča pri Abramu do Vojkove koče na Nanosu je ena lepših na tem koncu. Čudoviti razgledi, lepo speljana pot, na koncu pa vas čaka odlična hrana v Vojkovi koči.
markulin     
27.12.2014
Danes se je pod Vojkovo kočo izgubil lovski pes, pasme nemški gonič. Če ga kdorkoli sreča oz. vidi ima pod ovratnico številko lastnika (Petra, 040 370 828). Hvala vsem!
valerija112     
29.12.2014
Marko,mene pa zanima,če ste našli psa.Lep pozdrav.
tuna.iris     
21.6.2015
Prehodili tole pot, zal je bilo na vrhu zelo hladno 13 stopinj + veter. Pot cudovita, razgledi bozanski... pojedli pri Abramu saj je bila v vojkovi koci taksna guzva, da sploh nismo prisli do sanka. Cudovito prezivet dan.
claire     
2.4.2017
Lep sprehod - primerno za družine. Prav tako pohvale glede markacij!
cdgk     
11.6.2017
Konec maja smo bili na Nanosu. Oskrbnica hise je bila zelo neprijaza. V koci smo povprasali, ce imajo se kaksen drug zig, saj tisti, ki je priterjen na koci ni "pravi" zig od tranzverzale. Oskrbnica je na to odgovorila precej nesramno "a tisti, ki ga tako radi kradete?!" ter nas dobesedno (z neznanim razlogom) nadrla pred ostalimi gosti. Po tem, ko nam je oskrbnica namenila vrsto komentarjev kako bomo unicili zig, ce si knjizico ozigosamo sami in, kako planinci zige krademo ter, ce se zavedamo, da to oskrbnika stane 30 eur, nam je (koncno) ozigosala knjizice.

Osvojili smo ze kar veliko gor, a takega obnasanja se nismo doziveli... Mislim pa, da si takega obnasanja planinci niti ne zasluzimo. Ne zasluzimo si posplosevanja v smislu, da vsi planinci vse unicimo in vse pokrademo. Prej bi vse podarili kot kakorkoli komurkoli namerno skodovali. Ce smo v hiso vstopili prijazno in dobre volje, smo imeli kasneje kar malce zagrenjen dan.
Zdenkob     
18.10.2017
Zanima me, kakšna je cesta, ki se s ceste Razdrto - Podnanos vzpenja po pobočju Nanosa na planoto. Je afaltirana ali makadamska in če drugo, koliko je zdelana?
Tadej     
18.10.2017
Do roba planote in še nekoliko naprej asfaltna...
Zdenkob     
19.10.2017
Hvala za informacijo. Upam, da bo vreme v soboto še toliko zdržalo, da se lahko odpravimo na ta izlet.
Nada Jereb     
24.6.2019
A Furlanovo zavetišče kjer naj bi bil žig se šteje pri gostilni ali kje?
mirank     
24.6.2019
Tako je
djimuzl     
3.11.2019
Na turistični kmetiji pri Abramu, stalni postojanki pohodnikov na Nanos, že več kot dvajset let v ujetništvu zadržujejo medveda. Glede na to, da je dnevni "delokrog" medvedov veliko širši, kot pa ga omogoča omenjeni živali določena nekajmetrska kletka, bi bilo že zdavnaj pričakovati energičnejši odziv obiskovalcev te kmetije na to načrtno omejitev gibanja in hkratno kratenje naravnih nagonov tega medveda, ki so ga poimenovali - Mitko..
Ker pa očitno velika večina obiskovalcev ob tem očitnem nasilju nad živaljo zatisne oči, vas vse - ljubitelje narave in živali - pozivam k temu, da se izrečete proti zapiranju divjih živali v privatne namene in posledičnem njihovem nepotrebnem psihičnem ter fizičnem omejevanju, do katerega s tem zapiranjem prihaja.
Če že naša skupnost odobrava zapiranje medvedov v kletke - ZOO Ljubljana - naj bo to v za njih primerno velikih prostorih (ki pa seveda nikoli ne bo primerljivi z naravnimi) in ne v par 10 kvadratnih metrov majhno kletko kot pri Abramu in nekaj drugih ujetništvih medvedov po Sloveniji. Na takšna očitna kršenja pravic živali lahko vplivamo, mar ne?
Nekaj medijskih odzivov prilagam: https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5b09ab90c6718/velik-spor-zaradi-medveda-mitka-ki-ostaja-na-nanosu
https://www.moskisvet.com/novice/medved-na-nanosu-22-let-zaprt-zanemarjen-nihce-ne-opazi.html
karibu     
3.11.2019
Kolikor vem, bi taisti medved poginil, če ga pred 20 leti ne bi vzeli v skrbništvo.
lingo     
4.11.2019
djmuzl, kaj bi ti konkretno predlagal da se naredi s tem medvedom?
VanSims     
4.11.2019
@karibu: Pač bi. Kolikor vem ga je zavrgla mati. To se v naravi dogaja. Še vedno bi bilo bolje kot pa da se sedaj bogi muči.

Če bi ga sedaj spustili bi pa ravno tako poginil ker ni navajen življenja v divijini.
karibu     
5.11.2019
pač bi?! si pa res as...kapo ti dol zavijanje z očmi
Kleemen     
29.3.2020
Kje točno je žig na Nanosu pri Abramu? Pri gostilni ni nobenega žiga, niti vpisne skrinjice - vsaj na vidnem mestu.
Enka     
29.3.2020
V gostilni.
Kleemen     
29.3.2020
Gositlna je zaprta. Ne bi moral biti na vidnem mestu, ko je gostilna/koča zaprta?
gj     
29.3.2020
Ne, zato ker ni planincov , ker so vsi v karanteno prav tako pa tisti ki delajo v koči. Lp
Kleemen     
29.3.2020
Saj ni še karantene. Prepovedano je samo planinarjenje v visokogorje in plezanje, na ostale male hribčke se še vedno lahko hodi sam ali z družinskimi člani.
darinka4     
29.3.2020
Ni prepovedano. Samo odsvetovano.
Kleemen     
29.3.2020
Tako nekako. Ampak jaz sem še vedno brez žiga, kljub temu da sem bil pri koči in delam tranzverzalo. zavijanje z očmi
Enka     
30.3.2020
Za SPP velja tudi fotka, če ste jo posneli. Drugače pa so ti problemi marsikje, kjer koče ne obratujejo 365 dni na leto, žiga pa izven koče ni mogoče dobiti. Če boste hodili po žige, se je fajn prej pozanimati. Jaz tule gor vedno dobim prave informacije nasmeh
Kleemen     
30.3.2020
Vem, ampak zbiram žige zase in bi rad imel vse v knjižici, ne zato da dobim značko od spp. nasmeh Ni problema, bom šel pa še enkrat, samo to ni prav, da žig tranzverzale ni na vidnem mestu pred kočo.
panoramik     
31.3.2020
Ogromno žigov SPP je v kočah,tko da je treba počakat na sezono,oziroma vikende,ko so le-te odprte.V sedanji situaciji pa vprašanje do kdaj.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje