Planinarenje

Planinarenje

Stomaž - Kucelj na Čavnu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Stomaž - Kucelj na Čavnu   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Stomaž (285 m)
Cilj: Kucelj na Čavnu (1237 m)
Visinska razlika: 952 m
Visinska razlika (po putu): 1050 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z manjšega parkirišča nadaljujemo po cesti mimo hiš naprej. Po nekaj minutah hoje pa nas sprva asfaltirana, nato pa makadamska cesta pripelje do mesta, kjer se desno odcepi markirana pešpot proti Čavnu. Markirana pot na začetku poteka po kolovozu, ki se kmalu spremeni v stezico, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot naprej nas pripelje na večjo jaso, sredi katere opazimo lovsko opazovalnico. Pot nato ponovno preide v gozd, kjer se nato kar nekaj časa zmerno vzpenja. Pot pa se pri pihalu (manjša jama in privezana skala) začne strmeje vzpenjati po večinoma slabo markirani poti. Strmina poti pa popusti, ko nas pot pripelje na neporaščen planotast svet Male gore, kjer je tudi razpotje.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Čavna (levo koča na Mali gori 10 minut) po v poletnem času precej zaraščeni poti. Pot nato preči pas gozda in se nekoliko višje priključi poti od Lokavca. Tu nadaljujemo levo in sledimo poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do Koče na Čavnu.
Za kočo nas oznake za Kucelj usmerijo rahlo levo na pešpot, ki se prične prečno spuščati. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa zavije v desno, kjer se še naprej lahkotno spušča. Pot nato postopoma preide v gozd in z leve se nam priključi pot iz vasi Kamnje (odcepa za Kamnje sta dva).
Nadaljujemo v smeri Kuclja po poti, ki postopoma preide na desno stran "Čavnovega" grebena. Pot se nadaljuje preko večje jase, s katere se nam odpre pogled na okoliško hribovje, nato pa se vrne v gozd. Nekoliko naprej zapustimo zložen kolovoz in vzpon nadaljujemo levo ter se naprej vzpenjamo skozi strnjen gozd. Strmina kmalu popusti in pot nas iz gozda pripelje na vse bolj razgledna travnata pobočja. Sledi nekaj minut lahkotne hoje, nato pa nas pot pripelje pod sam vrh Kuclja, kjer se ta ponovno strmo vzpne. Tej poti, ki nam nudi vse lepše razglede, nato sledimo vse do vrha Kuclja, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Peljemo se po hitri cesti od Razdrtega proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Ajdovščina. Nato v križišču zavijemo levo v smeri Nove Gorice in se peljemo do vasi Cesta in takoj za vasjo zavijemo desno v smeri Stomaža. Cesti, ki se začne vzpenjati sledimo do manjšega parkirišča v bližini pokopališča v vasi Stomaž.
Pokraj puta:
Koča Antona Bavčerja na Čavnu (1242m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Veliki Rob
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu Stomaž - Kucelj na Čavnu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Stomaž - Kucelj na Čavnu
strigca     
28.12.2016
Pot je krasna in prijetno mirna - ni obljudena in je ves čas po poteh, ne po kolovozih. Prvo (slabo) uro se kar strmo vzpenja, sledi pot po pobočju (bolj ravninski del, po redkem gozdu in s krasnim razgledom na Vipavsko dolino in Kras) in na koncu spet del, kjer spet bolj grizeš kolena - in se dvigneš nad gozd. Pot je vzorno označena, s smerokazi na vseh križiščih - vključno z oznakami nadmorske višine in trajanjem posameznih poti. Šli smo sicer po poti, ki ne gre preko Čavna - pod Čavnom je križišče, na katerem izbereš ali pot na Čaven ali direktno na Kucelj po srednječavenski poti. Z dvema otrokoma (6 in 8 let) smo rabili slabe tri ure do vrha - skupaj z nekaj pavzami. Dol pa slabi dve uri ... Vsekakor tura, ki jo bomo še ponovili.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje