Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Škrbina - Srednji Golak

Print
Ishodište: Škrbina (1227 m)
Širina/Dužina: 45,9863°N 13,8871°E
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 253 m
Visinska razlika po putu: 265 m
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 5.341
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 28
Broj komentara: 5
Pristup do ishodišta:
Prvo se vozimo do Idrije, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru Vojskog. Nakon cca 14 km vožnje od Idrije, najprije dosta uzbrdicom dolazimo do središta naselja, odatle nastavljamo lijevo prema Mrzloj Rupi, Hudom Polju i Lokvama. Cesta se ubrzo počinje znatno spuštati i spušta cca 200 visinskih metara, a potom se ravna i dovodi nas u Mrzle rupe (do ovdje možemo doći i iz Gorenje Trebuše). Nastavljamo vožnju u smjeru Hudog Polja i sela Lokve cestom koja se ponovno lagano uspinje. Više dolazimo do Hudog Polja, te nastavljamo voziti asfaltiranom cestom koja nas pored Sončnog roba dovodi do raskrižja više cesta, gdje asfalt završava. Tu parkiramo na prikladnom mjestu u blizini spomenutog križanja.
Opis puta:
Od raskrižja nastavljamo makadamom pored ulaza prateći putokaz »Golaki«. Na prvom lijevom zavoju napuštamo cestu i svjetlosna signalizacija nas usmjerava desno na pješačku stazu.
Dalje kroz šumu vodi relativno uska, a na nekim mjestima i blago zarasla staza. Staza je u početku dosta blaga, a na kratkim dionicama se čak i blago spušta. Kasnije počinjemo malo strmiji uspon i također staza postaje manje zarasla, samo povremeno još moramo prijeći neko srušeno stablo. Put zatim dosta dugo vodi kroz šumu iu zadnjem dijelu nas dovodi na glavni greben Golaka. Tu staza skreće desno i lagano se uspinje grebenom kroz šumu. Više nas staza izvodi iz šume u borove i grmove. Ovdje se počinju otvarati prekrasni pogledi na okolna brda. Za lijepog vremena možemo vrlo lijepo vidjeti more, Julijske Alpe pa čak i Dolomite.
Nakon kraćeg uspona kroz borovce ubrzo dolazimo do neizrazitog vrha Srednjeg Golaka.
zemljovid puta - Srednji Golak
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Mali Golak ( 45 min)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Škrbina - Srednji Golak1
Škrbina - Srednji Golak2
Škrbina - Srednji Golak3
Škrbina - Srednji Golak4
Škrbina - Srednji Golak5
Škrbina - Srednji Golak6
Škrbina - Srednji Golak7
Škrbina - Srednji Golak8
Škrbina - Srednji Golak9
Škrbina - Srednji Golak10
Škrbina - Srednji Golak11
Škrbina - Srednji Golak12
Škrbina - Srednji Golak13
Škrbina - Srednji Golak14
Škrbina - Srednji Golak15
Škrbina - Srednji Golak16
Škrbina - Srednji Golak17
Škrbina - Srednji Golak18
Škrbina - Srednji Golak19
Škrbina - Srednji Golak20
Škrbina - Srednji Golak21
Škrbina - Srednji Golak22
Škrbina - Srednji Golak23
Škrbina - Srednji Golak24
Škrbina - Srednji Golak25
Škrbina - Srednji Golak26
Škrbina - Srednji Golak27
Škrbina - Srednji Golak28
Rasprava o izletu Škrbina - Srednji Golak
anka 7. 10. 2010 00:00:00
Križišče, predlagano kot izhodišče ture se imenuje Škrbina, Sončni rob pa je skalni pomol nad Hudim poljem. Predlagana tura je del SPP.
Swiss2. 12. 2011 00:00:00
Pozdravljeni !
Po mojem vedenju se zgornji opis nanaša na Veliki Golak 1480m . Ako sledimo gornjemu opisu pridemo najprej na Veliki Golak 1480m ne na Srednji . Tudi pot in imena na zemljevidu so zavajajoča . Ljudje v teh krajih uporabljajo imena Mali Golak za vrh z 1495asl ne pa Veliki Golak , kot je napisano . Samostojna pot ali steza iz te smeri na Sredjni Golak ne obstaja .
LP in srečno v Gorah !
anka 2. 12. 2011 00:00:00
Nekaj zmede je okrog poimenovanja Golakov. Pot s Škrbine (SPP Idrija - Čaven) nas popelje na preval med Velikim in dvovrhim Srednjim Golakom poimenovanim Vratca. Veliki Golak je na levi, vzhodneje in pot nanj ni označena, potrebno jo je kar dobro poiskati, ker je vrh poraščen z rušjem. Označena pot pa tu krene desno proti zahodu na Srednji Golak, ki ima dva neizrazita vrha. Marsikdo ju zamenjuje za Veliki in Srednji Golak. Opis je pravilen.Srečno
julius2. 12. 2011 00:00:00
Swiss!
Imaš prav kar se tiče Malega Golaka. Veliki Golak ta pot obide in gre direktno na Srednji Golak. Tudi tu je prišlo do tega, da je Mali višji od Srednjega in Velikega.
V zemljevidi PZS Nanos so vse napake odpravljene.
Swiss20. 12. 2011 00:00:00
Pozdravljeni !
Ljubitelji Golakov , okoliških hribov in grebenov . Ne morem si kaj , da se ponovno oglašam v polemiki . Namreč ne zdi se mi prav , da se steza , ki se začne na Škrbini izogne Velikemu Golaku in gre daleč stran od njega . Saj če bi jo nadelali na njega ( iz vojskarske strani ), bi bila to izredno razgledna ( 360 st. )grebenska pot ali steza . Zajela pa bi vse tri Golake . Sicer je iz južne strani na Veliki Golak nadelana steza , ki potem vodi po grebenu na Srednji in Mali Golak . V zimskih razmerah je ta pot izvedljiva , ker je gosto ruševje zasneženo . Muka pa se je poleti med njim prebijati . Če ne bo druge alternative , jo bom pa jaz sam zgodaj poleti nadelal . Mislim , da ne bo težko iz sedanje poti zaviti malo levo in se na vrhu njega priključiti južni stezi .
Kaj pravite ?
Lep pozdrav in srečno v Gorah !
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići