Planinarenje

Planinarenje

Škrbina - Srednji Golak

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Škrbina - Srednji Golak   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Škrbina (1227 m)
Cilj: Srednji Golak (1480 m)
Visinska razlika: 253 m
Visinska razlika (po putu): 265 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od križišča nadaljujemo po makadamski cesti mimo zapornice za oznakami »Golaki«. Na prvem levem ovinku cesto zapustimo in markacije nas usmerijo desno na peš pot.
V nadaljevanju nas razmeroma ozka in na nekaj mestih tudi rahlo zaraščena pot vodi skozi gozd. Na začetku je pot precej položna in se na kratkih odsekih celo rahlo spusti. Kasneje se le pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati in tudi pot postane manj zaraščena, le občasno moramo še prečiti kakšno podrto drevo. Pot nas nato še kar nekaj časa vodi skozi gozd in nas v zadnjem delu pripelje na glavni greben Golakov. Tu zavije pot desno in se rahlo vzpenja ob grebenu skozi gozd. Višje nas pot pripelje iz gozda v ruševje in grmičevje. Tu se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na okoliško hribovje. V lepem vremenu pa se zelo lepo vidi morje, Julijske Alpe in celo Dolomiti.
Po kratkem vzponu skozi ruševje nato kmalu dosežemo neizrazit vrh Srednji Golak.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Idrijo nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Vojskega. Po približno 14 km vožnje od Idrije, po sprva precej vzpenjajoči cesti prispemo do središča vasi, od koder z vožnjo nadaljujemo levo proti Mrzli Rupi, Hudemu Polju in Lokvam. Cesta se kmalu prične vidneje spuščati ter se spusti za približno 200 višinskih metrov, nato pa se položi in nas pripelje do Mrzlih Rup (do sem lahko pridemo tudi iz Gorenje Trebuše). Z vožnjo nadaljujemo v smeri Hudega Polja in vasi Lokve po cesti, ki se ponovno prične zmerno vzpenjati. Višje prispemo na Hudo Polje, mi pa z vožnjo nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki nas mimo Sončnega roba pripelje do križišča večih cest, kjer se asfalt konča. Tu parkiramo na primernem mestu v bližini omenjenega križišča.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Mali Golak
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak Škrbina - Srednji Golak
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Škrbina - Srednji Golak
anka      
7.10.2010
Križišče, predlagano kot izhodišče ture se imenuje Škrbina, Sončni rob pa je skalni pomol nad Hudim poljem. Predlagana tura je del SPP.
Swiss     
2.12.2011
Pozdravljeni !
Po mojem vedenju se zgornji opis nanaša na Veliki Golak 1480m . Ako sledimo gornjemu opisu pridemo najprej na Veliki Golak 1480m ne na Srednji . Tudi pot in imena na zemljevidu so zavajajoča . Ljudje v teh krajih uporabljajo imena Mali Golak za vrh z 1495asl ne pa Veliki Golak , kot je napisano . Samostojna pot ali steza iz te smeri na Sredjni Golak ne obstaja .
LP in srečno v Gorah !
anka      
2.12.2011
Nekaj zmede je okrog poimenovanja Golakov. Pot s Škrbine (SPP Idrija - Čaven) nas popelje na preval med Velikim in dvovrhim Srednjim Golakom poimenovanim Vratca. Veliki Golak je na levi, vzhodneje in pot nanj ni označena, potrebno jo je kar dobro poiskati, ker je vrh poraščen z rušjem. Označena pot pa tu krene desno proti zahodu na Srednji Golak, ki ima dva neizrazita vrha. Marsikdo ju zamenjuje za Veliki in Srednji Golak. Opis je pravilen.Srečno
julius     
2.12.2011
Swiss!
Imaš prav kar se tiče Malega Golaka. Veliki Golak ta pot obide in gre direktno na Srednji Golak. Tudi tu je prišlo do tega, da je Mali višji od Srednjega in Velikega.
V zemljevidi PZS Nanos so vse napake odpravljene.
Swiss     
20.12.2011
Pozdravljeni !
Ljubitelji Golakov , okoliških hribov in grebenov . Ne morem si kaj , da se ponovno oglašam v polemiki . Namreč ne zdi se mi prav , da se steza , ki se začne na Škrbini izogne Velikemu Golaku in gre daleč stran od njega . Saj če bi jo nadelali na njega ( iz vojskarske strani ), bi bila to izredno razgledna ( 360 st. )grebenska pot ali steza . Zajela pa bi vse tri Golake . Sicer je iz južne strani na Veliki Golak nadelana steza , ki potem vodi po grebenu na Srednji in Mali Golak . V zimskih razmerah je ta pot izvedljiva , ker je gosto ruševje zasneženo . Muka pa se je poleti med njim prebijati . Če ne bo druge alternative , jo bom pa jaz sam zgodaj poleti nadelal . Mislim , da ne bo težko iz sedanje poti zaviti malo levo in se na vrhu njega priključiti južni stezi .
Kaj pravite ?
Lep pozdrav in srečno v Gorah !
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje