Planinarenje

Planinarenje

Dom na Lazni - Poldanovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Dom na Lazni - Poldanovec   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Dom na Lazni (951 m)
Cilj: Poldanovec (1299 m)
Visinska razlika: 348 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Od Doma na Lazni se po asfaltirani cesti spustimo v smeri spomenika PN00. Po krajšem spustu se cesta razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desni cesti, katera se pri bližnji domačiji konča. Nadaljujemo čez dvorišče hiše, nato pa prečimo travnik, kjer nas pot pripelje v gozd. Od tod naprej se pričnejo markacije, mi pa markirani poti v zmernem vzponu sledimo do bližnje makadamske ceste, kateri pa sledimo v desno. Cesta se naprej prečno vzpne čez razgledno pobočje, nato pa zavije v desno, kjer se prehodno spusti. Sledi nekajminutni zložni vzpon, nato pa nas markacije usmerijo levo na slabše uhojeno, a lepo sledljivo stezico, ki se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Višje steza zavije rahlo v desno in se priključi gozdni cesti, katero pa dosežemo ravno ob njenem koncu.
Od konca ceste se sprehodimo čez travnato ravnico, kjer se v levo odcepi neoznačena pot na Stanov rob, do katerega je 5 minut hoje, mi pa nadaljujemo naravnost do manjšega prevala.
S prevala nadaljujemo naravnost po stezici, ki se prične prečno spuščati čez strma pobočja. Listja polna steza se kmalu položi, le ta pa nas nato z nekaj krajšimi vzponi in spusti vodi čez občasno zelo strma in za zdrs nevarna pobočja. Ker pot poteka pod strmimi pečinami je velika tudi nevarnost padajočega kamenja, na več mestih pa lahko v pozni pomladi naletimo tudi še na kakšno snežišče. Občasno tudi precej razgledna pot (odpira se nam pogled na dolino Trebuše, Cerkljansko hribovje, Spodnje Bohinjske gore in ob lepem vrmenu na Triglav), ki poteka po severovzhodnih pobočjih Velikega Češevnika, se nato zmerno vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje v manj strm svet, kjer se pobočje nenadno položi. Sledi rahel spust in pot nas pripelje do bližnje ceste, kateri pa sledimo v isti smeri, kot smo hodili do sedaj. Po nekaj 10 m hoje po cesti, pa nas napis na drevesu "Poldanovec" usmeri levo na markirano pešpot, po kateri se hitro vzpnemo na bližnji greben. Sledi nekajminutna hoja po grebenu, nato pa se priključimo kamnitemu kolovozu, po katerem se prečno vzpnemo proti Poldanovcu. Nekoliko pod vrhom se kolovoz konča, mi pa nadaljujemo levo ter po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo na razgleden in prepaden vrh.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo na Lokve (do sem iz Nove Gorice, Mosta na Soči ali Predmeje), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Lazna. Od Lokev se cesta najprej vzpne, nato pa se prične spuščati proti Lazni. Parkiramo na primernem prostoru ob Domu na Lazni.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec Dom na Lazni - Poldanovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom na Lazni - Poldanovec
Bam     
30.6.2015
Zakaj je opisana pot označena kot delno zahtevna?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje