Planinarenje

Planinarenje

Turški klanec - Mrzovec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Turški klanec - Mrzovec   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Turški klanec (1101 m)
Cilj: Mrzovec (1410 m)
Visinska razlika: 309 m
Visinska razlika (po putu): 350 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Le nekaj metrov stran od mize in klopi, bomo ob stranski cesti opazili oznake za Mrzovec, ki nas usmerijo levo na kolovoz. Vzpnemo se po omenjenem kolovozu, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desnem kolovozu, mi pa mu sledimo le 5 metrov, nato pa na drevesu opazimo obledele oznake, ki nas usmerijo levo na nekoliko ožji, a precej strm kolovoz. Po nekaj minutah vzpona se pot položi, mi pa nadaljujemo desno po markirani poti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Pot naprej poteka skozi strnjen gozd, nato pa se zmerno vzpne in nas pripelje do bližnje gozdne ceste. Cesti sledimo v levo, mi pa po njej hodimo do prvega križišča, kjer nas markacije usmerijo desno na ožjo in s travo zaraslo cesto. Po omenjeni cesti hodimo do njenega konca, nato pa na levi strani obračališča opazimo začetek gozdne poti, ki vodi na Mrzovec. Usmerimo se na omenjeno pešpot, le ta pa se sprva zmerno, nato pa vse strmeje vzpenja.
Sledi približno pol ure zelo strmega vzpona, nato pa nas pot pripelje na precej zaraščen kolovoz kateremu sledimo v desno. Po omenjenem kolovozu hodimo le kratek čas, saj nas nato markacije usmerijo rahlo levo na pešpot, ki se prične vzpenjati proti vrhu Mrzovca. Po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje stopimo iz gozda na zaraščeno jaso, po kateri se le še sprehodimo do trigonometričnega stolpa na vrhu Mrzovca.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo na Lokve (do sem iz Nove Gorice ali Mosta na Soči), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Predmeje. Že kmalu za tem, ko gre cesta v gozd, bomo prišli do križišča, ob katerem opazimo klop, mizo in nekaj zabojnikov za smeti. Tu parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Možen je tudi dostop iz smeri Predmeje. V tem primeru se peljemo po cesti v smeri vasi Lokve, nato pa malo za tem, ko smo prevozili Malo Lazno postanemo pozorni, saj bomo kmalu prišli do križišča ob katerem parkiramo (križišče se nahaja pri oznaki ceste med 8 in 8,5 km).
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec Turški klanec - Mrzovec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Turški klanec - Mrzovec
klemen73     
29.10.2010
... tisto na 25. sliki je še trnovsa planota. Banjša je malo bolj desno.mežikanje
kiki80     
24.6.2015
Rad bi dopolnil opis poti iz Lokev. Klop, miza in zabojniki, ki so omenjeni v opisu se ne nahajajo takoj, ko gre cesta v gozd ampak se je potrebno z avtom peljati se kak kilometer po gozdu, proti Predmeji. Lahko pa pustite avtomobil na vecjem parkiriscu pred gozdom, ki se ravno tako pohvali s klopjo, mizo ter zabojniki in ta kilometer opravite pes.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje