Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Gabrče - Vremščica

Print
Ishodište: Gabrče (575 m)
Širina/Dužina: 45,7094°N 14,0111°E
Vrijeme hodanja: 2 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 452 m
Visinska razlika po putu: 500 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 28.324
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 15
Broj komentara: 7
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Koper idemo do izlaza Senožeče. Kada napuštamo magistralu, na prvom križanju nastavljamo lijevo u smjeru Senožeča. A u Senožečama skrećemo desno u smjeru Divače i pratimo cestu naprijed do mjesta gdje se lijevo odvaja cesta u selo Gabrče. Pratimo ovu cestu kroz selo i parkiramo na manjem parkiralištu odmah uz manje raskršće koje se nalazi iza sela.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo lijevom lošijom (markiranom) cestom koja se nakon nekoliko minuta hoda lagano uspinje. Nakon kraćeg uspona uključujemo se na drugu široku makadamsku cestu koju pratimo lijevo. I ovaj put nas brzo dovodi do raskrižja, gdje uočavamo prve putokaze. Tu nastavljamo lijevo gore cestom koja ubrzo izlazi iz šume na panoramske padine. Na nadmorskoj visini od 800 m, u blizini planinskih putokaza, napuštamo cestu i idemo desno pješačkom stazom koja siječe kraću stazu borove šume. Nakon toga staza prolazi prostranim travnatim padinama Vremščice s kojih se pružaju lijepi vidici. Staza naprijed povremeno presijeca i neki kraći pojas šume, ali ga brzo napušta. Stazu koja se lagano uspinje većim dijelom slijedimo u smjeru jugoistoka. Na kraju se s desne strane priključuje staza iz Škocjanskih jama, a tek malo dalje i staza iz Senožeča. Nakon oba križanja staza se kratko uspinje i nakon 15 minuta uspona po gornjem grebenu dolazi na vrh Vremščice.
zemljovid puta - Vremščica
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Gabrče - Vremščica1
Gabrče - Vremščica2
Gabrče - Vremščica3
Gabrče - Vremščica4
Gabrče - Vremščica5
Gabrče - Vremščica6
Gabrče - Vremščica7
Gabrče - Vremščica8
Gabrče - Vremščica9
Gabrče - Vremščica10
Gabrče - Vremščica11
Gabrče - Vremščica12
Gabrče - Vremščica13
Gabrče - Vremščica14
Gabrče - Vremščica15
Rasprava o izletu Gabrče - Vremščica
Benč17. 02. 2008 00:00:00
Lep nenaporen nedeljski sprehod kljub malenkost vetrovnemu vremenu.
Spomladi pa spet gor, ko bo vse cvetelo nasmeh
Biser gora28. 02. 2008 00:00:00
Samo pazi, da ne boš izbral vetrovnega vremena. Ko smo bili lani na Vremščici. nas je od močne burje skoraj odpihnilo.nasmeh
sijoze7. 12. 2008 00:00:00
Zelo lep nedeljski izlet. Vremščica je danes ponujala fantastičen razgled. Nizek hrib pa smo videli pol Slovenije ali pač še kaj zraven. Smo pa šli naprej od tabel po cesti mimo ovčje farme dokler nismo prišli do poti, ki je prišla od Škocjanskih jam in gre levo v hrib (malo pozornosti). Na višino 800m se priključi poti ki pride po cesti. Ostalo je isto.nasmeh
frankosusa16. 10. 2011 00:00:00
jezentej glupi tipi so oznacli da je na koncu gabrč parikirišč
B21. 11. 2011 00:00:00
Pot (markirana), je del VIA ALPINE in sicer Senožeče - Škocjanske jame. Parkirišče v vasi Gabrče, je označeno še iz časov, ko je tu obratovala gostilna... Namesto v Gabrčah lahko parkiramo tudi na križišču makadamskih cest Senožeče - Vreme pri odcepu za Vremščico (slika 3 in 4). Do tam pridemo, če se po glavni cesti od Gabrč naprej peljemo še 500m, kjer je v levo dobro označen odcep makadamske ceste. Od tu gremo po nemarkirani, makadamski cesti levo navkreber in v dobrih 40 minutah pridemo na razgledno čistino, kjer se nam iz desne priključi SPP iz Škocjanskih jam (slika 6). Pri tablicah gremo desno in naprej proti vrhu, kot je v opisu.
natasja27. 03. 2017 00:00:00
Na mestu, ki ga prikazuje slika 4 lahko nastane nekaj zmede, namreč markacije nas usmerijo naravnost po makedamski cesti mimo ovčje farme in kmalu markacij zmanjka.
Namesto naravnost se, kot je zapisano v navodilih, usmerimo na pot, ki pelje levo od tabel (na mestu, kjer je leva tabla je sedaj smerokaz za Veterinarsko fakulteto in okrepčevalnico), kjer pa do mesta, ki ga prikazuje slika 6 ni markacij.
B218. 06. 2017 00:00:00
Kot sem že napisal leta 2011, je opis planinske poti Gabrče - Vremščica popolnoma napačen. Iz vasi Gabrče na Vremščico ni direktne markirane poti!
Če že hočemo startati v vasi Gabrče, gremo po markiranem kolovozu do mesta na sliki 4 (križišče cest, kraj se imenuje "Na gavgah", tam stojijo tudi planinski smerokazi, nobeden pa ne kaže smeri dostopa na Vremščico) in potem levo po makadamski cesti navkreber (markacij od tu ni, ker to ni planinska pot)dokler po kakih 40 minutah ne pridemo do mesta, ki je na sliki 6 in od tu dalje po markirani planinski poti na vrh.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići