Planinarenje

Planinarenje

Skadanščina - Slavnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Skadanščina - Slavnik (mimo planine Jegno)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Skadanščina (600 m)
Cilj: Slavnik (1028 m)
Visinska razlika: 428 m
Visinska razlika (po putu): 500 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa nas hitro pripelje do manjšega trikotnega križišča. V omenjenem križišču nadaljujemo naravnost in vzpon nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do večjega obračališča. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se najprej zmerno spusti, nato pa se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Po približno pol ure hoje pridemo do večjega napajališča za živali, kjer tudi stopimo na makadamsko cesto. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa že kmalu zavije nekoliko v desno in se nato prečno vzpenja proti zahodu. Po nekaj minutah vzpona po cesti, pa bomo na drevesu opazili oznake, ki nas usmerijo levo na peš pot (ob razpotju stoji tudi kovinski drog, na katerem so nekoč stale planinske smerne table), če nadaljujemo naravnost pa bomo prišli na planino Jegno (vzpon na Slavnik je možen tudi čez omenjeno planino).
Pot naprej se vzpne po pešpoti, nato pa se ponovno priključi gozdni cesti. Cesti ob kateri opazimo nekaj markacij sledimo rahlo navzgor, ter po njej hodimo le nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo levo na prijetno stezico. Sledi nekaj minut lahkotne hoje čez deloma travnata pobočja, nato pa prečimo nekoliko širši kolovoz. Pot nadaljujemo po slabo vidni poti, ob kateri opazimo številne zabrisane markacije (nekaj markacij je še ostalo). Pot naprej se postopoma prične strmeje vzpenjati, ter nas višje pripelje do gozdne ceste. Cesti sledimo v desno, a po njej hodimo le nekaj korakov, nato pa nas slabo vidne markacije usmerijo levo na vzpenjajočo pešpot. Pot naprej se najprej strmo vzpne, nato pa zavije v levo, kjer se nekoliko položi. Sledi nekaj minut prečnega vzpona proti levi, nato pa nas pot pripelje iz gozda na travnato pobočje, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo do ceste, ki vodi na Slavnik. Ko stopimo na cesto nadaljujemo v levo, mi pa pred seboj že zagledamo vrh Slavnika, do katerega se lahko povzpnemo po že omenjeni cesti, ali pa po nekoliko krajši pešpoti.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina in cesti naprej sledimo v smeri Reke. Le malo za krajem Materija, pa bomo opazili oznake za Skadanščino, ki nas usmerijo desno na ožjo in v zadnjem delu tudi vzpenjajočo cesto. V manjšem križišču sredi Skadanščine nadaljujemo rahlo desno, ter z vožnjo nadaljujemo skozi vas. Tej cesti nato sledimo mimo manjšega športnega igrišča, nato pa na enem od parkirišč ob cesti tudi parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik Skadanščina - Slavnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Skadanščina - Slavnik
andi2     
1.6.2014
Prejšnji mesec sem zgornjo pot opravil iz Markovščine in nato krožno čez planino Jegno. Zelo lepa pot, vendar bi bilo mogoče bolje, če bi se jo postopoma opustilo. Gozdovi pod Slavnikom na to stran so pravi gozdni rezervat, poln divjih živali (srnjad, zajci), na sredi poti pa mi je strah in spoštovanje nagnalo še srdito renčanje (volk?) kakšnih sto metrov od mene iz gozda. Previdno sem se umaknil, počutil sem se kot vsiljivec na nedotaknjenem področjunasmeh. Glede na to, da so markacije tako in tako le na vsakih 10 minut hoje, bi se jih morda skupaj s smerno tablo (ki je še vedno na vrhu) lahko odstranilo in pustilo živalim njihov mir, je pa res da je doživetje divjine edinstveno.
Eisheth     
16.3.2017
Živjo,
je ta pot še slabo označena ali so bile vmes markacije obnovljene?
Hvala velik nasmeh
Eisheth     
10.7.2017
Pot je dobro vidna, dobro označena. Pride se pa z zmernim tempom v uri in pol.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje