Planinarenje

Planinarenje

Planina - Sveta Marija na Planinski gori

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Planina - Sveta Marija na Planinski gori   
Vrijeme hodanja: 0 h 40 min
Ishodište: Planina (520 m)
Cilj: Sveta Marija na Planinski gori (782 m)
Visinska razlika: 262 m
Visinska razlika (po putu): 262 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po slabši cesti naprej, a le do manjše vodovodne zgradbe. Tu se desno odcepi kolovoz, ki se že po nekaj metrih strmo vzpne. Kolovoz, ki poteka skozi gozd je na začetku res zelo strm a strmina po nekaj minutah popusti. Sledi zmeren vzpon po kolovozu, ki se čez čas priključi drugemu širšemu. Tu nadaljujemo levo po kolovozu, ki se rahlo vzpenja in se čez nekaj minut priključi naslednjemu kolovozu, ki je že skoraj slabša cesta. Tu lahko ob poti opazimo nekaj starih vojaških rovov. Ta pot pa nas nato hitro pripelje do cerkve Svete Marije.
Pristup do ishodišta:
Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Kopru in se usmerimo na izvoz Unec. V križišču nadaljujemo desno v smeri Planine, kjer v križišču zavijemo ostro levo proti Postojni (do sem lahko tudi po stari cesti). Naprej se peljemo skozi Planino in na mestu, kjer opazimo oznake za Strmca in Studeno zavijemo desno. Cesta pa nas kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer piše levo Postojna, naravnost Strmca in Studeno, desno pa ne piše nič. Tu zavijemo desno (proti kamnolomu) in se peljemo le 30m do mesta, kjer se levo odcepi slabša cesta ob kateri parkiramo.
Iz Postojne se po stari cesti peljemo proti Ljubljani. Kmalu za vasjo Mačkovec se v ostrem desnem ovinku levo odcepi cesta proti vasi Strmca. Ta cesta pa nas nato kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo naravnost proti kamnolomu. Tej cesti pa ne sledimo do kamnoloma saj jo že po 30m zapustimo, ker zavijemo levo na slabšo cesto ob kateri parkiramo.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Grmada (Planinska gora), Lovska koča na Planinski gori, Petričev hrib
Prosječna ocjena izleta: 5/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori Planina - Sveta Marija na Planinski gori
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina - Sveta Marija na Planinski gori
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje