Planinarenje

Planinarenje

Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) (položna pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Gorenje (632 m)
Cilj: Gora (Sveti Lovrenc) (1019 m)
Visinska razlika: 387 m
Visinska razlika (po putu): 420 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj metrih razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni markirani cesti, katera se v nadaljevanju zmerno vzpenja, višje pa zavije bolj v levo. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo čez razgleden travnik, od koder se nam proti levi odpre pogled proti Nanosu, proti desni pa na Goro oz. Svetega Lovrenca. Še nekoliko višje prispemo na križišče, ob katerem opazimo nekaj smernih tabel.
S križišča nadaljujemo po levi cesti (naravnost markirana pot na Goro, desno lovska koča), katera se v nadaljevanju zložno vzpenja proti severozahodu. Višje se cesta obrača vse bolj v desno, tako, da že skoraj obkroži bližnji Župni vrh (946 m). V nadaljevanju nekaj časa hodimo proti jugu, nato pa se cesta obrne nekoliko bolj v levo ter se nadaljuje skozi prostrane gozdove planote Hrušica. Še nekoliko naprej prispemo do manjšega križišča severno od Srebrnega griča (983 m), kjer nadaljujemo desno (leva cesta vodi proti pobočjem Velikega Bukovca (1019 m)). Le kakih 100 metrov naprej pa prispemo do naslednjega neoznačenega križišča. Tudi tu nadaljujemo desno (rahlo levo cesta, ki vodi proti prevalu med Goro (1019 m) in Špilnikom (1018 m), tam pa se spremeni v kolovoz, kateri se spusti proti vasi Studeno (581 m)) ter cesti sledimo do njenega konca, oz. mesta, kjer se le ta spremeni v zmerno strm kolovoz. Nadaljujemo po omenjenem kolovozu, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do cerkvice sv. Lovrenca.
Za cerkvijo, na kateri je termometer ter zvon želja nadaljujemo desno, nato pa se v treh minutah nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Gore (Sveti Lovrenc).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Postojne. Ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Koper nadaljujemo desno ter se peljemo proti centru Postojne. Nekaj križišč naprej zavijemo levo v smeri Postojnske jame, Predjame in Studena. V nadaljevanju se še nekaj kilometrov peljemo po glavni cesti proti Predjami, nato pa nadaljujemo naravnost proti Planini in Studenu. Po glavni cesti proti Planini se peljemo dobrih 200 metrov, nato pa zavijemo levo v smeri vasi Belsko. Nekoliko ožja cesta nas hitro popelje v Belsko, kjer v označenem križišču zavijemo desno v smeri Gorenja. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj strmi cesti, po kateri kmalu prispemo do začetka Gorenja. Tu zavijemo rahlo desno ter se zapeljemo v središče vasi, kjer zavijemo še enkrat desno. Vas se hitro konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 100 metrov, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Planini. Na Planini dosežemo staro cesto Ljubljana - Postojna, mi pa ji sledimo v levo (do sem lahko pridemo tudi iz smeri Kalc pri Logatcu) ter se po njej peljemo do križišča, kjer nas oznake za Postojnsko jamo usmerijo desno. Na koncu Planine se cesta nekoliko bolj vzpne, nato pa se položi in nas pripelje do vasi Lohača. Po glavni cesti se peljemo še skozi vas Studeno, nato pa se prične strmeje spuščati. Po krajšem spustu bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Belsko. Nekoliko ožja cesta nas hitro popelje v Belsko, kjer v označenem križišču zavijemo desno v smeri Gorenja. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj strmi cesti, po kateri kmalu prispemo do začetka Gorenja. Tu zavijemo rahlo desno ter se zapeljemo v središče vasi, kjer zavijemo še enkrat desno. Vas se hitro konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 100 metrov, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc) Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje