Planinarenje

Planinarenje

Izvir Hublja - Sinji vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Izvir Hublja - Sinji vrh (mimo Otliškega okna)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Izvir Hublja (250 m)
Cilj: Sinji vrh (1002 m)
Visinska razlika: 752 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
V bližini parkirišča opazimo začetek poti proti Otliškemu oknu. Pot se sprva vzpne po stopnicah nato pa gre v gozd, kjer se nekaj časa zmerno vzpenja. Pot se nato rahlo spusti in nas pripelje na razgledno pobočje od koder se nam odpre lep pogled proti pobočjem Čavna. Pot gre nato v gozd in nas hitro pripelje do ptičje hiške ob kateri opazimo termometer. Le nekaj metrov naprej pa je ob poti prijetna klopca. Naprej se pot začne vzpenjati in nas pelje mimo mesta, kjer je zapisana zgodba o nastanku Otliškega okna. Pot pa nato postaja vse bolj strma in kmalu nas pripelje na kamnita pobočja. Pot pa iz koraka v korak postaja vse bolj razgledna in razgibana. Nekoliko višje nas pot pripelje pod Otliško okno, katerega že vidimo na desni strani. Le malo naprej pa opazimo oznako za Malo Otliško okno. Malo okno je s poti oddaljeno le 10m in je vredno ogleda. Pot naprej preide v neizrazito grapo sredi katere v božičnem času opazimo jaslice. Na vrhu grape pa pridemo do kapelice pri kateri je vpisna skrinjica in žig. Tu nadaljujemo desno v smeri okna, do katerega pa imamo še pet minut hoje. Le malo pred oknom pa se levo odcepi pot h kamnitemu polžu, ki je s poti oddaljen le dobro minuto. Od polža se vrnemo nazaj na pot katero smo zapustili in v nekaj deset korakih pridemo do informativnih tabel pri Otliškem oknu. Od tabel se lahko spustimo do okna s katerega se nam odpre lep razgled na Vipavsko dolino.
Od okna nadaljujemo po poti v smeri Sinjega vrha naprej. Pot naprej hitro pride iz gozda in nas pripelje na razgledna pobočja po katerih se ob robu pečin vzpenjamo v jugovzhodni smeri. Po približno 10 minutah hoje od okna pa se pot razcepi na dva dela. Na mestu, kjer pašna ograja naredi oster levi ovinek zapustimo široko pot in se usmerimo desno na slabšo a markirano pot, ki nas po petih minuta vzpona pripelje na vrh (pot je markirana, a so markacije redke in slabo vidne).
Z vrha se pot spusti na manjše sedelce, kjer se ponovno priključimo poti, ki obide Navrše. Pot naprej preči pas gozda in nas nekoliko naprej pripelje do prijetnega razgledišče, kjer se nam priključi pot čez Staro babo. Tu pri električnih drogovih nas markacije za Sinji vrh usmerijo levo na kolovoz, ki se sprva rahlo vzpne nato pa se postopoma spušča. Ko se pot ponovno vzpne stopimo na cesto, kjer nadaljujemo levo navzgor (desno se cesta pri zadnji hiši v vasi konča). Po nekaj minutni hoji po cesti pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno in nato po nekaj metrih še enkrat desno. Cesta, ki se naprej nekoliko bolj vzpenja nas višje pripelje na še eno križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno. Sledi še 700 m hoje po cesti do penziona Sinji vrh. Tu se cesta konča in pot nadaljujemo po neoznačeni poti proti Sinjemu vrhu, ki ga dosežemo po treh minutah. Orientacija v zadnjem delu ni težavna.
Pristup do ishodišta:
Peljemo se po hitri cesti od Razdrtega proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Ajdovščina. Nato v križišču (prvi semafor) nadaljujemo naravnost v smeri Cola in Idrije. Pri drugem semaforju zavijemo desno, ponovno v smeri Cola in cesti sledimo le nekaj deset metrov do mesta, kjer prečimo reko Hubelj. Takoj za mostom pa zavijemo levo v smeri izvira Hublja (ob cesti opazimo turistične table). Tej cesti nato sledimo do parkirišča pri izviru Hublja.
Pokraj puta:
Otliško okno (800m), Navrše (857m)
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh Izvir Hublja - Sinji vrh
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Izvir Hublja - Sinji vrh
hribi     
6.2.2008
Ali kdo ve, kako je nastal ta kamniti polž in zakaj. V petek nameravam opraviti to pot, pame zanima. MIMI
Gost     
6.2.2008
Moja nepreverjena informacija je ta, da je neki slikar (imena se ne spomnim) to izdelal kot svoje diplomsko delo? Me tudi zanima, ali je to res, upam da bo kateri od domačinov podal podrobno infomracijo.zadrega LpLj
Turek     
7.2.2008
"Polž" je ideja in delo arhitekta Damjana Popelarja, ki v svojiem umetniškem delovanju (zelo poenostavljeno povedano)skuša povezovati naravo in kulturo. Poleg omenjenega polža sta med njegovimi odmevnejšimi projekti še "pletene vrbe" in projekt piramida-drevo, ki je viden z dolenjske avtoceste blizu izvoza Bič. Svoje projekte pa vedno izvede s pomočjo in predvsem z angažmajem domačinov. Več ga lahko pa povprašaš na damjanpopelar@yahoo.com. Po mojem mnenju ti bo z veseljem odgovoril. Upam, da boš enako navdušen nad "polžem", kakor sem bil sam.
Gost     
8.2.2008
Turek, hvala za informacijo! LpLjnasmeh
amarnat     
10.2.2008
Lepa pohodniška pot in čudovit razgled na Vipavsko dolino.Na Sinjem vrhu se je videlo,gor k nam na Gorenjsko,Storžič,Kočna,...Lep planinski pozdrav.nasmeh
hribi     
11.2.2008
Hvala za informacije. Pot mimo Otliških oken do Sinjega vrha sem prehodila v petek, 08.02.2008. Res lepa, zanimiva, poučna in ravno prav naporna pot.Še posebno mora biti lepo takrat, ko vse cveti. Lep pozdrav vsem. MIMI
d1licen     
6.4.2008
Zanimiva tura. Le hoja po asvaltu mi ni bila prav všečzavijanje z očmi
NEIC008     
16.3.2009
Na začetku poti je tabla z napisom ''Sinji Vrh 1 h 30 min.'', kar pa ne drži. Do vrha res potrebuješ 2 uri normalne hoje.nasmeh
aina     
18.3.2009
Koliko pa je do Otliške okna? Uro in pol?
furioso     
18.3.2009
Ne, od izvira Hublja pa do Otliškega okna sicer piše 1h 15 min ampak je 1 h več kot dovolj, potem pa je še sigurno 0,5 h če ne kaj več,..ni pa več strmo.
odri     
27.10.2010
Danes sem šla do okna, potem pa sem mislila iti še do Sinjega vrha, samo me je na travniku (pašniku) skorajda odpihalo. Nisem mogla ne naprej ne nazaj. Burja, da te kap. Sem mogla kar na miru stati in po tehtnem premisleku sem si rekla, da bo Sinji vrh še ostal, jaz pa bi tudi rada cela prišla nazaj v dolino in sem lepo obrnila nazaj. Sinji vrh me tako še čaka. Sicer pa izlet do okna krasen, burja se do tja zaradi hoje po godzu in med skalami ni preveč čutila.
ciklama     
8.1.2011
Danes sva bila verjetno z možem edina, ki sva naskakovala Sinji vrh. Pri izviru Hublja noro vode, sicer pa dež, megla, zmrznjen sneg na delih poti, zgoraj pa dokaj močna burja. Gori pri kapelici sva se odločila za sestop, in si zaradi varnosti nataknila male dereze. Kljub vsemu lepa tura, če le planinec zna videti lepe stvari, ki se ponujajo ob poti.
marjana     
9.1.2011
Sicer včeraj nisem bila na Otliškem oknu, grem pa večkrat. Mislim, da to kar navajate kot močno burjo, za nas to sploh ni burja.
Enka     
12.2.2011
Tole parkirišče pri izviru Hublja izgleda na sliki prav majhno. Je možno tu dobiti parkirišče za 5-6 avtomobilov nekje recimo ob 9h-10h zjutraj? In če ne - je blizu kakšna alternativa?
Lj     
13.2.2011
Enka, na Otliškem oknu od izvira Hublja sem bila trikrat in kljub dokaj zgodnjemu prihodu (konec tedna, okoli 8.ure)sem vedno komaj še dobila prostor za parkiranje. Na http://www.zaplana.net/Izleti/OtliskoOkno/index.asp?sect=2 piše takole: "Ob izviru Hublja boste opazili manjše parkirišče, nekaj dodatnega prostora pa boste našli še nekoliko višje ob cesti ali ob gostišču nad izvirom".
Lp, Ljubica
Enka     
13.2.2011
Ljubica, najlepša hvala za odgovor. Sem sumila, da je takomrk pogled.
marjana     
13.2.2011
S tem se pa ne strinjam. Pri Izviru Hublja je malo več parkirišč, seveda, če se parkira pravilno. Brez parkirišč prav pri gostišču, kjer planinci naj ne bi parkirali, je vsaj 20 parkirišč. Lahko pa se parkira tudi ob cesti malo naprej proti zaselku Gorenje in v zaselku Gorenje. Ker je sedaj cesta iz Ajdov. do Izvira Hublja v popraivlu, se pred Izvirom ne da parkirati, kjer je običajno tudi možno, seveda pa parkirišča niso označena. Mislim, da za 5 - 6 avtomobilom ne bo problem, razen, če ni kakšne prireditve in ob nedeljah med 11 in 14 uro, ko je v gostišču večji obisk zaradi kosil.
Enka     
13.2.2011
Hvala tudi tebi marjana. Mislim, da bomo vseeno raje prvič preverili v nekoliko ožji zasedbi, z 1-2 avtomobiloma. Previdnost je mati modrosti nasmeh.
d1licen     
25.10.2011
mene pa zanima kje se nahaja žig SPP
zavijanje z očmizavijanje z očmi
5ro     
25.10.2011
Žig se nahaja v penzijonu in na parkirišču pred njim.
TK     
11.12.2011
Lepa tura, začetek ni lahek! nasmeh

tincelj     
21.12.2011
kaj mogoče kdo ve, če je kaj snega gor?
imam namen it gor v nedeljo. hvala!
Kokta     
2.1.2012
Včeraj smo se odpravili od izvira Hublja proti Sinjem vrhu. Res prelep sončen dan, pot kopna, brez vetra v glavnem idealne razmere. Ob poti jaslice, Otliški okni,kamniti polž, res eden izmed biserovi v SPP. Penzion Sinji vrh je bil odprt na 1.1.2012, kar je bilo res prijetno presenečenje. Toplo priporočam obisk penziona, kjer boste lahko poleg izvrstne kuhinje in poudarjam zelo prijazne postrežbe lahko ogledali še umetniške slike v čudovitem ambientu penziona. Tudi sama okolica pod vrhom je vredna ogleda, v mislih imam skulpture in hišo s slamnato streho . Še uporabne informacije…SPP žig in žig vrha sta v penzijonu, ki je zaprt ob ponedeljkih in torkih. Res toplo priporočam turico 
darh     
27.1.2012
Po tu opisani poti smo se na vrh povzpeli v nedeljo. Pot je seveda še vedno kopna, nekaj ostankov snega je opaziti le v par kotanjah ob poti. Vrnili smo se čez Staro babo po poti, ki je ravno tako opisana na teh straneh. Nekaj slik in več vtisov z izleta pa tule.
BlazG     
15.10.2013
Bil na tej poti v petek, prve 2/3 poti odlični, zadnji del pa je malo "mimo" po tisti cesti, jaz druge poti žal nisem našel. V penzionu res izredno prijazni, Otliško okno ima svoj čar prav tako pot do njega, polž je tudi nekaj posebnega, razgled na vrhu in ob penzionu spektakularen. Če koga zanima še par fotk: https://www.facebook.com/Blazek/media_set?set=a.10201916528732275.1073741827.1155848250&type=1
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje