Planinarenje

Planinarenje

Jablanica - Koča na Kozleku

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Jablanica - Koča na Kozleku   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Jablanica (428 m)
Cilj: Koča na Kozleku (997 m)
Visinska razlika: 569 m
Visinska razlika (po putu): 600 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča prečimo mostiček in ob cesti opazimo planinske oznake za grad in Kozlek. Markacije nas usmerijo levo na kolovoz, ki ima kmalu neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v gozd. Pot ob kateri kmalu opazimo markacije, nas pelje mimo ruševin nekdanje cerkve, kjer ponovno opazimo oznake za grad in Kozlek. Naprej nadaljujemo po slabši stezici, ki nas nekoliko višje pripelje na kolovoz, kateremu sledimo do razvalin nekdanjega gradu. Naprej se kolovoz kmalu spremeni v stezo, ki se strmeje vzpne, po mestoma razglednih pobočjih. Nekoliko višje pa se priključimo poti od Vrbiškega dola. Tu nadaljujemo desno po poti, ki se zmerno vzpenja po z gozdom poraščenem grebenu. Že kmalu pa pridemo na razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled proti jugu, proti vzhodu pa že vidimo razgleden Srednji vrh, ki je predvrh Kozjeka. Tu se pot za krajši čas spusti, nato pa nas v zmernem vzponu skozi gozd, pripelje na Srednji vrh.
S Srednjega vrha se pot počasi spusti na sedlo med obema vrhovoma in se nato ponovno začne vzpenjati, sprva po neporaščenem pobočju in višje skozi gozd. Ko pridemo do koče na Kozleku se nam odpre razgled proti jugu in vzhodu. Od koče do vrha pa je le nekaj korakov lahkotne hoje.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Reke in Ilirske Bistrice. Na koncu Ilirske Bistrice zavijemo levo proti vasem Vrbovo, Jablanica in Trpčane. Naprej se peljemo mimo vasi Jasen, Vrbovo in Vrbica. Takoj za vasjo Vrbica zavijemo levo na makadamsko cesto, ki nas po 30m pripelje na vaško cesto, kjer nadaljujemo desno. Naprej se peljemo le še nekaj deset metrov do parkirišča ob cesti, ki se nahaja pred manjšim mostičkom.
Pokraj puta:
Srednji vrh pri Kozleku (923m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku Jablanica - Koča na Kozleku
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Jablanica - Koča na Kozleku
odri     
30.10.2010
Ali kdo ve, če tudi tukaj kdaj lomastijo kakšni medvedi?
marco     
11.11.2010
Na www.medvedi.si si lahko včasih pogledaš, saj spremljajo nekaj medvedov z telemetrijskimi (GPS oddajnik) ovratnicami.
marco     
11.11.2010
Bom ti poskusil še sliko pripopat, a se bojim, da bo težka, saj imajo Hribi.net en čuden sistem (za vsak slučaj dobiš slikco na naslovu: http://www.medvedi.si/images/stories/Miha/telemedo-vsi091121.jpg ):


[img>http://www.shrani.si/f/2a/ny/34lKfmCQ/medvedi.jpg[/img>
bizgo93     
26.3.2021
Večina pohodnikov se na Kozlek odpravi po poti iz Vrbiškega dola (ob cesti proti Sviščakom), ki je povsem primerna tudi za najmlajše.
Steza, ki se začne v Jablanici je daljša in na mestih kar precej strma, vendar zelo zanimiva. Že na začetku poti gremo mimo lepe struge potočka iz lehnjaka ter ruševin cerkve in gradu. Nato se steza precej napne in ne popusti vse do slemena pod Srednjim vrhom (po strmini imamo na nekaterih mestih lep pogled proti Ilirski Bistrici, okoliških vaseh in Ahcu).
Od Srednjega vrha do Kozleka je nato le še kakšnih 10-15 minut. Ob poti predvsem pa iz vrha pa imamo enkratne poglede na dolino reke Reke s Kočanijo in okoliška hribovja, Čičarijo ter Učko, enkraten pa je ob lepem vremenu pogled na severni del Velebita ter Kvarnerski zaliv s Krkom in Cresom. Ob koči se v vpisni skrinjici nahajata tudi vpisna knjiga ter žig.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje