Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)

Print
Ishodište: Rakov Škocjan (550 m)
Širina/Dužina: 45,7886°N 14,2979°E
Vrijeme hodanja: 2 h
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 718 m
Visinska razlika po putu: 718 m
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 24.360
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 17
Broj komentara: 7
Pristup do ishodišta:
A) S autoceste Ljubljana - Kopar idemo do izlaza Unec i nastavljamo vožnju prema Uncu. Na Uncu putokazi za Postojnu i Rakov Škocjan usmjeravaju nas desno, na cestu koja malo dalje nastavlja direktno uz magistralu. Nakon nekoliko kilometara od Unca dolazimo do raskrižja gdje nas putokazi za Rakov Škocjan usmjeravaju lijevo na makadamsku cestu kojom se vozimo do hotela Rakov Škocjan.
B) S autoceste Kopar - Ljubljana idemo do izlaza Postojna, a zatim nastavljamo vožnju starom cestom prema Logatcu. Kada završi Postojna, kod zaselka Ravbarkomanda skrećemo desno u smjeru Unca, Rakeka i Rakovog Škocjana. Nakon toga, kada nadvožnjakom pređemo željezničku prugu, nastavljamo lijevo glavnom cestom, a zatim kroz podvožnjak ispod magistrale prelazimo na drugu stranu magistrale. Neko vrijeme vozimo se autocestom, a zatim nas putokazi za Rakov Škocjan usmjeravaju lijevo na makadamsku cestu, kojom potom vozimo do hotela Rakov Škocjan.
C) Prvo se vozimo do Cerknice, a odatle nastavljamo vožnju prema Uncu. U naselju Podskrajnik nastavljamo lijevo prema Rakovom Škocjanu, Zelšama i industrijskoj zoni. Na neoznačenom raskrižju u ind. zoni nastavljamo ravno, a zatim brzo dolazimo do naselja Zelše. Kada naselje završi, ubrzo prestaje i asfalt te nas cesta dovodi do raskrižja gdje se desno odvaja cesta prema Lovačkom domu Lovski dom LD Cerknica, a mi nastavljamo ravno i nastavljamo vožnju do hotela Rakov Škocjan.
Opis puta:
Na kraju parkirališta uočavamo oznake za pješačku stazu na Javorniku. Put najprije ide cestom između pojedinačnih kuća, a zatim cesta prestaje. Nastavljamo slabo markiranim kolovozom u smjeru Velikog Javornika. Nakon nekoliko minuta hoda kolovoz prelazi u jedva vidljivu pješačku stazu koja nas nakon nekoliko minuta strmog uspona dovodi na šumsku cestu koju slijedimo lijevo. Nakon nepunih 100m hoda po cesti dolazimo do raskrižja, gdje nastavljamo oštro desno po cesti koja se lagano uspinje. Nakon dodatnih 15 minuta hoda dolazimo do sljedećeg raskrižja gdje nastavljamo lijevom cestom. I tu cestu pratimo do mjesta gdje se pješačka staza odvaja desno prema gore (tu se uključuje i staza iz Cerknice).
Staza naprijed strmo se uspinje uz padinu gotovo ravno i nakon 10 minuta izlazi na šumski put. Pratimo ga udesno samo oko minutu, a onda nas tragovi upućuju lijevo strmo prema gore. Staza se u početku uspinje strminom ravno uvis, a zatim skreće malo udesno i onda se nakratko još strmije uspinje. Strmina potom opada i staza nas u umjerenom usponu dovodi do vrha Veliki Javornik.
PS: Cijela staza prolazi kroz šumu s velikom populacijom smeđeg medvjeda.
zemljovid puta - Veliki Javornik (Javorniki)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)1
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)2
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)3
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)4
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)5
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)6
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)7
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)8
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)9
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)10
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)11
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)12
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)13
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)14
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)15
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)16
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)17
Rasprava o izletu Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)
Planinček25. 02. 2008 00:00:00
Samotna pot brez večjih razgledov. Pot je zelo strma, palice pridejo zelo prav. Mislim, da je ta pot bolj primerna poleti s kolesom, ko se lahko po gozdni cesti v prijetni senčki pripelješ do vrha.
ulmusglabra21. 12. 2011 00:00:00
Včeraj sem šel gor, meni zelo všeč turca, ker je na samem in je veliko gozda. Je pa res dost sledi od medvedov!eek

Razgleda ni veliko, še najbolje se vidi nekaj metrov pod vrhom (na cca. 1100 m), kjer se zaradi nekaj podrtih bukvic odpre "okno v svet"; vidi se Slivnica in cerkniško jezero,včeraj so se fantastično videle tudi gore in pač vsi hribi na to stran Notranjske. Na vrhu prib. 20 cm snega, ob 13h pa okol -5 stopinj Celzija.
To zimo bo to zagotovo večkrat moja ciljna destinacija velik nasmeh
ulmusglabra21. 12. 2011 00:00:00
Aja, Planinček, se strinjam s tabo; Javorniki so zelo primerni za kolesarjenje poleti, ko je tu prav spokojna hladovinanasmeh

Gozdne ceste so v zelo dobrem stanju, le na tistih manj voženih so pogostokrat na vozišču kamni ali celo skale, ki se pač odtrgajo od strmega brega nad cesto... in je pri spustu z biciklom potrebna previdnost.

Sam grem gor največkrat iz Kaliča oz. Rakovega Škocjana, potem pa od Vrha po grebenu ali na Cerkniško, Postojnsko ali, največkrat, Pivško stran (Trnje, Palčje)

LP
Bojan_A9. 06. 2012 00:00:00
Zadnjič smo se tudi mi sprehajali po Rakovem Škocjanu in njegovi okolici: http://bojanambrozic.wordpress.com/2012/06/05/kras/
agadir5. 09. 2015 00:00:00
Pot iz Rakovega Škocjana je(bila)zaradi posledic žleda delno ali popolnoma neprehodna,izgubijo se tudi markacije in bi bilo potrebno pot ponovno markirati oz. označiti. Obstaja pa tudi pot iz Dolenje vasi(pri Cerknici)in je ne najdem nikjer opisano,je pa tudi markirana nasmeh
Am Shagar24. 09. 2015 00:00:00
Ja pot je tudi iz Dolenje vasi, pa iz Rakeka, vendar je vprašanje v kakšnem stanju so. Še najbolj zanesljivo bi bilo jit po cesti (makadamski odcep takoj po če se prav spomnim). Vsekakor priporočam uporabe zemljevida. Drugače je pa najboljše s kolesom poleti. Cesta pripelje mimo vojaškega objekta pod vrhom do katerega je od tam še 5 minut do vrha.
Am Shagar24. 09. 2015 00:00:00
Po odcepu za Kalič sem pozabil dodati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići