Planinarenje

Planinarenje

Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo   
Vrijeme hodanja: 1 h 5 min
Ishodište: Podnanos (175 m)
Cilj: Sveti Miklavž nad Vipavo (438 m)
Visinska razlika: 263 m
Visinska razlika (po putu): 300 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
V bližini informativne table o Nanosu opazimo prve oznake za Abrama, lovsko kočo in Vojkovo kočo, ki nas usmerijo na cesto, ki se nadaljuje ob bližnjem šolskem igrišču. Za igriščem prispemo na manjše križišče, kjer nas oznake za Nanos usmerjajo desno, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki zavije v levo ter se pri bližnji hiši konča. Nadaljujemo čez manjši mostiček ter nato takoj za njim desno, kjer kratek čas hodimo neposredno ob vodi. Nekoliko naprej se priključimo na asfaltno cesto, le ta pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno, nato pa malo naprej preči še potok Močilnik. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo vinske kleti Furlan, za katero se naselje počasi konča. Na koncu naselja prispemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri "teka" in intervencijskega dostopa do hitre ceste čez Rebrnice. Pot še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, le ta pa nas nekaj 10 metrov naprej pripelje na naslednje križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno v smeri "pohoda in teka" (levo vodi cesta k bližnjim hišam). Le malo naprej se v desno odcepi pot po trasi teka, mi pa nadaljujemo po asfaltni cesti, po kateri se vzpnemo nad hitro cesto. Na drugi strani hitre ceste, katero prečimo ob robu vhoda v predor, se asfalt konča, cesta pa zavije v levo in nas pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro desno. Z makadamske ceste se le nekaj korakov višje, sredi ostrega levega ovinka, v desno odcepi markirana pot, ki vodi proti Abramu (pot čez Konja), lovski koči Vojkovo in Vojkovi koči na Nanosu.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo v smeri sv. Nikolaja in Gradiške Ture ter pot še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, kateri sledimo do mesta, kjer se le ta prične spuščati.
Na mestu, kjer se cesta prične spuščati, pa se v desno odcepi kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon, po njem pa hitro prispemo na označeno razpotje. Ponovno nadaljujemo levo (desno Abram in lovska koča - pot se priključi poti, ki se je z naše odcepila v desno takoj nad hitro cesto), mi pa ob poti opazimo obvestilo, da vstopamo v območje medveda. V nadaljevanju se nekaj časa vzpenjamo po kolovozu, ki se prečno vzpenja proti levi. Pot naprej (tudi do sedaj) je razmeroma slabo markirana, le ta pa nas vodi mimo več neoznačenih razpotij. Da ne bi zašli s prave poti, je dobro, da na razpotjih izberemo tisti kolovoz, ki se prečno vzpenja proti levi. Po približno 1 uri hoje stopimo na nekoliko širšo pot (slabo cesto), kateri sledimo v levo, mi pa se po njej v 5 minutah sprehodimo do cerkvice sv. Miklavža.
Pristup do ishodišta:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti oz. avtocesti proti Novi Gorici ali obratno ter se usmerimo na izvoz Vipava. Ko zapeljemo z avtoceste prispemo do stare ceste, kateri sledimo v smeri Podnanosa. Ko prispemo v Podnanos zavijemo levo k bližnji osnovni šoli, pošti in trgovini. Parkiramo na večjem parkirišču pred omenjenimi objekti.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Lovska koča Vojkovo, Furlanovo zavetišče pri Abramu, Sveti Hieronim, Grmada (Nanos), Vojkova koča na Nanosu
Prosječna ocjena izleta: 4,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podnanos - Sveti Miklavž nad Vipavo
darinka4     
25.5.2018
Sem si malo ogledala poti včeraj , ko sem bila pri cerkvi. Širša pot pripelje s Podnanosa. Vendar je daljša kot tista z izhodišča od kamp ture.Če imaš lepo vreme je tura prav prijetna.
valerija112     
25.5.2018
Po tej poti sem že hodila,naslednjič bom res poiskala tisto od cerkve do Gradiške ture.
Si bom izbrala eno lepo jutro,da ne bo krize,če se malo izgubim.
darinka4     
26.5.2018
Če greš iz smeri kamp tura proti cerkvici skoraj ne moreš zgrešit odcepa. Piše na stebru , podobno kot so opisi plezalnih sten na stebrih vso pot.
mirank     
26.5.2018
Po moje se v 15-20min hoje kolkor traja pot od ture do tam ne moreš izgubit
valerija112     
24.7.2018
Darinka,hvala za idejo in napotke.
Danes zjutraj sem šla iz Gradišča do cerkvice,potem pa na Gradiško turo in čez Plaz nazaj.Lepa turca,senčka je pripomogla,da ni bilo prevroče.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje