Planinarenje

Planinarenje

Gradišče - Gradiška Tura

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Gradišče - Gradiška Tura (Otmarjeva pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Gradišče (250 m)
Cilj: Gradiška Tura (793 m)
Visinska razlika: 543 m
Visinska razlika (po putu): 543 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje
Opis puta:
S parkirišča se mimo informativnih tabel usmerimo v smeri Gradiške Ture in Abrama. Sprva nas razmeroma široka pot vodi skozi gozd in nas kmalu pripelje do razpotja na manjši jasi. Tu se desno odcepi pot proti svetemu Nikolaju, mi pa nadaljujemo levo proti Gradiški Turi.
Od razpotja nas pot hitro pripelje do melišča in nato zavije v desno. Mi v nadaljevanju hodimo po markirani poti in še naprej sledimo oznakam za Gradiško Turo. Ob poti pa bomo opazili tudi table, ki označujejo plezalne smeri. Pot se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati in občasno se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na Vipavsko dolino. Pot, ki tu poteka ob grmičevju in skozi nizek gozd nas pripelje do naslednjega označenega križišča kjer se v levo odcepi Furlanova pot na Gradiško Turo.
Mi nadaljujemo desno kamor nas usmerijo smerokazi za Gradiško Turo po Otmarjevi poti. Pot nato poteka po nekoliko strmejšem pobočju kjer nam je v pomoč tudi nekaj varoval. Po takšni poti nato dosežemo razgleden Oltar.
Z Oltarja še naprej nadaljujemo po strmi poti, ki je mestoma varovana z jeklenico ali klini in kmalu smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo odcepi običajna lažja pot na Gradiško Turo, mi pa se usmerimo desno proti Otmarjevi poti. Po krajšem prečenju nas nato pot pripelje pod steno kjer je začetek zavarovane plezalne poti.
Pred vstopom v plezalni del poti se opremimo s čelado ter samovarovalnim kompletom. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. Na začetnem delu, ki je najtežji del poti se najprej strmo vzpnemo po številnih skobah strmo navzgor. Pot nato zavije v levo in sledi zelo izpostavljeno prečenje stene kjer so nam še vedno v pomoč številne skobe. Po prečenju zavije pot desno navzgor ter se vzpne še preko krajšega previsa (težavnost do C).
Nad previsom sledi za odtenek manj zahteven vzpon po skobah, ki nas pripelje do police ob drevesu. Nad drevesom se nato vzpenjamo po še vedno razmeroma strmem vendar dobro razčlenjenem pobočju kjer nam je poleg jeklenice občasno v pomoč tudi nekaj skob ali v skalo vklesanih stopov. Pot tu poteka nekoliko v desno kasneje pa zavije levo navzgor ter nas pripelje na položnejši teren kjer se zavarovana pot za kratek čas konča. Tu se z leve priključi tudi prečna steza z vrha Furlanove poti.
Nadaljujemo po razgledni stezi, ki nas hitro ponovno pripelje do jeklenic. Sprva se vzpnemo ob jeklenici po razčlenjenem skalovju nato pa sledi ponovno vzpon po skobah s pomočjo katerih se vzpnemo tudi preko zelo kratkega previsa. Pot nato zavije v desno in sledi nekoliko izpostavljeno prečenje, ki nas pripelje do naslednjih skob. S pomočjo številnih skob se vzpnemo po steni navzgor. Nadaljujemo ponovno nekoliko v desno in pot nas pripelje na nekoliko manj strm in bolj poraščen teren. Tu se nato kar nekaj časa vzpenjamo ob jeklenici po za odtenek manj zahtevnem pobočju in nekoliko višje se zavarovana pot za kratek čas ponovno konča.
Nadaljujemo desno po stezi, ki nas mimo spominske plošče pripelje do še zadnjega dela zavarovane poti.
Tu se ponovno strmo vzpnemo s pomočjo skob in se nato še nekaj časa dokaj strmo vzpenjamo po širokem razu. V zadnjem delu sledi še vzpon preko kratkega kamina nato pa se zavarovana pot konča.
Na koncu zavarovane poti kjer se nam z leve priključi še lažja pot nadaljujemo naravnost in po približno 10 minutah vzpona dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je kategorizirana kot zelo zahtevna planinska pot, za vzpon po njej pa je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta in čelade. V začetnem delu, ki doseže težavnostno stopnjo C je v previsu potrebno tudi nekaj moči v rokah. Zavarovana pot je sicer dolga 450 metrov ter ima 240 metrov višinske razlike.
Pristup do ishodišta:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Furlanovo zavetišče pri Abramu, Vojkova koča na Nanosu
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gradišče - Gradiška Tura
AAvrikelj     
9.6.2019
Veliko zanimivih komentarjev se nahaja na:
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=26&id=8260&stran=1
damijan66     
14.6.2019
Bi lahko kdo naredil primerjavo te poti s rdečo varianto Grančišča?
JORDAN     
15.6.2019
Otmarjeva preplezana danes in lahko pohvalim izvajalce.Danes je bila suha in po moji oceni tehnično malo lažja vendar daljša kot rdeča Grančišče.Prakticirajte jo najprej z Furlanovo za ogrevanje.
VanSims     
25.6.2019
Aja, jaz bi pa rekel kar precej lažja.

Dosega sicer nekaj zelo kratkih C-jev. Ostalo je lažje, veliko dolgih B-jev in A/B-jev. Ni pa za podcenjevati. Bolj je mordaa primerljiva z modro (nekoliko težja).

Tistim ki napredujete po feratah po težavnosti morda: Furlanova, modra Mojstrana, Otmarjeva, potem še vmes 2-3 malo težje in nato rdeča Mojstrana.
Jurc89     
25.2.2020
Ali je označena pot, da se gre najprej na Furlanovo, potem pa se spusti na začetek otmarjeve? Lp
darinka4     
25.2.2020
Tam je vse označeno. Tudi pot je urejena tako , da lahko zahteven prvi del obideš in greš po Furlanovi in nadaljuješ po Otmarjevi do vrha.
Berstuk     
23.10.2020
Sva bila v začetku oktobra - čudovita nasmeh
Nisem pa opazil (niti gledal), kje bi se dalo zaobiti prvi del Otmarjeve.
Razmišljem, da bi peljal očeta in mamo, njej sicer ne bi delalo težav, oče pa več kot Hvadnika ali Aljaževe v Mojstrani še ni prehodil. Fizično je sicer odlično pripravljen za svojih 67 let, sam ga ne bi vlačil čez ta del...
A je kaka puščica oz. oznaka?
Hvala nasmeh
bongo     
23.10.2020
Odcep za obvoz (cca 2-3 minute po sestopu s Furlanove) sicer ni oznacen, ga pa ne mores zgresiti. Tam je ob poti postavljena informacijska tabla, sam obvoz pa zgleda malo zarascen, a ni, samo manj shojen je.
In pohvale PD Vipava za urejenost Gradiske ture. Srecno
Berstuk     
15.11.2020
Bongo, hvala za info nasmeh Bomo šli, ko nam dvignejo ukrepe cool
PUHIPUHI     
30.4.2021 19:55:11
Zanima me, če ima kdo izkušnje, kako hitro se ta stena po dežju posuši? Če bo danes ponoči še deževalo, ali je jutri zjutraj smiselen obisk te ferate ,ali bo preveč gladko? Hvala
kraška sapca     
8.2.2022 11:41:23
Včeraj 7.2.2022 sem plezala po Gradiški s punco, ki ji je ime Daša. DAŠA, če bereš to, se mi prosim javi, da ti pošljem slike nasmeh

Drugače pa odgovor na zadnji komentar: včeraj sta povedala dva ki sta prespala v kampu Tura, da je zjutraj deževalo, ko sem jaz prišla okoli 11.ure, je bila skala že čisto suha.
Obe poti sta v lepo vzdrževani, brez poškodb, zajle napete ko strune. Ni pa to kategorija za začetnike, po moji presoji.
Hribovc82     
29.4.2022 19:00:28
Danes preplezal Otmarjevo ferato prijetna ferata plus zelo dobro varovana nasmeh

In še kratek video

https://www.youtube.com/watch?v=hqS9xRH9xXA&t=144s
Danak     
26.11.2022 12:53:10
Pozdravljeni,

Parkrat sem opravil Gradiško turo, pa tudi vse tri ferate v dolini Glinščice. Katera bi bila po težavnosti primerna za naslednji izziv?
Hvala za odgovore nasmeh
turbo     
27.11.2022 11:29:14
Tole bi ti bilo verjetno všeč, ni ne vem kako zahtevno, je pa krasna okolica, recimo primerno za spremembo iz primorske nižine v karnijsko visokogorje. Zermula po ferrati, potem pa še na Zuc della Guardia, kjer je še ena mini ferratica. Po želji pred Guardio še sprehod na travnat Monte Pizzul, lep razglednik. Po turi pa dobrote na prelazu Lonice (passo Cason di Lanza), tam tudi sir za domov, morda še salamo nasmeh

https://philippsteiner.eu/2019/09/monte-zermula-2143m-klettersteig/

https://escursionismo.tosolini.info/2016/06/ferrata-degli-alpini-al-zuc-della-guardia-salita-sul-monte-pizzul/

https://www.hribi.net/izlet/lonice___passo_del_cason_di_lanza___lanzenpass_zermula_via_ferrata/27/2589/5717

https://explorerfvg.com/luoghi/malghe/cason-lanza/
avrikelj     
27.11.2022 22:28:50
Danak, če si preplezal težjo Otmarjevo z odseki z označeno težavnostnostjo D in E (z nogami na trenje in ne ob pomoči skob in opor za noge), potemtakem ne boš imel težav na nobeni slovenski ferati.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje