Planinarenje

Planinarenje

Gradišče - Gradiška Tura

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Gradišče - Gradiška Tura (čez Plaz)  
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Gradišče (250 m)
Cilj: Gradiška Tura (793 m)
Visinska razlika: 543 m
Visinska razlika (po putu): 620 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Nanos 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se vrnemo do ceste kjer se usmerimo nekoliko levo kamor nas usmerijo oznake za Plaz in Škavnico. Nekaj metrov se spustimo po asfaltni cesti nato pa nas smerokaz za Plaz in Abram usmeri desno na pešpot. Pot se prične vzpenjati in nas nato vodi mimo nekaj vinogradov. V nadaljevanju se nato kar nekaj časa vzpenjamo skozi nizek gozd proti severu in sledimo oznakam za Plaz ter Abram. Občasno se gozd tudi nekoliko razredči in odpre se nam lep razgled na Vipavsko dolino in okoliške vrhove. Nekoliko višje nas pot pripelje na manjšo ravnico pod vrhom Plaz kjer je označeno razpotje, ob poti pa je tudi miza in nekaj klopi.
Levo je le še kratek vzpon do vrha Plaz, mi pa nadaljujemo desno kamor nas usmerijo oznake za Škavnico in Nanos-Abram. Hitro pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot v dolino proti Vipavi, mi se še naprej držimo desne in sledimo oznakam za Abram in Škavnico. V nadaljevanju se še nekaj časa rahlo vzpenjamo skozi gozd, nato pa se nam z leve priključi še drugi krak poti iz Vipave.
Ponovno nadaljujemo desno in se nato pričnemo za odtenek strmeje vzpenjati. Nekoliko višje se levo navzgor odcepi še ožja pot na Škavnico do katere je približno 15 minut strmejšega vzpona. Mi na omenjenem razpotju nadaljujemo naravnost po širši in bolje uhojeni poti. Razmeroma široka pot nas nato kmalu pripelje do kapelice (694m), pri kateri je tudi manjša klopca ter vpisna knjiga in štampiljka.
Malo za kapelico je razpotje, kjer nadaljujemo desno na kolovoz za oznakami »Gr. Tura«, levo pa vodi pot proti Nanosu. V nadaljevanju nato nekaj časa hodimo skozi gozd po kolovozu oziroma makadamski cesti, nato pa nas bele puščice in smerokaz za Gradiško Turo usmeri levo na ozko stezo. Nekaj časa hodimo po omenjeni položni stezi skozi gozd, nato pa se priključimo še enemu kolovozu. Nadaljujemo desno po kolovozu, ki nas za nekaj časa pripelje iz gozda na prijetno travnato pobočje. Kasneje kolovoz preide v travnato stezo po kateri ponovno dosežemo označeno razpotje.
Na razpotju nadaljujemo desno proti Gradiški Turi in pot nas po kratkem vzponu pripelje v gozd ter preči pašno ograjo. V nadaljevanju se pot nato prične rahlo spuščati in skozi drevesa se nam prične odpirati pogled proti vrhu Gradiške Ture. Pot nato zavije nekoliko v levo in nas po kratkem spustu pripelje do razpotja v bližini vrha, kjer se nam z leve priključi neoznačena steza iz Gradišča (razpotje je označeno).
Od razpotja nato sledi le še zelo kratek vzpon do vrha s katerega se nam odpre zelo lep razgled na Vipavsko dolino.
Sestopimo lahko po poti vzpona, ali po omenjeni neoznačeni stezi ali pa po nekoliko zahtevnejši poti, ki se z vrha spusti na južno stran in poteka po nekoliko bolj strmem pobočju. Po južnih pobočjih potekata tudi zavarovani plezalni poti Furlanova in Otmarjeva pot, ki pa nista primerni za sestop.
Pristup do ishodišta:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.
Pokraj puta:
Kapelica (694m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Furlanovo zavetišče pri Abramu, Vojkova koča na Nanosu
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura Gradišče - Gradiška Tura
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Gradišče - Gradiška Tura
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje