Planinarenje

Planinarenje

Solkan - Dom na Sabotinu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Solkan - Dom na Sabotinu (severna pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Solkan (100 m)
Cilj: Dom na Sabotinu (560 m)
Visinska razlika: 460 m
Visinska razlika (po putu): 460 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, svjetiljka
Preporučljiva oprema (zima): šljem, svjetiljka
Opis puta:
S parkirišča prečimo solkanski most in nato na njegovi drugi strani opazimo planinske oznake za Sabotin (južna in severna pot). Za vzpon na Sabotin po severni poti se najprej spustimo pod most, nato pa hodimo po poti, ki poteka ob reki Soči in železnici navzgor. Zložna, oziroma vodoravna pot, pa nas nato pelje mimo HE Solkan in nas po približno pol ure hoje od izhodišča pripelje do planinskih smerokazov, kjer nadaljujemo levo navzgor. Pot naprej se zmerno vzpenja, po stari vojaški mulatjeri do lepega razgledišča s klopco. Tu pot zavije levo in nas po nadaljnjih nekaj minutah vzpona pripelje do razpotja poti, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Nadaljujemo desno v smeri Sabotina (levo Sabotin, mimo ruševin svetega Valentina), po poti, ki se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Vse bolj strma pot, pa nas pripelje pod pečine vršnega pobočja Sabotina. Pot nato s pomočjo jeklenice v zmernem vzponu preči strmo pobočje (nezahtevno) in se za tem vzpne do številnih Kavern (dobro je imeti s seboj svetilko, da se sprehodimo po rovih). Pred kavernami pot zavije levo in se ponovno s pomočjo jeklenice povzpne po stopnicah. Sledi strm vzpon skozi vojaške rove in pot nas pripelje do doma na Sabotinu.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Novo Gorico in nato z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Na koncu vasi Solkan, pa zavijemo levo na veliko parkirišče, ki se nahaja pred solkanskim mostom.
Iz Tolmina se peljemo proti Novi Gorici, a le do vasi Solkan. Na začetku vasi zavijemo desno in parkiramo na velikem parkirišču, ki se nahaja za solkanskim mostom.
Izhodišče se nahaja na parkirišču na koncu Solkana, do koder se lahko pripeljemo z mestnim avtobusom iz Nove Gorice ali Šempetra.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sabotin
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu Solkan - Dom na Sabotinu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Solkan - Dom na Sabotinu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje