Planinarenje

Planinarenje

Lokvica - Trstelj

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Lokvica - Trstelj   
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Lokvica (310 m)
Cilj: Trstelj (643 m)
Visinska razlika: 333 m
Visinska razlika (po putu): 725 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Goriška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po za promet zaprti makadamski cesti, po kateri se v 5 minutah hoje povzpnemo do spomenika Veliko Cerje.
Od spomenika nadaljujemo desno po sprva široki poti v smeri Fajtega hriba. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa se zložno vzpenja čez zložna in sprva tudi precej razgledna pobočja. Pot nato preide v povečini borov gozd, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Čez čas prekoračimo gozdno cesto, nato pa vzpon nadaljujemo po ožji in na več delih s trnjem obdani planinski poti. Gozd se višje razredči in zmerno strma pot nas pripelje na Fajti hrib, na katerem stoji manjša informativna tabla v spomin na 1. sv. vojno.
S Fajtega hriba se spustimo skozi mlad borov gozdič (tu so nam še na voljo lepi razgledi) do sedelca med že omenjenim vrhom in Velikim vrhom. Na sedelcu prekoračimo širok kolovoz, nato pa se pričnemo vzpenjati na 463 m visok Veliki vrh, katerega dosežemo po približno 20 minutnem vzponu skozi gozd in grmičevje.
Z Velikega vrha sledi približno 100 višinskih metrov dolg spust, ki se konča na naslednjem kolovozu. Nadaljujemo po markirani poti, ki nas mimo propadajoče klopce povede v strnjen gozd, kjer se prične zmerno vzpenjati. Po približno 15 minutnem vzponu stopimo na Renški vrh 449 m.
Sledi razmeroma zložen spust po poti, ki nas hitro pripelje do asfaltirane ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo v smeri "Trstelj po vrhovih" po precej zaraščeni planinski poti, ki nas po približno 20 minutah vzpona pripelje na z gozdom poraščen vrh Vrtovke.
Z Vrtovke nadaljujemo po poti, ki se zložno spušča proti vzhodu. Že po nekaj minutah spusta nas pot pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno na peš pot, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Višje se pot položi in nas mimo kavern pripelje na Lešenjak.
Z vrha nadaljujemo v smeri Trstelja po poti, ki se prične spuščati proti vzhodu. Po nekaj minutah prečimo daljnovod, nato pa se priključimo na slabšo makadamsko cesto. Cesti sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo levo na razmeroma strmo peš pot, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na Stolovec.
S Stolovca nas pot v nekaj minutah spusta pripelje do slabše gozdne ceste, po kateri nadaljujemo približno 15 minut, nato pa nas oznake za Trstelj usmerijo na vzpenjajočo peš pot. Zmerno strma pot nas nato hitro pripelje na predvrh Stola, le tega prepoznamo po večjem možicu, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se za kratek čas spusti, nato pa nas v zložnem vzponu pripelje na vrh Stola.
S Stola se spustimo na manjše sedelce, kjer stojita klop in manjši križ, nato pa se po zmerno strmi poti v nekaj minutah povzpnemo na razgleden Trstelj.
Pristup do ishodišta:
Po avtocesti skozi Vipavsko dolino se zapeljemo do mejnega prehoda Vrtojba, nato pa v večjem krožišču, ki se nahaja na italijanski strani meje nadaljujemo proti vasi Miren (do vasi Miren lahko pridemo tudi, če se po regionalni cesti iz Šempetra pri Gorici peljemo proti Dornberku. V tem primeru v kraju Volčja draga nadaljujemo desno oz. levo, če smo prišli iz Dornberka. Iz vasi Miren z vožnjo nadaljujemo proti vasi Opatje Selo. Po nekaj serpentinah pa nas oznake za Cerje usmerijo levo na makadamsko cesto, kateri nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja le nekaj minut pod spomenikom Veliko Cerje.
Pokraj puta:
Veliko Cerje (343m), Fajti hrib (433m), Veliki vrh (Črni hribi) (463m), Renški vrh (449m), Vrtovka (502m), Lešenjak (552m), Stolovec (563m), Stol (Črni hribi) (629m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Stjenkova koča na Trstelju
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj Lokvica - Trstelj
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Lokvica - Trstelj
Alpski Slovenc     
10.2.2012
Zgodilo se je. Izhodišče najinega pohoda na dan kulturnega praznika je bilo parkirišče pod Cerjami. Od spomenika nadaljujeva desno v smeri Fajti hriba oz. prehodila sva BRICEVO PLANINSKO POT, najino izhodišče je bilo Cerje ali (Veliki hrib) 343 m – ter nadaljevala po naslednjih vrhovih v zaporedju, Fajti hrib 464 m - Veliki vrh 463 m - Renški vrh 449 m - Vrtovka ali (Trešnik) 502 m - Lešenjak 565 m - Stolovec 563 m - Stol 629 m – in najin cilj je bil Trstelj 643 m. Na Renškem vrhu želim opozoriti na tiste, ki urejajo to pot, da bi zamenjali vpisno knjigo saj je že vsa v razsulu in jo je zob časa dodobra obdelal. Z Vrtovke nadaljujeva po poti, ki se spušča proti vzhodu. Že po nekaj minutah spusta naju pot pripelje na makadamsko cesto, kateri slediva, nato pa ni NOBENE markacije a se kljub temu usmeriva desno po makadamski poti, ki se strmo vzpenja in po nekaj minutah hoje zagledava markacijo (niti ni smernika za kateri hrib gre) na levi strani makadamske poti, ki so jo na novo uredili oz. razširili. (t.i. požarna pot). Ko zavijeva levo v hrib nas mimo kavern pripelje na hrib Lešenjak. Na vrhu hriba ni vpisne knjige niti nabiralnika, ta ki je nekoč bil pribit na bor je bil plastičen, a je odtrgan in odvržen na tla. Po nekaj minutah hoje prečiva daljnovod, nato pa se pot priključi na slabšo makadamsko cesto. Cesti slediva nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo levo na strmo peš pot, po kateri se povzpneva na Stolovec. Po spustu naju pripelje pot do gozdne ceste po kateri nadaljujeva približno 15 minut, nato pa naju oznake za Trstelj pripeljejo do zmerno strme poti in kaj hitro prideva do večjega možica, in nadaljujeva po markirani poti na vrh Stola. S Stola se spustimo na manjše sedelce, kjer stojita klop in manjši križ, nato pa se po zmerno strmi poti v nekaj minutah povzpnemo na Trstelj. Ves čas naju je spremljal veter, le na južni strani je bilo zatišje. Na vrhu Trstelja je kar dobro vleklo zato ga po nekaj minutah zapustiva in sva se začela vračati proti izhodišču. Za vso to prehojeno pot, tja in nazaj sva porabila 6 ur 30 minut.
SunnyDay     
20.11.2012
Na poti z Vrtovke ob sestopu na makadamsko cesto sva takoj opazila markacije desno v klanec, na razširjeno gozdno pot (kot vlaka), potep pa nobenih več, tako da sva šla v bistvu okrog Lešenjaka po tej gozdni vlaki namesto čez vrh. Podobno se nama je zgodilo s Stolovcem. Skratka, z makadama/gozdne poti nisva opazila nobenih markacij ali pešpoti zmeden. Šele potem s Stolovca na Stol sva spet ujela pešpot.

Je pa celotna pot očiščena, nikjer ni bilo zaraščeno.

Srečala sva samo le dva para pohodnikov, sicer pa nekaj kolesarjev (na makadamu), na zelo ozki in strmi stezi pa tudi skupino petih motoristov z motorji za kros eekmrk pogled Na srečo so se vsaj počasi spuščali ...

Prijeten planinski izlet!nasmeh
SunnyDay     
20.11.2012
Še to: če pustiš avto v Lokvici na koncu vasi, pri zadnji hiši na desno (oznaka za parkirišče), si lahko ob poti ogledaš še 200-letno štirno (vodnjak), ki je bila nedavno obnovljena. Na parkirišču je tudi informativna tabla okoliških poti in znamenitosti ter nekdanje napajališče za živino. Od tu do Cerja (po pešpoti) je ca. 20-30 minut hoje po ravnem oz. položnem terenu.
Ana Fila     
14.4.2019
Pot bi lahko bila tudi Cerje - Trstelj.
Prehodili smo jo v 3 urah. Res je, da zgoraj opisana pot na nekaterih mestih ni najbolj dosledna. Ampak vseeno služi temu, da najdeš vse markacije, kar pa je tudi najbolj pomembno. Mi smo našli vse markacije in prehodili vse vrhove do Trstelja. Ni bilo problema z orientacijo. Res pa je, da na nekaterih predelih ni povsem jasno, ko se priključiš makadamski poti v katero smer se obrniti.
Ana Fila     
14.4.2019
Še to - klopov je ogromno v tem času.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje