Planinarenje

Planinarenje

Bač - Kršičevec

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Bač - Kršičevec   
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Bač (600 m)
Cilj: Kršičevec (1091 m)
Visinska razlika: 491 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ob kateri smo parkirali, le ta pa nas sprva vodi ob vznožju hriba Tuščak (786 m), nato pa za prečenjem dolinice Bredni dol, cesta preide na pobočja hriba Plesišča (906 m), od koder se nam odpre lep pogled na okoliške hribe ter Vremščico in Nanos v ozadju. Višje cesta preide v gozd in zavije v levo, mi pa le malo naprej z nekaj pazljivosti levo od ceste opazimo lepo razgledišče, s katerega se nam odpre pogled na vas Bač, Tuščak, Vrh, Šilen Tabor... Malo naprej se gozd razredči in cesta nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo po rahlo levi cesti, ki se za križiščem prične spuščati (po desni cesti lahko prispemo na Mašun).
Od križišča sledi nekaj minut spusta, nato pa se cesta najprej položi, nato pa se postopoma prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Skozi gozd se kar nekaj časa vzpenjamo po makadamski cesti, nato pa, ko dosežemo markirano pot Jurišče - Kršičevec, nadaljujemo desno v smeri Kršičevca.
Od mesta, ko zapustimo cesto, vzpon nadaljujemo po zmerno strmem kolovozu, ki nas hitro pripelje do naravne znamenitosti in sicer lipe z več debli. Višje se pot hitro položi, gozd pa se prične redčiti. Ob lepih pogledih na okoliško hribovje prispemo do klopce, kjer markirana pot zavije levo ter se po nekaj 10 korakih razcepi na dva dela.
Nadaljujemo naravnost v smeri Kršičevca (desno Mrzla jama in Kršičevec mimo Mrzle jame), nato pa nas pot popelje v pas gozda, kjer dosežemo 1000 metrov nadmorske višine. Gozd se hitro konča, nato pa ob pogledih, ki sežejo vse do Alp, prispemo do razgledne plošče, od katere se nam odpre lep razgled na vse strani.
Od razgledne plošče nadaljujemo rahlo desno, se rahlo spustimo, nato pa se povzpnemo na vrh Kršičevca, kjer se nahaja vpisna skrinjica žigom in vpisno knjigo.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (februar).
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej nadaljujemo naravnost (desno Koritnice in Mašun), nato pa se Knežak kmalu konča in prispemo v naselje Bač, skozi katerega sledimo glavni cesti. V bližini cerkve glavna cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še približno 400 m, nato pa na križišču ob manjšem znamenju (križu), nadaljujemo po najbolj levi cesti. Z vožnjo nadaljujemo po ožji asfaltni cesti, ki nas vodi še mimo posameznih hiš, nato pa, ko se asfalt konča, parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej nadaljujemo naravnost (desno Koritnice in Mašun), nato pa se Knežak kmalu konča in prispemo v naselje Bač, skozi katerega sledimo glavni cesti. V bližini cerkve glavna cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še približno 400 m, nato pa na križišču ob manjšem znamenju (križu), nadaljujemo po najbolj levi cesti. Z vožnjo nadaljujemo po ožji asfaltni cesti, ki nas vodi še mimo posameznih hiš, nato pa, ko se asfalt konča, parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec Bač - Kršičevec
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Bač - Kršičevec
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje